Autor Wątek: Rower koncepcyjny hybrydowy ale... trochę inny.  (Przeczytany 15517 razy)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Crazy Horse. Trochę masz rację, ale trochę. Hybryda nie jest remedium na wszystko. Jest dedykowana do ruchu miejskiego i wymaga odpowiedniego stylu jazdy. Inaczej będziesz tylko woził kupę zbędnych kilogramów. W przypadku lokomotyw istotna jest krzywa momentu obrotowego. Rusz setki/tysiące ton na silniku spalinowym jedynie? Problemik? No właśnie. Wtedy dyga elektryk a następnie spalina go ładuje. Nadwyżka idzie do akumulatorów. Hybryda nie jest perpetuum mobile. To właściwa kombinacja napędów w określonych warunkach i sposobie użytkowania.
Tak długo jak, jako cywilizacja, pozostaniemy na uzyskiwaniu energii z energii cieplnej, przez fazy pośrednie to tylko zwiększamy efektywność. Przełomem będzie dopiero rezygnacja z "pary". Wtedy otworzymy nowy etap rozwoju cywilizacyjnego. Czekamy na reaktory zimnej fuzji. To rozwiąże problemy energetyczne.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Podjazdy, strasznie to pokomplikowałeś, a sprawa jest prosta.

Obrazowo mówiąc - jeżeli ważymy 100kg i sami dostarczamy mocy na opory toczenia, czyli z akumulatora czerpiemy tylko energię na pokonywanie wzniesień, to potrzebujemy niecały kg ogniw na każde 1000 m różnicy wysokości.

Offline Mężczyzna MCsubi

A podjedziesz 1000 m na jednym bidonie? O czym ty w ogóle mówisz, ilu turystów podjeżdża dziennie ponad 1000m? Promile?

Linkowana przeze mnie bateria atomowa wykorzystuje zjawisko fotowoltaiczne. Tylko źródłem promieniowania nie jest słońce, lecz izotop. Pionierskim rozwiązaniem jest użycie gazu, który  pozwala na skalowanie układu.
Zgadza się. Tyle wyczytałem z dostępnego abstraktu. Jednak i to napawa mnie optymizmem bo wcześniej nie wiedziałem o tej technologii. To również nie jest "czysta energia" bo jest tam faza pośrednia, ale kierunek słuszny z uwagi na długowieczność źródła.
Promile?
A co jest mniej niż promile?

Offline Mężczyzna MCsubi

A na deser - tak jeździł już 6 lat temu rower elektryczny podkrakowskiej firmy Velokraft, po zdjęciu prawnych ograniczeń:
https://youtu.be/cihVD_gtrkY

Offline Mężczyzna Crazy Horse

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 10.12.2017
Obrazowo mówiąc - jeżeli ważymy 100kg i sami dostarczamy mocy na opory toczenia, czyli z akumulatora czerpiemy tylko energię na pokonywanie wzniesień, to potrzebujemy niecały kg ogniw na każde 1000 m różnicy wysokości.
No, czyli kilka kilo dziennie. Dziękuję, dobranoc.
A tow. Wiesław z ołówkiem w ręku wyliczył że nasza rodzima kapusta ma więcej witaminy C niż cytryna! I dlatego cytryny sprowadzali tylko dwa razy w roku!

A tych ludzi co mają rowery ze wspomaganiem to należy uświadomić że one nie działają! No bo w żadnym nie ma 10kg ogniw!
Biednemu to zawsze wiatr w oczy, nóż w plecy i kij w szprychy...

Offline Mężczyzna MCsubi

Ten rower był na zlocie poziomów pod Poznaniem, właściciel jechał bez silnika i jakoś dawał radę nie odstając od reszty.

Offline Mężczyzna Crazy Horse

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 10.12.2017
Zastanawiam się tylko dlaczego temat zszedł na motorowery elektfyczne a nie na rowery ze wspomaganiem. I dlaczego powiększacie baterie do niebotycznych rozmiarów zamiast po drodze ją ładować.  I właśnie znaleźć sposób na to ładowanie.
Biednemu to zawsze wiatr w oczy, nóż w plecy i kij w szprychy...

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Chory pomysł ;D ;D

Niby można będzie więcej przejechać, ale za to noszenie roweru stanie się koszmarem. Rozwiązanie raczej dla fanów siłowni.

Moim zdaniem lepszym kierunkiem byłoby wykorzystanie ogniw umożliwiających szybkie ładowanie. Przykładowo Samsung produkuje takie, które można ładować 10 A. Taką baterię ładowałbyś 20 minut i jechał dalej.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna MCsubi

To już zostało napisane.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Proszę o wybaczenie. Nie chciało mi się przewijać kilkudziesięciu postów na telefonie.. :|
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna jgkmarcin

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 01.04.2015
Zamiast silnika spalinowego, to może by tak zabrać zapasowa baterię?

"..z tylu różnych dróg przez życie,
Każdy ma prawo wybrać źle..."

Offline Mężczyzna docent161

• Miasto: KWA ....
  • Na forum od: 06.05.2018
To też porównywalny ciężar

Online Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
Tematów dotyczących "rowerów" elektrycznych pojawia się na forum coraz więcej. Coraz pilniejsze na będzie utworzenie dodatkowego działu, który roboczo można by nazwać: "Dla sprawnych inaczej". Porównywanie  postępu związanego z wprowadzeniem przerzutek z pojazdami napędzanym elektrycznością to lekkie nieporozumienie.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

który roboczo można by nazwać: "Dla sprawnych inaczej".
Bzdury waszmość piszesz, a jeszcze pejoratywnie kategoryzujesz użytkowników takich rowerów. Nie tylko jest to głupie i bezzasadne ale również niegrzeczne.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum