Autor Wątek: Serdeczne trąbienie na rowerzystów  (Przeczytany 12929 razy)

Offline Mężczyzna 365

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 27.02.2018
W sumie jadąc samochodem też używam klaksonu ale to wtedy kiedy widzę jakąś grupkę rowerzystów.
Jutro muszę sprawdzić, czy w moim samochodzie klakson też jest zamocowany i gdzie się go uruchamia. Na trąbienie na rowerzystów nigdy nie wpadłem. Niezależnie wcześniej czy później. Po prostu zwalniam.

Jeśli na wąskiej drodze (a takich mam sporo w okolicy) jadą obok siebie i widzę, że ten "lewy" jedzie slalomem to wolę z daleka krótko trąbnąć, żeby trzymał swojego pasa i nie wjechał mi pod maskę. I spoko, zawsze zwalniam i przejeżdżam max na lewą stronę. Pomny własnych doświadczeń jeżdżę "świadomie"  ;)
Paweł.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
ja byłem na dwutygodniowym  urlopie po czechach to pierwszym samochodem, który zatrąbił ostrzegawczo to był samochód już w Polsce. ;)

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
Są kierowcy w Alpach, głównie Włosi, którzy trąbią przed każdym zakrętem - tak dla informacji, delikatnie.

I w Grecji też (na Korfu widziałam) trąbią przed zakrętami, bo drogi są wąskie i to powszechnie przyjęty sygnał ostrzegawczy tam był.

Z trąbieniem "serdecznym" najczęsciej spotykałam się w Rumunii i na Kaukazie, z tym że w Rumunii to były zazwyczaj delikatne pryknięcia klaksonem a na Kaukazie wściekłe entuzjastyczne trąbienie. Ciekawe że jeden Gruzin opowiadał nam, że był w Polsce, trąbił sobie spokojnie jak u siebie i bach, dostał mandat i był bardzo tym zdziwiony.:)

W Azji trąbienie ma jakiś inny wymiar, trąbią jak wyprzedzają, trabia jak idzie ładna laska, trabią jak idzie mniej ładna laska, trabia bo korek, trąbią bo turysta, trabią bo jadą i trąbia bo mogą. :D

Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum