Autor Wątek: Licznik bezprzewodowy  (Przeczytany 1446 razy)

Offline Mężczyzna Viracocha

• Miasto: Piemont
  • Na forum od: 11.04.2007
Licznik bezprzewodowy
« 14 Sie 2018, 18:05 »
Jaki byście polecili licznik bezprzewodowy? Najbardziej pożądana cecha - niezawodność. Chodzi mi głównie o wybór marki, model dam radę wybrać sam ;).
Zdecydowałem się założyć nowy temat, ponieważ stary - "Licznik - co polecacie" - dotyczy właściwie tylko liczników przewodowych.

Offline Mężczyzna Qba

• Miasto:
  • Na forum od: 04.02.2014
Odp: Licznik bezprzewodowy
« 14 Sie 2018, 22:05 »
Pomogę, ale tylko częściowo - nie kupuj liczników z analogowym przesyłem danych, np ATS od Sigmy. Nie sprawdza się to zbyt dobrze, często zrywa połączenie i jest podatne na zakłócenie od innej elektroniki.

W teorii modele STS powinny być pozbawiony tych wad. Przykładowo Sigma 16.16 STS momentalnie łapała sygnał po zakręceniu kołem, co w przypadku Sigmy 1200 ATS nie było tak oczywiste.

RDK

• Gość
« 14 Sie 2018, 22:20 »
No ja mam 9.16 ATS Sigmy. Jeśli ustawię w dobrej pozycji to łapie sygnał, ale czasem się zdarzy, że np. jakaś gałąź jadąc przez krzaki przesunie czujnik i ciężko mi z powrotem odnaleźć pozycje, w której łapie sygnał. Zdarza się to rzadko, ale poszukiwanie trochę trwa. Nim złapie sygnał też trochę trwa, więc przy takim poszukiwaniu mija sporo sekund. Raz zimą stała się rzecz dziwna, po nocnej jeździe, o świcie licznik oszalał i zaczął naliczać prędkość 3 cyfrową. Nawet w trakcie postoju. 8) Potrzeba było zresetować go przez wyjęcie baterii. Raz mi się tak zdarzyło.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 15 Sie 2018, 07:52 »
ATS od Sigmy, może nawet jeszcze mam gdzieś w rupieciach, bo tylko tam jego miejsce. Jeżeli chcesz to poszukam i mogę Ci go sprezentować.
STS jest lepszy 16.16 mam od wielu lat i działa całkiem nieźle, ale to nie jest nadal wzór niezawodności. Kiedyś sprzedawca mocno polecał Cateya jako pozbawione wad Sigmy, jednak ja przeszedłem na kabelkowe liczniki więc nie sprawdziłem czy mówił prawdę.
« Ostatnia zmiana: 15 Sie 2018, 10:56 Sedymen »

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Online Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 15 Sie 2018, 08:43 »
U mnie Sigma STS 16.16 padła podczas MRDP po kilku miesiącach użytkowania. Dostałem zwrot kasy i wróciłem do kabelka. Być może trafiłem na wadliwy egzemplarz.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 48%]

« 15 Sie 2018, 09:09 »
Doświadczenia z przewodową Sigmą sprawiły, że nie jest to moja ulubiona marka. Raczej celowałbym w coś innego. Na razie przyglądałem się VDO i Echowell. Przyjrzę się Cateye. Jeśli Sigma, to tylko STS.

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
« 15 Sie 2018, 10:10 »
Każda marka ma swoje wady, do tego dochodzą wadliwe egzemplarze.
Po przeczytaniu opini na forach, kupilem kolejny licznik tym razem sts, do nowego roweru,
bo mam dosyć kabelków.
Kierownica wyglądała jak instalacja elektryczna na indyjskiej ulicy.
Kupiłem Sigmę w myśl zasady po co mi obcy wrog jak mam własnego, którego znam.
« Ostatnia zmiana: 15 Sie 2018, 10:19 JUREK »

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 15 Sie 2018, 12:14 »
Nie śledzę już rynku klasycznych liczników, bo w porównaniu do kombajnów z nawigacją to już trochę prehistoria, ale najlepszy system przesyłu to ANT lub Bluetooth - taki mają nowoczesne Garminy i inne nawigacje wysokiej klasy, ANT miałem też kiedyś w liczniku VDO i był niezawodny. Gdy firma zmieniła protokół przesyłu na jakiś własny - od razu dużo gorzej to działało.

Są też Garminy rozmiarów licznika, jak Edge 20 czy 30, cena wyższa, ale i możliwości większe, choć i inny typ zasilania.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 23 Sie 2018, 07:30 »
Są też Garminy rozmiarów licznika, jak Edge 20

Niestety nie wytrzymuje in całodziennej jazdy. Za to dobrze mi się jeździ ze starym Edge 200, bateria niebo lepsza niż w 20/25, a do tego port usb tak ustawiony, że można ładować z powerbanka podczas jazdy, jak jest taka potrzeba.

« 23 Sie 2018, 09:30 »
Są też Garminy rozmiarów licznika, jak Edge 20

Niestety nie wytrzymuje in całodziennej jazdy. Za to dobrze mi się jeździ ze starym Edge 200, bateria niebo lepsza niż w 20/25, a do tego port usb tak ustawiony, że można ładować z powerbanka podczas jazdy, jak jest taka potrzeba.

Jeśli chodzi o mnie, to liczniki, dla których osiągnięciem jest wytrzymanie całodniowej jazdy bez potrzeby ładowania aku, w ogóle mnie nie interesują. Nie potrzebuję Tamagotchi :P.

Jeździ ktoś z bezprzewodowym VDO?

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 23 Sie 2018, 09:39 »
Ja jeżdżę bo mi się kabel urwał  ::)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum