Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
21 Lis 2024, 19:37
Strona główna
Tagi
Zaloguj się
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Sprzęt, ekwipunek i odzież
»
Rower
»
Rower koncepcyjny hybrydowy ale... trochę inny.
Strony:
<< Poprzednia
1
...
8
9
10
11
[
12
]
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Rower koncepcyjny hybrydowy ale... trochę inny. (Przeczytany 15514 razy)
MCsubi
Miasto: Bezdomny menel rowerowy
Na forum od: 13.05.2018
Odp: Rower koncepcyjny hybrydowy ale... trochę inny.
«
6 Paź 2018, 23:35 »
Głownym problemem była sprawność, z powodu ogromnej powierzchni wymiany ciepła. Samochód realnie palił 2 dychy, przy ostrzejszym traktowaniu w górach powyżej 3. Czyli na dzisiejsze ceny paliwo na ok. 100 000 km kosztowałoby ok. 120 000 PLN, a rewizja silnika grubo poniżej 5 000 PLN. Więc niby co tu było problemem? Realnie jeśli chodzi o koszty serwisu, to każdy współczesny samochód o takich osiągach kosztuje w serwisie duuuużo drożej i raczej jest bardziej zawodny. Poza tym awaria Wankla to utrudniony rozruch i zmniejszenie mocy, a nie wyplucie korbowodów na drogę. Piszę o samochodzie, który kręcił 10 000 obr/min i mógł jechać na takiej prędkości obrotowej do końca paliwa. Mazda wygrywała 24h LM właśnie dzięki niezawodności Wankla, w porównaniu do silników tłokowych. A że ok. 10 lat temu używki reksa były tanie, dorwały się do nich młodociane debile, które nie serwisowały silników wogóle i zbudowały mit zawodnego wankla.
Król Julian
Miasto: Pabianice
Na forum od: 14.02.2017
«
6 Paź 2018, 23:40 »
Tak. O aptycie na paliwo też czytałem. Tutaj jednak prawdopodobnie mały Wankel, będzie jedynie kręcił alternatorami, zatem i żywotność i zużycie paliwa wzrosną. Ciekawa koncepcja.
A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!
MCsubi
«
6 Paź 2018, 23:47 »
Tutaj bedzie zap... na pełnej mocy, jak turbina w Abramsie. A wtedy da się zoptymalizować zużycie paliwa, bo silnik nie będzie musiał pracować od 800 do 10 000 obr/min, a i strata będzie małą (krótki czas kontaktu ścianek ze spalinami). Wadą Wankla był niski moment, a w hybrydzie to bez znaczenia.
Ogólnie koncepcja słuszna, ale Mazda pisała o niej od wygaszenia RX8.
Król Julian
«
6 Paź 2018, 23:52 »
Miałem kumpla, który był (jest
fanem Mazdy. Trochę zaczynam go rozumieć
MCsubi
«
7 Paź 2018, 00:03 »
Mazda w PL już sie skończyła.
Król Julian
«
7 Paź 2018, 00:05 »
Znaczy?
jedenkg
Miasto: BB
Na forum od: 21.11.2008
«
29 Paź 2018, 17:58 »
Zastanawiający i ciekawy jest ten wątek, chociaż komplikujący sytuację.
Pytanie jest takie:
ile dodatkowych kilogramów będzie trzeba wozić ze sobą w związku z tym drugim silnikiem spalinowym (w tym paliwo). Bo skoro mowa o jeżdżeniu po "krzakach", to zarówno jak nie ma gdzie naładować baterii, to nie ma gdzie zatankować i trzeba mieć wszystko ze sobą.
Baterie stają się coraz lżejsze i wydajniejsze, a rowery elektryczne sprawniejsze. Mocno zainteresowałem się francuskim rozwiązaniem
Lift-MTB
(bawię się w to osobiście w Polsce -
powerower.pl
) i też planuję zacząć używać tego do wypraw.
Zakładam coś takiego (przynajmniej w moim przypadku): nie ma takiej wyprawy, podczas której przynajmniej co 2-3 dni nie dotarłbym do jakiejś cywilizacji, gdzie można się podładować. Wystarczy więc zabrać baterii na powiedzmy max. 3 dni. A z doświadczenia nabytego podczas testów wychodzi mi, że na jeden dzień wystarczy bateria 8,7Ah (313Wh), ważąca 1,6kg, więc potrzeba wozić zaledwie 3,2 kg dodatkowo (no bo jedną baterię to trzeba mieć tak czy owak, nawet jak się ma spalinową ładowarkę). Czy jest więc sens myśleć o jakimś agregacie?
fotowyprawy.com
jedenkg
«
29 Paź 2018, 18:03 »
Cytat: MCsubi w 7 Paź 2018, 00:03
Mazda w PL już sie skończyła.
Moja się jeszcze nie skończyła
Sprzedam za 1.900 zł
fotowyprawy.com
worek_foliowy
Miasto: Kraków
Na forum od: 11.02.2012
«
29 Paź 2018, 18:52 »
Na pierwszy rzut ok wygląda to obrzydliwie. Fajne jest to, że można sobie dołożyć po prostu do roweru. Nie trzeba kombinować z kupnem odpowiedniej ramy. Dodatkowo w dłuższej perspektywie rower się znudzi, ale silnik zostaje.
Janus:
"Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"
jedenkg
«
30 Paź 2018, 11:12 »
Cytat: worek_foliowy w 29 Paź 2018, 18:52
Na pierwszy rzut ok wygląda to obrzydliwie.
Czy od razu aż tak, że "obrzydliwie" to można dyskutować. Na pewno nie jest to tak piękne, jak śliczne elektryczne rowery firmowe (choć i tu można się kłócić czy doczepiona bułowata bateria do ramy jest piękna, albo czy nieproporcjonalnie grubaśna rura chowające baterię sprawia, że rower jest ładny).
Ale pomijając estetykę, reszta wygląda dużo lepiej - jest sporo zalet. Zresztą piszemy o tym na stornie, że zestaw nie jest dla estetów, tylko dla tych, którzy zdają sobie sprawę do czego został stworzony i jaką ma przewagę nad gotowymi rowerami elektrycznymi:
1. w rezultacie rower jest tańszy;
2. lżejszy;
3. prawdopodobnie bateria wystarczy na dłużej;
4. zestaw ma minimum potrzebnej elektroniki, więc będzie mniej zawodny;
5. jest łatwo demontowalny i serwisowalny;
6. jak zauważyłeś nie trzeba sprzedawać swojego roweru (tracąc na sprzedaży) i dokładać dużo więcej do elektryka, których zresztą nie ma w ofercie tak dużo jak zwykłych rowerów, więc dobór do siebie jest sporo mniejszy.
fotowyprawy.com
Crazy Horse
Miasto: Warszawa
Na forum od: 10.12.2017
«
6 Gru 2018, 21:26 »
No i wyświetlił mi się jeszcze jeden silniczek - typowy do roweru już z przekładnią. Niestety pojemny, zbyt pojemny, niepotrzebnie - 49ccm. Elektrownię średniej mocy by można na nim zbudować. 20-25ccm by wystarczył...
https://www.banggood.com/it/49cc-Engine-2-Stroke-Pull-Start-with-Transmission-For-Mini-Moto-Dirt-Bike-Red-p-1266066.html?gmcCountry=IT¤cy=EUR&createTmp=1&utm_source=google&utm_medium=cpc_fashion&utm_content=lucas&utm_campaign=cdm-search-180-zi&creative=308496634997&gclid=EAIaIQobChMIvce38oKM3wIViNqaCh2dIw2YEAEYASABEgLiVfD_BwE&cur_warehouse=CN
Biednemu to zawsze wiatr w oczy, nóż w plecy i kij w szprychy...
MCsubi
«
6 Gru 2018, 23:02 »
Te silniki słyną z trwałości kilkugodzinnej (przy łagodnym traktowaniu). Za taką kasę to materiału na normalny silnik nie kupisz :-)
worek_foliowy
Miasto: Kraków
Na forum od: 11.02.2012
«
6 Gru 2018, 23:06 »
E tam. Starczy żeby się podładować..
Janus:
"Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"
MCsubi
«
6 Gru 2018, 23:10 »
Żeby się podładowac, to może lepiej kupić wino :-)
Król Julian
«
7 Gru 2018, 08:52 »
Wino ma za mało voltów.
Nie chce mi się wierzyć, że nie istnieją trwałe silniki modelarskie. Może to jest kwestia kasy.
Drukuj
Strony:
<< Poprzednia
1
...
8
9
10
11
[
12
]
Do góry
Tagi:
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Sprzęt, ekwipunek i odzież
»
Rower
»
Rower koncepcyjny hybrydowy ale... trochę inny.
Organizujemy
Partnerzy
Patronat
Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:
CDN ....
Mobilna wersja forum