Autor Wątek: hamulec tarczowy mechaniczny który?  (Przeczytany 57516 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Kupiłem okazyjnie komplet zacisków TRP HY/RD. Cena niska dlatego, że jeden z zacisków jest nieszczelny. Mimo wszystko warto, nawet gdyby jeden miał trafić na śmietnik.

Ktoś spotkał się z problemem nieszczelności i go rozwiązał? Znalazłem na reddit opis naprawy polegającej na czyszczeniu, użyciu smaru do gumy i potrząsaniu/stukaniu zaciskiem - ponoć po tej operacji działa poprawnie. Ciekaw jestem na ile to pospolity problem.

Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna liftlodz

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 24.12.2020
Rozbierz, wyczyścić i wymień uszczelnienia.

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
komplet zacisków TRP HY/RD (...)
Ktoś spotkał się z problemem nieszczelności i go rozwiązał?

Miałem ten problem kilkakrotnie z kilkoma egzemplarzami zacisków i nie udało mi się tego naprawić. Co ciekawe zawsze występowało to na tylnym kole, nigdy na przednim (inna orientacja montażu zacisku).

Dlatego definitywnie odchodzę od tego modelu. Zajeżdżam to co jeszcze mam sprawne w rowerze.

Jak ktoś jest zainteresowany to mam jeden komplet nówka-sztuka do odsprzedania. Kupiłem kiedyś jako rezerwowe.

Jeżdżę na tych hamulcach i 0 problemu, no ale mam je tylko na przednim kole, z tyłu Spyre C.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
A testował ktoś w końcu Aliexpressowe podróbki pokroju 'zoom'?
Warto jako jednorazówki kupować?

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
Jest o tym temat, poszukaj.

Kòpôcz

• Gość
A Growtac Equal ktoś już w naszym grajdole używał może? Prosiłbym tylko, by ich ceny nie komentować.

Rozbierz, wyczyścić i wymień uszczelnienia.
Z tego co czytałem nie ma części zamiennych.
A testował ktoś w końcu Aliexpressowe podróbki pokroju 'zoom'?
Warto jako jednorazówki kupować?
Sam jestem ciekaw. Interesuje mnie też, czy występują w wersji MTB, czy pod szosę.

Do tej pory byłem przekonany, że Spyrec i Spyke są niemal identyczne. Skoro nie są, to i te z AliExpress powinny wyglądać inaczej.
Gdzie?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Cytat: kolega_na_fullu_;-) w Wczoraj o 17:13
Gdzie?

A chiński" HB100 to nie jest dopowiednik/zamiennik?
Użytkuję z powodzeniem (zresztą sam o nim pisałeś).

A chiński" HB100 to nie jest dopowiednik/zamiennik?
Użytkuję z powodzeniem (zresztą sam o nim pisałeś).
Na AliExpress występują nieznanej jakości klony TRP Spyre/Spyke. Można też kupić hamulce Tektro, które mają identyczną konstrukcję i są tańsze od TRP, ale niestety występują tylko w wersji Flat Mount :(

HB100 to jednak inna konstrukcja. Mam do nich zarzut dotyczący niedojdania. Śrubka regulacyjna ma bardzo niewielki zakres i klocki mimo, że dalej są praktycznie nowe, muszą być wymienione na nowe. Chyba, że ja robię coś źle. W dodatku podczas ostatniej wyprawy zgubiłem kluczyk inbusowy i kończyłem praktycznie bez hamulców.

Kolejny argument to cena. Za niewiele więcej niż cena HB100 na allegro (sprzedałem swoje z czasów bez VAT za prawie 200% ceny :D) powinienem być w stanie wyrwać używane Spyre PM.

O ile się nie mylę, to Spyre i HY/RD wykorzystują te same klocki. Więc mógłbym wsadzić HY/RD na przód, a Spyre na tył. Używane HB100 powędrowałyby do innego projektu.

Owszem są to te same klocki.
Ja jeżdżę dokładnie na takim zestawie i hamuje to lepiej niż podstawowe MT 200 od Shimano.
Klocki Galfera i tarcze Galfera przód, Magura tył.
« Ostatnia zmiana: 15 Wrz 2022, 16:15 liftlodz »

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
Spyre/Spyke z ali są legitne. Kupiłem dłuższy czas temu parę i przyszły oryginalne hamulce za 2/3 brytyjskiej ceny.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum