Autor Wątek: Sposoby na znalezienie bezpłatnego bezpiecznego noclegu pod dachem na wyprawie  (Przeczytany 8560 razy)

8850

• Gość
Chciałbym abyście podzieli się informacjami na temat miejsc i sposobów na znalezienie  bezpiecznych i bezpłatnych noclegów pod dachem na podłodze (karimata, śpiwór) z dostępem do zimnej wody -  jeżdżąc po Polsce.

Wg. mnie z doświadczenia czasem szybciej, wygodniej ale bez gwarancji na dostępność konkretnej miejscówki -  jadąc trasę kilkudniową -  idzie ogarnąć  taki nocleg pod dachem w ramach bezpłatnego użyczenia podłogi w pomieszczeniach niekoniecznie mieszkalnych niż obsługa namiotu (szukanie miejsc na rozbicie, rozwijanie, suszenie mokrego sprzętu z rosy, obsługa porannego rozruchu, toaleta, bezpieczeństwo itd.).

Pytanie dotyczy terenów miejskich i poza. Uwaga: namiot (nie wożę), tereny leśne odpadają z różnych względów i myślę o miejscach raczej niekomercyjnych bo tam zazwyczaj chcą opłat za cokolwiek. Jakie macie pomysły na takie miejsca? Gdzie i o co pytacie? Jakie rozwiązania i miejsca polecacie do obejścia i wypytania w przypadku jednej czy dwóch rowerzystów? Jak argumentujecie, jaka rozmowa?
« Ostatnia zmiana: 27 Sie 2018, 11:09 8850 »

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Warmshower, ale pamiętaj, że decydując się brać musisz też być zdecydowany dawać.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
bezpłatnych noclegów pod dachem na podłodze (karimata, śpiwór) z dostępem do zimnej wody

1. wiata przystankowa nad rzeką
2. pod mostem
3. nad woda pod obrócona łodzią
4. pod molo (raczej miejscowości nadmorskie)

;D

A tak poważnie, to jakoś sobie nie wyobrażam bycia uzależnionym od czyjegoś "widzimisię" w sprawie noclegów.  Osobiście preferuję namiot/na dziko
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
Gościliśmy ostatnio w ramach Warmshowers dziewczynę, która jeździła właśnie bez namiotu. Dostosowywała trasę tak, żeby co noc mógł ją ktoś przenocować. W tym celu siedziała ciągle przy telefonie, wrzucała zdjęcia na instagrama, filmiki gdzieśtam. Może dzięki temu łatwiej było jej znaleźć gospodarzy. No, co kto lubi :D

Jeśli masz na myśli noclegi w zadaszonych miejscach, których i tak nikt nie używa, to nie wiem, nie mam doświadczenia. Jeśli masz na myśli nocowanie u kogoś za darmo, to pamiętaj, że "za darmo" jest tylko dla Ciebie, nie dla gospodarzy.

Dobrym rozwiązaniem jest właśnie Warmshowers, przy czym jak już napisał Sedymen, na dłuższą metę nie działa to tylko w jedną stronę (i całe szczęście).

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
Mnie to wygląda na poszukiwanie tricks&tips dla zblatowania przysłowiowego gospodarza a wy mu tu wiaty, mosty ;D Ja jeszcze nie korzystałem ale gdyby przycisnęło (zdrowotnie lub pogodowo, bo po taniości to dla mnie na dziko) - po prostu wszedłbym i zapytał o kawałek klepiska w stodole i możliwość ochlapania przy studni. Zestawu pytań i ewentualnych ściem nie mam przygotowanych.

i możliwość ochlapania przy studni.
no to byś się nachodził, zanim czynna studnię byś znalazł :)

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
i możliwość ochlapania przy studni.
no to byś się nachodził, zanim czynna studnię byś znalazł :)
Oj tam, oj tam - jakiś kranik gospodarczy na zewnątrz ujdzie i za studnię ;)

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
Podam sposób jaki stosował poznany podczas wyjazdu Maksim Toporov - trochę offtopowo, bo nie z Polski - ale może rozważysz jakieś dostosowanie do polskich warunków. Otóż Toporov nabywał butelkę alkoholu który w krajach byłego Sojuza był najczesciej bardzo tani.  Potem z butelką szedł wieczorem do muzeum/skansenu/jakiegos innego obiektu np typu fabryka który miał stróżówkę i
 pilnującego stróża. Proponował przyjacielska popijawę w zamian za nocleg. Podobno zawsze mu wypalało. Wady tego rozwiązania sa takie, że trzeba kupić alkohol (tam gdzie spotkaliśmy Toporova, wódka była zabawnie tania), nie wiadomo jak się takie picie skończy no i trzeba miec mocna głowę i lubić pić.  Co do ostatniego to ten Toporov rzeczywiście lubił i był nie do zajechania. Podaję z zastrzeżeniem, że ja bym tak nie robiła ale może jest to w jakimś malutkim procencie do wykorzystania :D
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

trzeba miec mocna głowę
To raczej wada w tej metodzie. Przy słabej głowie nawet stróżówka do spania nie będzie potrzebna.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
"Kilkudniowa trasa" w RP obywatela RP -lamnie- do warmshowers'owania się nie kwalifikuje. Z tym, "za darmochę" nie dotyczy hosta, jest b. trafną, ważną uwagą.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Jak człowiek pojeździ to nabiera doświadczenia w wyszukiwaniu takich miejsc, to wszystko zależy od rejonu, miejsca, szczęścia, gruboskórności itp. Czasem są dedykowane wiaty, czasem ruiny czy pustostany, czasem coś pod mostem się znajdzie, czasem stacja benzynowa, dworzec, kapliczka albo publiczna toaleta, trzeba być elastycznym. Był tu nawet wątek z opisami takich "dziwnych" noclegów.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Czas sprecyzować pytanie. Czy 8850 chodzi o gadkę 'na gospodarza', czy o to jak znajdujemy mosty, ruiny i chętnych do picia stróżów.

Warmshower, ale pamiętaj, że decydując się brać musisz też być zdecydowany dawać.
Tak? Ja przez dobre kilka lat tylko dawałem. Działało. Tam nie ma obowiązku żadnego, można też tylko brać. Nie ma dla mnie znaczenia kogo przyjmuję. Czy ktoś ma zero opinii, czy opinie tylko jako gość... Ale różni są ludzie. Są tacy, co np nie przyjmują par. Albo tylko dziewczyny. Tych drugich rozumiem, choć szkoda, że oni nie rozumieją czym jest warmshowers.

Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
chętnych do picia stróżów.

zamieniasz "chętnych do picia stróżów" na "chętnych na pogadanie i do pomocy stróżów" ::) i o  to mi głównie chodziło, a nie o heheszkowaty post, ale myślałam że to oczywiste (mimo żartobliwego tonu) i że nawet tłumaczyć tego nie  trzeba, to miało być wskazanie mozliwego kierunku poszukiwań, ewentualnosci, możliwosci zapytania w takim miejscu.  :icon_confused:

Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna barz

• Miasto: Beskid Niski/Kraków
  • Na forum od: 12.06.2013

8850

• Gość
Dla mnie bezpieczne miejsca to te pozamykane lub zazwyczaj będące czyjąś własnością a super jak ogrodzone. Wiele razy spałem pod namiotem ukryty w terenach leśnych lub wiatami i są to fajne sposoby ale dość niebezpieczne zazwyczaj w weekendy. Pewno jak z wielu z was spałem też w bardzo dziwnych i nie typowych miejscach samodzielnie zorganizowanych, ale nie o to w wątku chodzi. Chodzi o to aby wyspać się tak aby Cię nic i nikt nie obudził w trakcie, a rozruch był maksymalnie szybki i konkretny rano.

Najlepszą opcją z doświadczenia wydają się rozmowy z osobami które posiadają dostęp i klucze do nieruchomości mające dach, podłogę i zimną wodę którą się zajmują, opiekują, pilnują i są decyzyjne co do zarządzania takimi miejscami oraz są dostępni pod wieczór kiedy szukamy noclegu czy np. osoby sprawujące funkcje społeczne pomagające też innym np.:

- sołtysi, burmistrzowie, osoby z rad miast, osiedli
- członkowie Ochotnicznych Straży Pożarnych
- stróże i ciecie pilnujący obiekty przemysłowe, firmy
- pracownicy obiektów które są własnością Państwa (np. zamknięte ale pilnowane urzędy, muzea, szkoły)
- księża, zakonnicy

Wiadomo że informacje o pomocnych ludziach są dostępne pod każdą budką z piwem oraz najbliższych sklepach. Poza tym jestem specjalistą w pewnej dziedzinie którą ludzie używają na codzień, zawsze proponuję moją wiedzę i doświadczenie w rozwiązaniu ich problemów i pomoc w wykonaniu jakiejś pracy dorywczej czasowej za nocleg. I korzystają z tego. OK. Wiadomo że wszystko zależy od widzimisię ludzi, tego co prezentujesz sobą, szczęścia i przypadku. Ale za to można poznać b. ciekawych ludzi. Wiele ludzi ma ogromne serce dla podróżników i Polacy potrafią być bardzo gościnni i niesamowicie pomocni, kwestia podejścia.

Jakie macie inne pomysły? Co dopiszecie?
« Ostatnia zmiana: 28 Sie 2018, 13:26 8850 »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum