Autor Wątek: Jaki rower na początek  (Przeczytany 5836 razy)

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
Jaki rower na początek
« 27 Mar 2010, 23:05 »
nie polecam tego roweru na wyprawy, nie da sie założyć grubszych opon, to bardziej rower typowo na asfalt,
pozwole sobie zacytować z innego forum:

Co do tematu to osobiscie odradzam ci kupowania crossa jesli chcesz jezdzic po takich wycieczkach z sakwami. Mialem przez rok Krossa Crow Fitness i bylem z nim na bornholmie z sakwami tylko z tylu. Po 100 km i 3 panach zobaczylem ze opona mi sie z tylu zaczela rozchodzic! mialem dziury wielkosci palcow! musialem kupic nowa opone a nie mozna bylo wsadzic szerszej. Dodatkowo po powrocie do kraju pekly mi 2 razy szprychy, i twierdze ze to pod wplywem ciezaru sie oslabily. Dlatego generalnie odradzam rower typu cross na takie wyprawy ( oczywiscie jest to tylko moja opinia po takich a nie innych doswiadczeniach). Ja go sprzedalem i wrocilem do normalnego mtb. kupilem levela a2 zostawilem nawet standardowe opony 2.1. Bylem wczesniej zwolennikiem corssow i rzeczywiscie na asfalcie super sie jezdzilo, male opory toczenia lekki wiec mozna bylo cisnac. Ale teraz doszedlem do wniosku ze wole sie wiecej nakrecic ale miec cos solidniejszego, na asfalcie bedzie ciezej ale wjade wszedzie i nie bede sie przejmowac niczym. Dodatkowo w tym krossie mialem felgi szosowe i byly chyba one defacto slabe!

MarseillePL

• Gość
Jaki rower na początek
« 27 Mar 2010, 23:32 »
hmm dzieki wielkie za opinie.. to bede musial sie jeszcze zastanowic, bo jesli chodzi o piniadze to na rower nie moge wydac wiecej niz 1000zl, 1000 to absolutny MAX, najlepiej do 900zl by bylo, wiec znalazlem Meride Crossway 5-V.. albo tez 10-V na allegro w podobnej cenie..

http://www.allegro.pl/item956072949_pakiet_merida_crossway_5_v_52cm_super_cena.html

i

http://www.allegro.pl/item975779646_merida_crossway_10_v_z_1149_zl_ruda_sl_21_5.html

i tu tez mam pytanie odnosnie montazu bagaznika i sakw, czy beda problemy? Ale chyba te otwory o ktorych wczesniej kolega wspomnial tutaj sa (10-V)

No i jestem bardziej nastawiony na ta Meride Crossway 10-V 2009r, za 849zl... porownywalem z tez 10-V ale z 2010r, kosztuja 999zl (150zl wiecej) a z roznic to przezutka przod, amortyzator (2009-Suntour; 2010-RST) i opony.. ale to wielkiej roznicy mi nie robi, jakby co kiedys pojedyncze czesci moge wymieniac a to 150zl taniej, dla mnie to wazne..

• Dominik
Jaki rower na początek
« 28 Mar 2010, 08:48 »
Co do montażu bagażnika nie powinno być problemu
Bierz tą z 2009

tu masz 20-v za 999 http://www.allegro.pl/item970534853_nowy_merida_crossway_20_v_nowy.html
tylko pewnie rama za mała

ewentualnie: http://www.allegro.pl/item964829547_kross_trans_pacific_meski_i_damski_super_cena.html

A jak sie nie boisz to ja bym za tą kase używki szukał

Offline J_M

• Miasto: Grądy
  • Na forum od: 26.03.2009
Jaki rower na początek
« 28 Mar 2010, 11:42 »
Z podanych powyżej to zdecydowanie Merida 20-V jeśli udałoby Ci się znależć odpowiedni rozmiar. Ta 5-V i chyba także 10-V mają tylną zębatkę w postaci tzw. wolnobiegu. To dość stare i archaiczne rozwiązanie.

MarseillePL

• Gość
Jaki rower na początek
« 28 Mar 2010, 16:00 »
no tego za 999 nie ma rozmiaru ramy mojego, a ja na prawde musze ograniczyc cene jak najbardziej, najlepiej max do 800, ale ta 10-V za 850 jest okej i chyba sie na nia zdecyduje..

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Jaki rower na początek
« 28 Mar 2010, 16:29 »
Bierz pod uwagę tylko, że w 10-V masz nakręcany wolnobieg z 7 zębatkami. Oznacza to tyle, że jak będziesz kiedyś chciał zrobić sobie 8 lub 9 z tyłu, to będziesz musiał wymienić całe koło.

A nie zastanawiałeś się nad czymś używanym?

Mnie rower z tego wątku http://www.podrozerowerowe.info/viewtopic.php?t=1817 kosztował mniej niż 800zł - łącznie z przednim bagażnikiem. Miałem tylko opony i bagażnik z tyłu. Jeździ jak marzenie ;) A części są wiele półek wyżej niż ta merida.

Czasem warto poszperać na allegro, czy też różnych giełdach i nie rzucać się od razu na nówkę

• Dominik

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
Jaki rower na początek
« 28 Mar 2010, 16:49 »
Wygląda na prawdę ciekawie :) I bardzo dobre oponki ma założone

MarseillePL

• Gość
Jaki rower na początek
« 28 Mar 2010, 17:46 »
hmm, a co o tym myslicie? :

http://www.allegro.pl/item971325492_trekking_univega_kola28_grupa_shimano400cx_crmo.html

jak nie to wezme pewnie mimo wszytsko ta Meride Crossway 10-V z 2009r.. to ze te wolnobiegi ma i ze nie bede mogl sobie zlaozyc 8 i 9 w razie czego mi nie przeszkadza, przynajmniej narazie, dopiero zaczynam przygode z turystyka rowerowa, aby mi posluzyl przez 1-2 lata narazie, pozniej ewentualnie bede sie rozgladal za czyms lepszym:)

Offline wunderfaust

• Miasto: ---
  • Na forum od: 05.03.2010
Jaki rower na początek
« 28 Mar 2010, 19:45 »
Cytat: "MarseillePL"
no wlasnie, wolalbym miec w razie czego mozliwosc stabilnego montazu bagaznika i sakw... a nie da sie jakos tych otworow zrobic samemu? czy lepiej nie ryzykowac? Sorry za pytania ale jestem poczatkujacy:D

no wiesz... na upartego to możesz samemu zamontować tam i koła od bolidu Kubicy  :lol:
Tu nie chodzi o dziury tylko o tuleje z gwintem które są wspawane w ramę. Nie wierć nic sam w ramie bo to zwykle źle się kończy - chodzi o bezpieczeństwo po prostu.
1200zł o wcale nie jest mało. Ja nabyłem tydzień temu używanego batavusa w praktycznie idealnym stanie za grubo mniej niż połowa tej kwoty. rama w idealnym stanie, troszkę obręcze przytarte już ale jeszcze znacznik widać. Taki rower widać jeżdżony przez emeryta. Trzy uchwyty na bidony,rama cromo, przedni bagażnik, paisty stx - full wypas normalnie,   :mrgreen:
http://verkopen.marktplaats.nl/photopopup/334069824/1
Trochę przyciężkawy - to fakt ale jedzie sie dosłownie jak rolls roycem - można go odchudzić zresztą. Resztę kwoty która ty planujesz przeznaczam na ciuchy, torby i parę innych gadżetów umilających życie. Też musisz o tym pamietać że sam rower to połowa sukcesu - do tego wlicz właśnie  parę rzeczy niezbędnych na wyprawach a niejednokrotnie  kwotowo drugie tyle co rower.
Co mogę doradzić to nie kupuj rowerów  na współczesnych piastach pod wolnobiegi jeśli ważysz dużo i zamierzasz jeszcze dociążyć tył bagażem. jak wiesz jak to jest skonstruowane to mniej wiecej wiesz dlaczego a jak dodasz fakt że dziś produkuje sie tego typu piasty z najmarniejszych materiałów to kłopoty gotowe - osie krzywią sie a w ekstremalnych przypadkach pękają po prostu. Meridy sie cenią - w moim przekonaniu za bardzo. moze rzeczywiscie poszukaj czegoś lepszego z krossa lub najlepiej z unibika. te ostatnie mają lepsze koła zwykle niż krossy. generalnie zwracaj uwagę na kola a nie przerzutki czy inne tego typu bajery które łatwo wymienić a niewiele kosztują w porównaniu do  przeplecenia piasty czy wymiany obręczy. bierz normalne 36 szprych bez wynalazków w typie cieniowane szprychy, płaskie czy tego typu wynalazki - łatwiej to wymienić, kupić i wyregulować. Piasty - najlepiej sprawdzone shimano do których dużo części, łatwo wymienić bębenek i generalnie są niezawodne. Dużo dobrego słyszałem o quando ktore w swoich rowerach daje author choć o tej marce też mam takie samo zdanie jak o meridzie. generalnie szukaj prostych sprawdzonych rozwiązań jak  myślisz o dalszych wyprawach.
Pamiętaj też że przy tego typu rowerach jak ten kross fittness zwykle do wymiany masz niewygodne na dalekie trasy siodło, niedopasowaną sztycę, być moze opony (tanie kendy lubią się odszktalcać przy dobiciu) i być może gripy. łacznie  wydasz pewnie ze 200zl na dzien dobry. Moim zdaniem dołóż trochę i kup coś  lepszego niż ten kross

MarseillePL

• Gość
Jaki rower na początek
« 28 Mar 2010, 19:52 »
dzieki za odpowiedz, a na kolach i piastach sie nie znam...

"Co mogę doradzić to nie kupuj rowerów na współczesnych piastach pod wolnobiegi jeśli ważysz dużo i zamierzasz jeszcze dociążyć tył bagażem."

Czy ta Merida tez ma ten problem? Tez ma wolnobiegi? a od razu zapytam, jak to poznac?

MarseillePL

• Gość
Jaki rower na początek
« 28 Mar 2010, 20:16 »
http://www.allegro.pl/item975662425_bergamont_rephlex_13kg_22_acera_tektro_tattoo.html

tu cos uzywanego wypatrzylem.. w podobnej cenie co ta nowa merida..

Offline wunderfaust

• Miasto: ---
  • Na forum od: 05.03.2010
Jaki rower na początek
« 28 Mar 2010, 21:20 »
ta univega jest w niezłym stanie ale  tam sa dwa problemy
1. tylny bębenek jest na system UG do których nie dostaniesz już nowych kaset. Trzeba by kupic jakąś piastę z bębenkiem  odpowiadającym liczbie biegów w manetce i przełożyć sam bębenek. cena nowej piasty 7speed  to jakieś 35zł. przydałoby się zamienić bo przęłożenia tam są prawie szosowe a nie trekkingowe
2. Korby to shimano sg-x. Nie pamietam dokładnie ale ten system to dziś tez kłopotliwy w zamianie. Korba do wymiany jak się zużyje  - koszt korby na alivio to jakieś 110zł. prawdopodobnie też będzie trzeba wymienić suport aby zachować linię łancucha.
na pewno wolałbym ten rower  niż meridę na wolnobiegu - obie które wynalazłes mają takowy. Tyle ze rozmiar tej univegi na ciebie chyba za mały. Przy 190cm powinienes miec w poziomie w okolicy 59-60cm i regulowany mostek a tu ten rower to jest na 175- 180 góra.

ten bergamont to też daruj sobie - nie wiadomo jakie piasty, wolnobieg i do tego wciśniete manetki alivio ... taki rower trochę dla niekumatych co  łatwo zbajerować na gadżety wtypie manetki i przerzutka z tyłu

Wydaje mi się ze za 800 czy 900 ni ekupisz nowego roweru dobrej klasy. Szukaj po używkach ale ja nie podejmuję się wskazywania ciekawych ofert bo nie chce  w razie niepowodzeń miec kogoś na sumieniu. Jak nie kupić bubla na allegro?
nie kupuj od rasowych handlarzy starzyzną bo ci nawet jak są uczciwi to pojęcie o rowerach mają nijakie i nawet jak pisza że rower idealny to  osoba doświadczona znajdzie tam wady o których handlarz może nie wiedzieć.  Zresztą oni nie robią przeglądów - jak mają 100  rowerów to kto to będzie sprawdzał i regulował - robota na kilka tygodni z okładem. Suma sumarum to kupowanie w ciemno. A jak trafisz na oszusta  - hurtownika to dostaniesz rower z wgniecioną ramą która będziesz musial reklamować i różne są z tego kłopoty.
Nie kupuj też nowych - rocznych, duletnich czy trzyletnich rowerów w atrakcyjnych cenach  bo to najczęściej trefny towar - albo kradziony albo uszkodzony. Uszkodzone to dotyczy zwłaszcza rowerów z wewnętrznymi przekładniami które trudno naprawić a na zachodzie  sprzedają takie za grosze. Sam handlarz moze o tym nie wiedzieć
A podstawą jest telefon lub mail do sprzedawcy i porządny wywiad co do stanu roweru - Wymienić można wszystko ale jak dostaniesz pognieciona ramę to co z nią zrobisz... musisz się upewnić po prostu co do stanu roweru i najlepiej dogadać się co do przesyłki i sposobu ewentualnych reklamacji uszkodzeń powstałych w trakcie przesyłki.
Najlepiej znajdź kogoś  kto na allegro sprzedaje swój własny rower i wie  co z nim jest. handlarze  nie znają historii rowerów  ze swej oferty i często nawet oni sami nie zdołają wychwycić wszystkiego a że wiekszosć z nich to cwaniaki i naciągacze to inna sprawa.
Wczoraj na allegro widziałem jakiegoś batavusa cayenta  w zielonym kolorze i wydawał mi się ok - poszukaj zastanów się. Spokojnie przede wszystkim z kupowaniem na allegro bo często można się napalic na coś na okazuje sie niewypałem.
Ta univega jest ok, ale nie twój rozmiar chyba. Ty potrzebujesz roweru  znacznie większego.
A po prywatnemu to powiem ze weź kup lepiej jakiegoś unibike voyager albo Krosa trans alp (na allegro były ostatnio duże rozmiary przecenione) . Jak nie zamierzasz zdobywac stepów mongolii to powinno ci to wystarczyć . Te meridy i ten kross fitness to rowery segmentu fitness - jak sama nazwa wskazuje  rowery miejsko - sportowe. Alternatywa szosówki na miasto. Jako rower wyprawowy czy trekking tak średnio się to nadaje moim zdaniem

MarseillePL

• Gość
Jaki rower na początek
« 28 Mar 2010, 21:33 »
Dzieki za wszelkie porady, na prawde, to dla mnie duzo bo jestem poczatkujacy, wiec wielkie dzieki, a no wlasnie co do ramy, w tej meridzie jest 21,5"  nie za malo ? Bo siodelko mozna podniesc wiadomo ale czy sama rama nie bedzie sprawiac jakis problemow z komfortem jazdy? przypomne ze mam 190cm wzrostu i 90kg wagi..

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
Jaki rower na początek
« 28 Mar 2010, 21:43 »
A tego rowerka z linka symfoniana nie bierzesz pod uwagę? Myślę, że lepszy niż dotychczas przytoczone przykłady...

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum