Autor Wątek: Rower koncepcyjny hybrydowy ale... trochę inny.  (Przeczytany 15523 razy)

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Mogę Ci zbudować agregat 400W 48V prądu stałego lub 110V zmiennego ( pełna sinusoida)na benzynę, spirytus i paliwo lotnicze o gwarantowanej trwałości 800h lub 12 lat i masie poniżej 3 kg. Maszyna całkowicie bazobsługowa, nic sie z niej nie wylewa i nie śmierdzi, są korki na dolot i wylot na czas transportu.Cena 22-28 000 $.

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
Chyba czegoś tu nie rozumiem. W takim układzie to napędem będzie tylko silnik spalinowy. Bateria będzie służyć do magazynowania energii, która będzie odzyskiwana przez silnik napędzany tą elektrycznością. Zamiast udziwniać chyba lepiej byłoby zastosować silnik spalinowy wspomagający jazdę.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
 :) Duża porcja myśli inzynierskiej, dlatego trudno zrozumiec ;)

Offline Mężczyzna MCsubi

Koncepcja jest słuszna, bo nie wszędzie można wjechać na silniku spalinowym, o czym autor pisał tak z 10 razy między wyzwiskami,dla kogo jest ten rower.

Offline Mężczyzna Crazy Horse

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 10.12.2017
Chyba czegoś tu nie rozumiem. W takim układzie to napędem będzie tylko silnik spalinowy. Bateria będzie służyć do magazynowania energii, która będzie odzyskiwana przez silnik napędzany tą elektrycznością. Zamiast udziwniać chyba lepiej byłoby zastosować silnik spalinowy wspomagający jazdę.
Dzizus! Czego nie rozumiesz? Idei wspomagania prądem? A jak chcesz wspomagać się silnikiem spalinowym? Ustawisz sobie że silnik spalinowy będzie Ci dodawał 25% mocy? A jak go wyłączysz to dalej pojedziesz ze wspomaganiem?
Biednemu to zawsze wiatr w oczy, nóż w plecy i kij w szprychy...

Offline Mężczyzna Crazy Horse

• Na forum od: 10.12.2017
Mogę Ci zbudować agregat 400W 48V prądu stałego lub 110V zmiennego ( pełna sinusoida)na benzynę, spirytus i paliwo lotnicze o gwarantowanej trwałości 800h lub 12 lat i masie poniżej 3 kg. Maszyna całkowicie bazobsługowa, nic sie z niej nie wylewa i nie śmierdzi, są korki na dolot i wylot na czas transportu.Cena 22-28 000 $.
To będzie prototyp. Ale wdroż do masowej produkcji na cały świat, przenieś produkcję do Chin a cena spadnie do 300$ A wtedy będziesz miał klienta  :P
Biednemu to zawsze wiatr w oczy, nóż w plecy i kij w szprychy...

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
ahh te chińskie opisy
   Requires:  2-cycle oil, unleaded gasoline

Ratio of lubricating capacity:  Gas:oil = 35:1

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna MCsubi

To hałas, fetor i brak szansy na wysterowanie elektroniką prądnicy. Jeżeli jednak chciałbyś założyć śmigło i chłodzić się na podjazdach - da radę.

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
Znalazłem silnik 30ccm 4- suwowy modelarski - ciekawe jaka trwałość. Waga 1150g!!! Do tego szarpak i wentylator, jakaś obudowa i około 2kg!!!
Jak już pojedzie to będziesz mógł przerobić na helikopter ;)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
No, może to nie rower, ale Mazda postanowiła skorzystać z tematu wałkowanego w tym wątku i zapowiedziała samochód elektryczny z silnikiem Wankla zasilanym LPG. Czyli kopiują nasz pomysł.
http://auto.dziennik.pl/aktualnosci/artykuly/582339,mazda-silnik-wankla-samochod-elektryczny-zasieg-gaz-lpg.html

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna MCsubi

Mazda produkowała Wankla na gaz wiele lat temu, chyba we współpracy z rządem Norwegii. Niestety Euro5 zabiło ten silnik.

Ten silniki zabiło nigdy nierozwiązane uszczelnienie wirującego tłoka.

Offline Mężczyzna MCsubi

Muszę Cię ostrzec, nie brnij, bo RX8 przejechałem baaardzo dużo km. Poza tym to jest rotor, a nie tłok.

Wiem, że to jest rotor. Wiem też, że głównym problemem technologicznym było uszczelnianie komór spalania. Głównie brak realnej możliwości naprawy tego uszczelnienia. W efekcie silnik, który ma wszelkie zalety pozostał niszą.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum