To doskonały użytkowy środek lokomocji - tani, ekologiczny i wygodny względem graniczeń ruchu (ścieżki rowerowe/las), ale tu trzeba trochę szerszego spojrzenia i odrobiny tolerancji.
@Wilk, nie rozumiem dlaczego rower miejski za 10 tys. to parodia? Powtarzam, jeśli ktoś ma kasę to dlaczego ma jeździć na "tanim" np. Alivio skoro może na XTR? A jeśli może z silnikiem to czemu nie? Nie mówię o jeździe zimą ale w "sezonie".
Jak moja żona zacznie regularnie jeździć... Ona nie jest zainteresowana taką jazdą. Jak naprawdę wielu, lubi po prostu przejechać się kawałek i niezbyt zmęczyć.
Pamiętaj. Nie wszyscy chcą wpaść do roboty w obcisłych gaciach, kapiąc potem na lewo i prawo. Nie każdy musi męczyć się pod górkę tylko po to żeby sobie coś udowadniać.Tobie, mi i innym z tego forum sprawia frajdę jazda zwykłym rowerem ale nie każdy jest tak sam. Nie oceniajmy innych ludzi.
A prawdziwi rowerzyści nie chcą żeby było łatwiej, tylko żeby było trudniej.
Wjadę górkę na rowerze to mam jakąś satysfakcję, odpalenie silnika odebrałoby mi cały fun z jazdy rowerem
No i e-bike to dla niej świetne rozwiązanie. Bo to jest sprzęt dla wygodnickich. Chcą szybciej dojechać do pracy, nie chcą się zmęczyć, chcą wygodniej pokonywać jurajskie pagórki. A prawdziwi rowerzyści nie chcą żeby było łatwiej, tylko żeby było trudniej. Wjadę górkę na rowerze to mam jakąś satysfakcję, odpalenie silnika odebrałoby mi cały fun z jazdy rowerem
Ale to jest właśnie wygodnictwo. Zresztą mocno koloryzujesz, jeżdżę regularnie do pracy rowerem w każdych warunkach, w zwykłych ciuchach i nigdy zapocony nie jestem, może minimalnie w największe upały. Wystarczy jechać spokojniej i nie ma problemu
Wówczas ktoś, kto jedzie kilkaset km bez przerwy jest dla prawdziwego rowerzysty psychicznym zjebem i przegrywem, który ucieka od prawdziwego życia w jakieś bezsensowne wysiadywanie jaj na rowerowym siodełku.(...)Trochę refleksji może, bo tu już rowerzysta rowerzyście wilkiem.
Cytat: m.arek w 12 Wrz 2018, 15:18Ciekawe, czy złodzieje też zrobią się na tyle wygodni, że przerzucą się na e-bajki?Niestety tak. W Norwegii, w Tromso, kobieta przypinała solidnym u-lockiem e-baika przed centrum handlowym. Zażartowałem sobie, że słyszałem, że w Norwegii nie kradną rowerów. Odpowiedziała, że jednak e-baików to nie dotyczy, bo zdarzają się kradzieże tych rowerów. CCC
Ciekawe, czy złodzieje też zrobią się na tyle wygodni, że przerzucą się na e-bajki?
Prawdziwi rowerzyści-to się kojarzy fatalnie. Kto jest prawdziwy?może tan,kto należy do większości? Bo jeśli tak, to prawdziwy rowerzysta jedzie sobie 30 km w weekend na piknik z rodziną. Wówczas ktoś, kto jedzie kilkaset km bez przerwy jest dla prawdziwego rowerzysty psychicznym zjebem i przegrywem, który ucieka od prawdziwego życia w jakieś bezsensowne wysiadywanie jaj na rowerowym siodełku.A jak to jest z kierowcami, też są prawdziwi? Od ilu cylindrów zaczyna się prawdziwość? A np. Wankel lub hybryda przekreśla prawdziwość?
Czyli przypinamy każde koło osobno, ramę, silnik jak się da - łącznie 4 zapięcia, a akumulator do plecaka?
Cytat: m.arek w 12 Wrz 2018, 23:46Czyli przypinamy każde koło osobno, ramę, silnik jak się da - łącznie 4 zapięcia, a akumulator do plecaka?Co ty wypisujesz. Czy zwykły rower tez przypinasz każde koło osobno i ramę osobno? Przecież w takich rowerach bateria jest w swoim gnieździe i jest zamknięta zamkiem. Bez klucza jej nie zdemontujesz. Silnik centralny, żeby wymontować to musisz rozkręcić cały rower. Nawet w warunkach garażowych demontaż takiego silnika to poważna robota. Wspomniany wyżej silnik centralny Bosch Performance ma dodatkowo demontowalny moduł panelu sterowania (wyświetlacza), który działa jak immobilizer. Jeżeli wypniesz ten moduł (jest jak licznik montowany na kierownicy i wypina się jednym ruchem) cała elektronika jest niemożliwa do uruchomienia. Działa to identycznie z immobilizerem w samochodach.
A wracając do głównego tematu. Czy zamiast kilkunastokilogramowego sinika do ładowanie baterii +paliwo nie lepiej zabrać ze sobą kilka baterii i zatrzymywać się na ładowanie z gniazdka co kilka dni. Może wagowo wyjdzie korzystniej. Ile taka bateria waży?