Autor Wątek: OSM na telefonie a planowanie trasy na komputerze  (Przeczytany 2516 razy)

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
cześć,

no trochę nie jestem w temacie nawigacji elektronicznych.
W telefonie mam OSM na androidzie.
Na razie używałem na telefonie, tzn. na bieżąco planowałem trasę, albo patrzyłem gdzie jestem i dokąd chcę dotrzeć.
Ale nie wiem co zainstalować do komputera aby móc w domu ułożyć trasę i trasę przekazać do telefonu i potem ją używać w drodze?
Aktualnie jakby osobno bez udziału OSM w telefonie używam w komputerze programu bikemap.net.   Ale to osobno i nie mam tego potem elektronicznie w telefonie... hm

Czyli jaki program do komputera?
Jak przekazać ułożoną trasę do telefonu?
Jaki byście też polecali uchwyt na rower do telefonu?

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Dowolny program do planowania trasy, który da Ci trasę w formacie GPX, IMO najlepszym jest RideWithGPS. Planujesz tam trasę, zapisujesz, eksportujesz plik GPX, wgrywasz do odpowiedniego katalogu na telefonie - i odpalasz w aplikacji.

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
Przy czym rozróżnić trzeba trasę od śladu. Wiem, pojęcie podobne, ale w tym przypadku ma ogromną różnicę i tym razem chodzi o ślad (track).

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
dziękuję,
działa jak należy.

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
RWGPS ma jeszcze aplikację na telefon.

Więc jeśli nie masz potrzeby np. nawigowania (w formie komunikatów głosowych czy wskazówek "jedź w lewo" na ekranie) czy korzystania z innych zaawansowanych funkcji innych aplikacji (jak edycja śladu czy zapisywanie śladu bieżącej wycieczki) i masz w terenie dostęp do Internetu (!), to po stworzeniu na stronie RWGPS ślad jest od razu dostępny w apce w telefonie.

Te zaawansowane funkcje też są dostępne, ale w opcji dość wysoko płatnej, chyba 30 PLN miesięcznie.

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
Dowolny program do planowania trasy, który da Ci trasę w formacie GPX, IMO najlepszym jest RideWithGPS. Planujesz tam trasę, zapisujesz, eksportujesz plik GPX, wgrywasz do odpowiedniego katalogu na telefonie - i odpalasz w aplikacji.
A porównywałeś rwgps z gpsies?

Ja używam tego drugiego. Robię ślad w nim, zapisuje gpx na komputer, przegrywam na komórkę, ładuje do locusa. Pewnie można to uprościć i od razu z gpsies dać do locusa.

Plusem gpsies jest wytyczanie śladu automatycznie pomiędzy dwoma punktami po drogach, pokazuje też przewyższenia.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
Plusem gpsies jest wytyczanie śladu automatycznie pomiędzy dwoma punktami po drogach, pokazuje też przewyższenia.

:icon_mrgreen:

Plusem rwgps jest wytyczanie śladu automatycznie pomiędzy dwoma punktami po drogach, pokazuje też przewyższenia.

I jeszcze kilka innych aplikacji robi dokładnie to samo ;) Powiedziałbym nawet, że to podstawowe funkcjonalności a nie jakieś fajerwerki
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Ostatnio osmand też wprowadził profil wysokości, trzeba wejść w My Places -> Tracks i kliknąć na wybrany ślad.

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
No dobrze, ale pewnie są też takie, które tego nie mają ;)

Zresztą, cóż więcej potrzeba?

Dlatego zastanawiam się, czy rwgps jest lepszy a jeśli tak to dlaczego.

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017

Plusem rwgps jest wytyczanie śladu automatycznie pomiędzy dwoma punktami po drogach, pokazuje też przewyższenia.

I jeszcze kilka innych aplikacji robi dokładnie to samo ;) Powiedziałbym nawet, że to podstawowe funkcjonalności a nie jakieś fajerwerki

np. bikemap.net, który czasem poprowadzi po mostku, który od jakiegoś czasu był spłynął wraz z nurtem rzeczki Czernicy   ;D

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010

Uprzedziłeś mnie  ;D

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Zainstalowałem właśnie rwgps na Androidzie. Żeby pobrać gpxa prosi mnie o upgrade aplikacji.
Da się to obejść?
Ew wgrać plik w inny sposób na telefon, i z niego nawigować przez rwgps?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum