Autor Wątek: FUJI SPORTIF 1.3 DISC  (Przeczytany 2310 razy)

Offline Mężczyzna bertomw

• Miasto: Racibórz
  • Na forum od: 01.11.2015
FUJI SPORTIF 1.3 DISC
« 20 Sie 2018, 23:20 »

Może powinienem mu znaleźć jakąś konkretną nazwę, ale nie doszło do tego i jest to dla mnie po prostu Fuji.
Wiem, wiem..., nóżka i błotniki. Ale ja je chciałem i zostają. 1 kg więcej; trudno.
Ogólnie z całości jestem bardzo zadowolony i chyba przede wszystkim o to chodzi.
:)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: FUJI SPORTIF 1.3 DISC
« 20 Sie 2018, 23:46 »
Jak to mawiają gorzej od roweru z błotnikami wygląda tylko rower bez błotników po deszczu  :lol:

Rower trzeba składać tak żeby nam pasował, a nie oglądać się na innych, na modę itd. Jak korzystamy z nóżki - to czemu nie?
Choć w tym przypadku taki niepełny tylny błotnik to nie zabezpieczy wiele lepiej niż sama torba podsiodłowa, która też taką funkcję pełni. Bo przy niepełnym błotniku na buty z tylnego koła dalej będzie mocno lecieć.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 20 Sie 2018, 23:53 »
Szara pantera :icon_twisted: Widzę, że nic się nie złamie.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna m.arek

• Na forum od: 17.03.2014
« 21 Sie 2018, 00:00 »
Czy ja dobrze widzę miejsce montażu dzwonka?

« 21 Sie 2018, 00:04 »
Ja już miałem okazję jechać w deszczu bez błotników i z błotnikami, tymi błotnikami. Bez jest źle. Z tymi tutaj nie jest źle; może nie jest całkiem idealnie, ale ogólnie jest ok. A już mi się trafił okrutny i wściekły deszcz.
To są też takie błotniki faktycznie w pewnym sensie połowiczne. Trzymają się właściwie tylko na jednej gumce. Ale właśnie takie chciałem. Przy krótkich rundach i ładnej pogodzie mógłbym je całkiem zdjąć, w 3 sekundy, ale koszyk na bidonik przy tylnym widelcu jest dodatkowo przymocowany do jednego z pręcików błotnika, a to odrobinę komplikuje sprawę.
Nóżki używam.
W każdym razie, jak napisałem wcześniej, z całości jestem zadowolony, czuję dużą przyjemność z jazdy, wyraźnie i bardzo odczuwalnie większą niż na poprzednim rowerze (chociaż na tym poprzednim też nie było wcale aż tak źle); teraz w każdym razie jest lżej, szybciej, fajniej, sprawniej.
Na razie wszystko tak zostaje.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 21 Sie 2018, 02:15 »
Elegancko. Bardzo sensowna konfiguracja.

Offline Mężczyzna cyniczny

• Miasto: Piaseczno
  • Na forum od: 26.11.2012
    • Wycieczki rowerowe bliższe i dalsze
« 21 Sie 2018, 07:13 »
Jaki to model lusterka?

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 21 Sie 2018, 07:19 »
Dla mnie błotniki (z chlapaczami!) to nierozerwalny element roweru, w deszczu chronią przed ochlapaniem, w suchym przed pyłem i piachem. Jasne, że lepiej rower wygląda bez błotników, ale tutaj użyteczność bierze górę ;) Ciekawe miejsce na dzwonek, da się go używać w ogóle, jak jest w takim miejscu?

« 21 Sie 2018, 10:00 »
Lusterko: https://www.centrumrowerowe.pl/lusterko-zefal-spin-pd8345/?v_Id=34995

Dzwonek: nie bardzo mogłem go umiejscowić gdzie indziej, a ponoć przepisy wymagają, aby dzwonek był. Nie jest łatwo go używać w razie czego, ale rzadko muszę to robić.

« 21 Sie 2018, 10:15 »
Pomijając tutaj szczegóły/elementy drugorzędne (nóżka, błotniki, dzwonek), rower, rodzaj roweru, konfiguracja bagażowa-bikepackingowa itd. jest wynikiem dla mnie, głównie, zaglądania do tego forum, czytania podpowiedzi, komentarzy, dyskusji, rozważań, sugestii. Bez tego forum by go nie było w tej postaci.
Oczywiście są fajniejsze rowery, droższe, z lepszym osprzętem (chociażby Ultegra), ale ja też chciałem ramę aluminiową (nie całą-karbonową). Tak samo jak chciałem hamulce tarczowe, ale mechaniczne. No i chciałem też rower bardzo endurance, z kasetą 11-32 (słaby i niemłody jestem...).
Mnie się bardzo podoba też
https://www.cannondalebikes.pl/rowery/2018-szosowe/endurance/synapse-alloy/synapse-disc-105
ale ten mój Fuji jest tańszy, chociaż jest to też model z 2017 roku, więc może nie jest już tak bardzo dostępny.
Z elementów podstawowych zmieniłem siodełko (to fabryczne też nie było dla mnie złe) i opony. Te ostatnie zmieniłem na podstawie podpowiedzi Wilka i w warunkach deszczowych i mocno deszczowych sprawdzają się u mnie bardzo dobrze.
I może ostatni szczególik: ten koszyk na bidonik przy kierownicy zasadniczo jest bez bidonu. Spełnia on tylko taką funkcję, że niekiedy kupię jakiś sok lub colę, nie wypiję tego w całości od razu, więc butelka siedzi tam przez jakiś moment, a potem trafia do kosza. Bidony biorę 2.

Offline Mężczyzna lordChaos

• Miasto: skierniewice
  • Na forum od: 10.12.2017
« 21 Sie 2018, 14:11 »
Kurczę ... szukałem i szukałem tego dzwonka ... Na szczęście mi się udało :D Fantastyczna miejscówka !

Rower świetny, błotniki i nóżka to rzeczy, które muszą być jak ich potrzebujesz i nie ma co o tym gaworzyć :)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 21 Sie 2018, 16:25 »
A gdzie je widzisz? Bo ja wcale nie widzę.

Offline Mężczyzna DiDżej

• Na forum od: 14.10.2013
« 21 Sie 2018, 16:32 »
A gdzie je widzisz? Bo ja wcale nie widzę.
Szukaj z tyłu  :D
Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.
Albert Einstein

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 21 Sie 2018, 16:36 »
OK, szukałem na drugim zdjęciu, tym od przodu.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum