Autor Wątek: Garmin czy inne?  (Przeczytany 5431 razy)

Offline Mężczyzna robertrobert1

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.04.2009
Odp: Garmin czy inne?
« 26 Sie 2018, 06:07 »
A po co mi te wodotryski?

Po to, że się przydają na rowerze. Tak samo jak byleś przeciwnikiem nawigacji elektronicznej i zmieniłeś zdanie to za jakiś czas możesz zmienić zdanie w tej sprawie i lepiej mieć urządzenie co to obsługuje za nie tak wiele większą cenę niż musieć kupować kolejne.Wersja s obsługuje też czujnik temperatury.

Jedynie opcja połączenia z telefonem brzmi fajnie. Tylko co ona daje?

Daje tyle, że na ekranie Garmina są wyświetlane treści sms oraz informacje o połączeniach. Można także przesyłać za pomocą telefonu ślady do sieci w wygodny sposób, które od razu pojawiają się na Stravie, Garmin Connect i innych takich portalach - nawet będąc na wyprawie, wystarczy połączenie telefonu z siecią. Ale to dotyczy tylko modelu 64, 62 nie ma tego.

Dzięki Wilku.
Uświadomiłeś mnie, że kompletnie nie porzebuję tych wodotrysków. Skoro nie potrzebuję aktualnej prędkości to tym bardziej nie potrzebuję aktualnej kadencji.
Podobnie  natychmiastowe wrzucanie śladu do sieci także mnie nie interesuje.

« 26 Sie 2018, 06:19 »
Dzięki za odpowiedzi.

Mam jeszcze taką odpowiedż. Jak się do niej odnieść?

"co wybrać" to najczęściej zadawane pytanie na forum nawigacji GPS.
Nie ma na nie dobrej odpowiedzi i każda będzie z gruntu skazana na porażkę.
Ja od 2008 roku używam różnych modeli eTrex. Niemniej obecnie widzę coraz więcej plusów smartfona (nie używam Koomot, ale doskonałego mapnika mapy.cz - polecam sprawdzić i używać - ma ograniczenia co do śladów, ale za to mapy ma wg mnie najlepsze).

Co do typowego GPS-a, to Garmin dosyć dobrze je pozycjonuje - dla turystów są m.in. wymienione przez Ciebie GPSMap 62s i eTrex 30x.
GPSMap 62s jest pewnym GPS-em, w który można inwestować w ciemno (choć to niezła "cegła"!). Stosunkowo niewielki eTrex 30x (choć serie Edge są mniejsze, ale mniej turystyczne) to jego opcja budżetowa (wolna i bardziej zawodna). Polecam zakup kabla OTG, dzięki któremu można zgrywać ślady i trasy tworzone w smartfonie (w formacie GPX) na w/w odbiorniki - do katalogu Garmin/GPX (najlepiej na kartę mSD, żeby nie narobić sobie kłopotu - kartę można wyjąć).

Mapy?
DARMOWE (przykład) https://www.velomap.org/download/odbl/

KOMERCYJNE
W Polsce http://www.pltopo.pl/
Dodatkowo w w/w modelach jest obsługa map rastrowych, ale te są bądź płatne, bądź trzeba je umieć robić - można sobie sprawdzić jak to działa np. w GoogleEarth Przykładowa mapa Zabierzowa do pobrania: https://www.compass.krakow.pl/pl/i/O-ma … icznych/21
Rastry do kupienia (w formacie Birdseye):
https://buy.garmin.com/pl-PL/PL/c452-c456-c608-p1.html

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 26 Sie 2018, 08:20 »
Warto zauważyć przypadłość z kartą pamięci na urządzeniu. Na komputerze pojawiają się dwa dyski, ale android nie ogarnia i pokazuje tylko ten pierwszy. Gdy jest włożona karta pamięci, to nie ma dostępu do pamięci urządzenia, bo pierwszym urządzeniem jest karta. Kartę
To nie do końca prawda.
Tak miałem dopóki nie zmieniłem telefonu. Przetestowałem android 7 oraz 8 i pięknie wszystko widać. I pamięć urządzenia i kartę. Na androidzie 5 miałem tak jak piszesz. Nie miałem telefonu z Androidem 6 więc nie wiem jak w tym przypadku.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna furman

• Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 26 Sie 2018, 10:04 »
A po co mi te wodotryski?

Po to, że się przydają na rowerze. Tak samo jak byleś przeciwnikiem nawigacji elektronicznej i zmieniłeś zdanie to za jakiś czas możesz zmienić zdanie w tej sprawie i lepiej mieć urządzenie co to obsługuje za nie tak wiele większą cenę niż musieć kupować kolejne.Wersja s obsługuje też czujnik temperatury.

Jedynie opcja połączenia z telefonem brzmi fajnie. Tylko co ona daje?

Daje tyle, że na ekranie Garmina są wyświetlane treści sms oraz informacje o połączeniach. Można także przesyłać za pomocą telefonu ślady do sieci w wygodny sposób, które od razu pojawiają się na Stravie, Garmin Connect i innych takich portalach - nawet będąc na wyprawie, wystarczy połączenie telefonu z siecią. Ale to dotyczy tylko modelu 64, 62 nie ma tego.

Dzięki Wilku.
Uświadomiłeś mnie, że kompletnie nie porzebuję tych wodotrysków. Skoro nie potrzebuję aktualnej prędkości to tym bardziej nie potrzebuję aktualnej kadencji.
Podobnie  natychmiastowe wrzucanie śladu do sieci także mnie nie interesuje.

Ja myślę, że Ty w ogóle nie potrzebujesz nawigacji.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

« 26 Sie 2018, 10:58 »

Widzę że zaczynają się głosy, które znają lepiej moje potrzeby niż ja sam potrafię je określić.

Proszę admina o wykasowanie odpowiedzi nic nie wnoszących do dyskusji.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 26 Sie 2018, 11:18 »
A mi się wydaje, że furman może mieć rację. Przeglądanie mapy na garminie nigdy nie zastąpi przeglądania mapy papierowej. Jeśli chcesz tylko dowiedzieć się, gdzie dokładnie jesteś, to wystarczy Ci najtańszy GPS.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 26 Sie 2018, 11:30 »

Widzę że zaczynają się głosy, które znają lepiej moje potrzeby niż ja sam potrafię je określić.

Proszę admina o wykasowanie odpowiedzi nic nie wnoszących do dyskusji.
Nie przesadzaj.

« 26 Sie 2018, 18:57 »
A mi się wydaje, że furman może mieć rację. Przeglądanie mapy na garminie nigdy nie zastąpi przeglądania mapy papierowej. Jeśli chcesz tylko dowiedzieć się, gdzie dokładnie jesteś, to wystarczy Ci najtańszy GPS.

Oboje nie macie racji. Do zapoznania się z aktualną pozycją wystraczy mi smartfon z odpowiednimi aplikacjami. Jednak owa zabawka nie jest użyteczna w deszczu więc szukam urządzenia, które mógłbym obsługiwać zarówno w deszczu a także w rękawiczkach. Dlatego wszelkie smartfony odpadają podobnie jak odpadają urządzenia z ekranami dotykowymi.

Drugi warunek to wyznaczanie śladu nie poprzez wgrywanie lecz na żywca.

Gdy już będę mieć ślad to beznajmniejszego problemu poradzę sobie z nawigacją.

W smartfon dla mnie ma ograniczenia w pełnym słońcu więc zdecydowanie wolałbym coś z dłuższym działaniem.

Zapewne w wielu punktach się powtarzam ale tak to już jest jak ktoś nie potrafi czytać ze zrozumieniem.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 26 Sie 2018, 19:05 »
Takiej funkcji nie zapewnia żadne znane mi urządzenie garmina. Wyznaczenie trasy, to już owszem.
Pomiędzy trasą, a śladem istnieje różnica, która może być istotna. Trasa to tylko mały zbiór punktów pośrednich, po których urządzenie będzie się starało nawigować. Ślad to liczny zbiór punktów, po których nie ma już swobody wyboru, od taki "sznurek" na mapie. Ten sznurek jest na każdym urządzeniu taki sam, nie istnieje opcja, że urządzenie wyprowadzi cię inną trasą.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna KMarcel

• Miasto: Olsztyn
  • Na forum od: 13.06.2012
« 26 Sie 2018, 19:13 »
Robert, stoję przed podobnym dylematem. Stawiam największy nacisk na czas pracy i godzę się z projektowaniem bardziej skomplikowanych śladów za pomocą smartfona. Na 99% wybiorę eTrexa 20x. Jeśli chcesz projektować ślady na żywca, to moim zdaniem 64, ale ja osobiście musiał bym to pomacać i zobaczyć jak wygląda to projektowanie na takim małym ekranie. Żeby nie było rozczarowania.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 26 Sie 2018, 19:18 »
Będzie ogromne rozczarowanie, bo to zupełnie inna ergonomia i szybkosc,niz na porządnym smartfonie.

« 30 Sie 2018, 16:14 »
Robert, stoję przed podobnym dylematem. Stawiam największy nacisk na czas pracy i godzę się z projektowaniem bardziej skomplikowanych śladów za pomocą smartfona. Na 99% wybiorę eTrexa 20x. Jeśli chcesz projektować ślady na żywca, to moim zdaniem 64, ale ja osobiście musiał bym to pomacać i zobaczyć jak wygląda to projektowanie na takim małym ekranie. Żeby nie było rozczarowania.

Ja także wolę pomacać niż kupować w ciemno.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 30 Sie 2018, 17:01 »
Oboje nie macie racji. Do zapoznania się z aktualną pozycją wystraczy mi smartfon z odpowiednimi aplikacjami. Jednak owa zabawka nie jest użyteczna w deszczu więc szukam urządzenia, które mógłbym obsługiwać zarówno w deszczu a także w rękawiczkach. Dlatego wszelkie smartfony odpadają podobnie jak odpadają urządzenia z ekranami dotykowymi.

Gdy już będę mieć ślad to beznajmniejszego problemu poradzę sobie z nawigacją.

Ekrany dotykowe w Garminach są innego typu niż w smartfonach i większość z nich dobrze działa na deszczu. I warto mieć model z wysokościomierzem barometrycznym - bo wtedy masz profil wysokościowy trasy zarówno wgranej, jak i robionej na kompie, czyli funkcja czysto nawigacyjna.

Takiej funkcji nie zapewnia żadne znane mi urządzenie garmina. Wyznaczenie trasy, to już owszem.
Pomiędzy trasą, a śladem istnieje różnica, która może być istotna. Trasa to tylko mały zbiór punktów pośrednich, po których urządzenie będzie się starało nawigować. Ślad to liczny zbiór punktów, po których nie ma już swobody wyboru, od taki "sznurek" na mapie. Ten sznurek jest na każdym urządzeniu taki sam, nie istnieje opcja, że urządzenie wyprowadzi cię inną trasą.

W wyższych modelach Edge jest taka opcja, można pełnoprawny ślad zrobić.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
« 31 Sie 2018, 06:55 »
większość posiadaczy 64 to potwierdza. Problem występował też na pewno w 60

Ja nie potwierdzam. 64 jeszcze nie przemaka (mam go krótko, ale dwa razy bardzo solidnie mi dolało) 60 nigdy mi nie przemókł, a jeździł też na motorze.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 31 Sie 2018, 09:11 »
64 nie ma ekranu dotykowego, a projektowanie trasy liczącej wiele punktów jest bardzo upierdliwe.

Z tym się nie zgadzam, wcale nie jest bardzo upierdliwe. Dodajesz kolejne punkty do trasy i tyle, co to za upierdliwość. Oczywiście przy bardzo dużej ilości punktów może się zacząć przywieszać, ale do przeciętnych tras więcej niż 10-20 punktów nie potrzeba

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum