Autor Wątek: Doping  (Przeczytany 18190 razy)

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
Odp: Doping
« 17 Sie 2018, 20:35 »
http://naszosie.pl/2018/08/17/dopingowe-kary-dla-amatorow-nie-dzialaja/

No właśnie, a jakie konsekwencje w amatorskich peletonach?

Wysłane z telefonu
Albo jest to sport i wszyscy mają takie same prawa, albo jest to farsa nie mająca nic wspólnego ze sportem.

Offline Mężczyzna kosola

• Kosma
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 05.01.2016
« 17 Sie 2018, 22:26 »
Napisałem to na Facebooku, zamieszczę to i tutaj: Do Robert Janik: ale jak to , najpierw muszę wyrazić zgodę na przeprowadzenie badania a dopiero później zostanę poinformowany o jego formie i przebiegu!? Robercie, kontrola AD to bardzo ważna sprawa i dobrze ,że sprawa nareszcie ruszyła z miejsca i są pierwsze  rezultaty ( Mastersi...). Zrób to proszę jednak porządnie i profesjonalnie. Wiem, że to jest drogie i pewnie wymaga trochę pracy ale to musi zostać fachowo zrobione. Kontrolerzy z polada, akredytowane laboratorium. Co z osobami , które przyjmują np. lekarstwa na astmę ? Nade wszystko jednak to co napisałem na początku: chcę wiedzieć co podpisuję, na pewno nie podpiszę nic w ciemno. Jest jeszcze kilka dni , by opublikowac szczegółowe informacje: kto pobiera próbki i kto je bada.

Chętnie zapłaciłbym więcej w ramach wpisowego jeśli miałoby to gwarantować profesjonalną kontrolę , a nie partyzantkę ani działania na ostatnią chwilę. Wiadomo , że to kosztuje ale kontrola AD wyniesie BBT na nowy wyższy poziom. Wszystkim wyjdzie to na dobre.
Co mnie bardzo smuci to reakcja (komentarze) wielu osób co do rzekomych powodów , dla których co niektórzy mieliby zrezygnować ze startu. Takie insynuacje są po prostu żałosne. Tak samo jak należy walczyć z koksiarzami musimy walczyć z haniebnymi pomówieniami i bezpodstawnymi oskarżeniami o doping. Ostatnio widziałem komentarz, w którym to sugeruje się , że na bombie będą jedynie ci zawodnicy, którzy będą walczyć o rekord. To jest haniebne i poniżej krytyki. Trudno mi sobie wyobrazić jakąkolwiek inną karę dla takich oskarżycieli niż zwyczajny ostracyzm.

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
« 17 Sie 2018, 22:28 »
http://naszosie.pl/2018/08/17/dopingowe-kary-dla-amatorow-nie-dzialaja/

No właśnie, a jakie konsekwencje w amatorskich peletonach?

Wysłane z telefonu
Albo jest to sport i wszyscy mają takie same prawa, albo jest to farsa nie mająca nic wspólnego ze sportem.

Przyszedł, wpisowe wpłacił - niech jedzie, czyli tam gdzie zaczynają się pieniądze to kończy się sport.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 17 Sie 2018, 23:46 »
Nie mam pojęcia jak wygląda profesjonalny test na stymulanty ale dwukrotnie w życiu niemieccy celnicy zrobili mi test - rzekomo na amfetaminę - który wyszedł im pozytywnie. Chyba nie muszę nadmieniać, że nie używam.

Skutki były mało przyjemne. Poza szczegółowym trzepaniem bagażu, zabroniono mi kontynuować jazdę samochodem.

Jaką opinię o mnie mają celnicy, mało mnie obchodzi. Nie wnikam też czy to nie była podpucha i po co. Wiem natomiast, że podobny "false positive" na zawodach mógłby skończyć się dużo mniej przyjemnie. Nie chciałbym uchodzić za koksiarza dlatego, że ktoś użył nieprofesjonalnych narzędzi.

Offline Mężczyzna Johnny_n

• Miasto: Bestwina
  • Na forum od: 09.05.2018
« 18 Sie 2018, 00:08 »
Chętnie zapłaciłbym więcej w ramach wpisowego jeśli miałoby to gwarantować profesjonalną kontrolę

Jestem za! Chyba nie może być nic gorszego, kiedy My jesteśmy uczciwi, a nieprofesjonalnie przeprowadzone testy pokazują coś innego. Coś jak publiczne pomówienie, które nawet nie potwierdzone, rujnuje naszą opinię...  ::)
"Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie i to robi" - A.Einstein

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 5 Wrz 2018, 14:13 »
Chyba nie może być nic gorszego, kiedy My jesteśmy uczciwi, a nieprofesjonalnie przeprowadzone testy pokazują coś innego.
Chyba nie może być nic gorszego, kiedy My jesteśmy nieuczciwi, a nieprzeprowadzone testy nic nie pokazują, a My możemy cieszyć się nie do końca zasłużonym uznaniem.
I po co te pomówienia? Ukrywasz się za klawiaturą i obrażasz ludzi. Miałbyś tyle odwagi, żeby powiedzieć to im w twarz, czy to tylko takie "ratlerkowe ujadanie" w Twoim wykonaniu?
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 5 Wrz 2018, 14:45 »
I po co te pomówienia? Ukrywasz się za klawiaturą i obrażasz ludzi. Miałbyś tyle odwagi, żeby powiedzieć to im w twarz, czy to tylko takie "ratlerkowe ujadanie" w Twoim wykonaniu?

Uczestniczyłem w wątku na FB na grupie 1008 poświęconym tej tematyce. I wniosek jest niestety smutny - nie ma żadnych szans na merytoryczną dyskusję w takim temacie. Osób próbujących wysłuchać argumentacji jest bardzo niewiele. Natomiast takich stosujących taki typ wypowiedzi jaki komentujesz - niestety wielu. W skrócie "jak protestujesz przeciw temu - to musisz mieć coś za kołnierzem i sam na pewno bierzesz".

Badania na BBT to była klasyczna reklama, żeby pokazać, że jesteśmy forpocztą walki z dopingiem. Z tego co słyszałem to zrobiono bodajże 10 testów, z których 5 wyszło, a tych 5 co nie wyszły nie powtórzono ;). Żadnego dopingu nie sprawdzano, to były zwykłe testy antynarkotykowe, w obecnych czasach narkotyki jako doping to chyba tylko desperaci stosują.

Ale wiele osób nie rozumie/nie chce tego zrozumieć - i dla nich to jest walka z dopingiem . Z dopingiem jak najbardziej trzeba walczyć, ale robienie farsy nic w tej mierze sprawy do przodu nie ruszy.

Offline Mężczyzna Johnny_n

• Miasto: Bestwina
  • Na forum od: 09.05.2018
« 5 Wrz 2018, 15:05 »
Chyba nie może być nic gorszego, kiedy My jesteśmy uczciwi, a nieprofesjonalnie przeprowadzone testy pokazują coś innego.
Chyba nie może być nic gorszego, kiedy My jesteśmy nieuczciwi, a nieprzeprowadzone testy nic nie pokazują, a My możemy cieszyć się nie do końca zasłużonym uznaniem.

Oskarżasz mnie o coś?
Dla twojej informacji dodam, że wyraziłem zgodę na kontrolę, choć mądrzejsi w temacie zasiali nutkę niepewności...

No to się właśnie przekonałem, jak można zostać pomówionym bez przyczyny...  :o
"Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie i to robi" - A.Einstein

Offline Mężczyzna KarolZ

• Karol Żwiruk
  • Na forum od: 27.08.2016
« 5 Wrz 2018, 15:27 »
Badania na BBT to była klasyczna reklama, żeby pokazać, że jesteśmy forpocztą walki z dopingiem. Z tego co słyszałem to zrobiono bodajże 10 testów, z których 5 wyszło, a tych 5 co nie wyszły nie powtórzono ;). Żadnego dopingu nie sprawdzano, to były zwykłe testy antynarkotykowe, w obecnych czasach narkotyki jako doping to chyba tylko desperaci stosują.

w temacie dopingu na BBT: dojechaliśmy we 3kę jako pierwsi z Open, w ciągu grubo ponad godziny jak tam siedzieliśmy nikt nie przyszedł do nas pobrać jakieś wymazy czy próbki więc się zaczęliśmy głośno "domagać" zapowiedzianych badań... otrzymaliśmy odpowiedź że jutro (była niedziela późny wieczór) jakaś pani wybierze sobie losowo kilku zawodników i ich przebada... Taka parodia w wykonaniu Orgów na BBT

Offline Mężczyzna kosola

• Kosma
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 05.01.2016
« 5 Wrz 2018, 15:32 »

Generalnie więc należy być przygotowanym na kwoty rzędu 500 zł od osoby, bo przecież pobiera się dwie próbki, A i B. Ciekawe, ile osób dopłaci te 500 zł więcej, aby mieć profesjonalną kontrolę. Można też zrobić tak, że próbka "B" badana na koszt delikwenta w razie pozytywnego wyniku dla próbki "A". Wtedy opłata rejestracyjna podniesiona będzie o 260 zł i wszystko gra.

Ja chętnie dopłacę.

Poza tym koszt byłby o wiele niższy. Powiedzmy że na bbt przeprowadzonoby 30 badań ( 10 najlepszych w open i 10 najlepszych soli i 10 losowych osób - wszystko bez podziału na płeć). Koszt wyniósłby zatem : 30 x 500 zł = 15000 zł.

Podzielić tę kwotę należy na 350 startujących: 15000 zł ÷ 350 = 43 zł.

Zobaczymy co będzie za 2 lata...

Offline Mężczyzna KMarcel

• Miasto: Olsztyn
  • Na forum od: 13.06.2012
« 5 Wrz 2018, 15:49 »
Koksować się, żeby przyjechać 11?

Offline Mężczyzna m.arek

« 5 Wrz 2018, 15:54 »
Tutaj macie zestawienie ile to kosztuje
Przecież to są koszty pobrania próbek, a nie badania.
Studenci na zleceniu mogą to zrobić 10x taniej.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 5 Wrz 2018, 15:57 »
10 najlepszych to jest ryzyko, że ktoś pojedzie na koksie i puści parę osób aby być na pozycji 11. Szansa rozlosowania przy stosunku 10 osób na 320 będzie na poziomie 3%, więc gra warta świeczki.

To już jest makiawelizm w czystej postaci  ;)
To nie olimpiada, nie ma sensu badać wszystkich, bada się często tylko podium i jakąś liczbę wylosowanych do kontroli osób. Przy wyścigu na 400 osób to wcale nie będą jakieś drastyczne koszta. I poza tym powinno to być zrobione poważnie - wpisane do regulaminu i obowiązkowe dla wszystkich. A nie wstawione w ostatniej chwili, pozaregulaminowe i dobrowolne.

w temacie dopingu na BBT: dojechaliśmy we 3kę jako pierwsi z Open, w ciągu grubo ponad godziny jak tam siedzieliśmy nikt nie przyszedł do nas pobrać jakieś wymazy czy próbki więc się zaczęliśmy głośno "domagać" zapowiedzianych badań... otrzymaliśmy odpowiedź że jutro (była niedziela późny wieczór) jakaś pani wybierze sobie losowo kilku zawodników i ich przebada... Taka parodia w wykonaniu Orgów na BBT

No właśnie, to była taka medialna zagrywka. A przecież przy badaniu na narkotyki czas ma spore znaczenie, badanie z dużym opóźnieniem nie ma większego sensu. Tak więc nawet tego w sposób poważny nie wykonano.

Niezależnie, czy zdecydujecie kontrolować jedną osobę czy tysiąc, przede wszystkim musi to być profesjonalny lab, bo łatka koksiarza zostaje potem na całe życie. I nikt nie będzie patrzył, że to były pilotażowe badania czy coś tam. W środowisku już będzie wiadomo, że ta osoba "bierze". Potem każdy sukces będzie kwitowany tym, że widocznie zarzuciła lepszą chemię.

I tego właśnie dotyczył protest. Domagaliśmy się poważnych badań robionych przez poważne laboratorium, a nie jakiejś zupełnej partyzantki, w której w razie pomyłki mało profesjonalnego badania "pani doktorantki" nie masz żadnej możliwości odwołania.

Offline Mężczyzna m.arek

« 5 Wrz 2018, 16:57 »
Przecież to są koszty pobrania próbek, a nie badania.
Studenci na zleceniu mogą to zrobić 10x taniej.
To są koszty pobrania próbek, ich transportu, przechowywania i wykonania badań. A co do studentów na zleceniu to dziękuję za takie podejście. Niektórzy podchodzą do tych maratonów bardzo poważnie i niesprawiedliwa opinia koksiarzy wydana na podstawie fałszywie pozytywnego wyniku uzyskanego z powodu nieprofesjonalnego badania byłaby dla nich niezwykle krzywdząca. Akurat mam styczność codziennie z pracą w labie i widzę, jak swobodnie do niektórych spraw potrafią podchodzić studenci na zleceniu. Potem na żelu jest produkt PCR mimo, że w probówce była sama woda ;D Te wszystkie "głupie" zasady laboratoriów akredytowanych, począwszy od samego pobierania próbek, osobnego składowania prób A i B, anonimowej rejestracji tych prób i ujednoliconej metodyki badawczej nie wzięły się znikąd, ale ze skutków spartolonych badań.
Masz wyraźnie napisane, że są to koszty związane z pobraniem próbek antydopingowych. Nie ma ani jednego słowa o badaniach próbek.
Z drugiej strony weź pod uwagę, że pracownicy laboratoriów prawdopodobnie też kiedyś byli studentami.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 5 Wrz 2018, 17:09 »
Masz wyraźnie napisane, że są to koszty związane z pobraniem próbek antydopingowych. Nie ma ani jednego słowa o badaniach próbek.
Z drugiej strony weź pod uwagę, że pracownicy laboratoriów prawdopodobnie też kiedyś byli studentami.

To nie jest koszt pobrania próbek, tylko całości - wyraźnie to wynika z kontekstu całego artykułu. Po co ktoś w ogóle miałby podawać koszt samego pobrania? I dlaczego koszt samego pobrania miałby być aż tak wysoki?

Masz zresztą napisane niżej "ŚREDNI KOSZT JEDNOSTKOWY KONTROLNEGO BADANIA ANTYDOPINGOWEGO - 258,61zł

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum