Autor Wątek: amorek 28"  (Przeczytany 16704 razy)

Offline OjciecMocyMroku

• Miasto: ...
  • Na forum od: 29.03.2009
amorek 28"
« 29 Mar 2009, 21:07 »
Cytat: "krzycho00"
RST Vogue Air

Mocownie do bagaznika przedniego chyba jest, jak takowy zakupie blizej wakacji to sie upewnie.

Ja też mam ten model. Rower Author Synergy 2008. Nic o zachowaniu napisać jeszcze nie mogę bo ten rower kupiłem dopiero miesiąc temu i nie miałem okazji wypróbować. Wydaje się być ok - podoba mi się miękkość jakiej brakuje mi w amortyzatorze, którego używam w drugim rowerze (RockShox Judy 3 - a więc olej). I z przyzwyczajenia brakuje mi jednak manetki - i to jest dla mnie minus.

Co do mocowanie bagażnika - to była moja największa zagwozdka właśnie, którą długo próbowałem rozwiązać. W moim modelu nie ma mocowań pod V-ki. Nie we wszystkich tak jest  :!: - ale dla mnie okazało się to tym razem problemem (w drugim z kolei mam mocowania ale nigdy nie używałem  :/). Zdecydowałem się na bagażniki Crosso i przed kupnem dzwoniłem do dystrybutora (z mocowaniem tylnego też się obawiałem), oglądałem adaptery Tubusa, mierzyłem średnicę goleni i wymiary ramki bagażnika - w końcu zdecydowałem się na zakup. Bałem się mocowania 4x obejma bo ciągle myślałem o obsuwającym się pod ciężarem bagażnikiem. Po zakupie okazało się jednak, że przypadkowo jest "prawie ok" Prawie dlatego, że bagażnik powinien być zamocowany nieco niżej (tak mi się wydaje) i inaczej ale i tak nie jest źle. Nie będzie zjeżdżał w dół ponieważ opiera się o 2 mocowania (nie wiem do czego one służą  :? - zazanczone czerwoną strzałką).

Jeżeli ktoś wie do czego są te mocowania to proszę o info - krzycho00 natomiast możesz być pewny, że bagażnik jakoś zamocujesz i będzie pasował (np. w taki sposób)
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić i przychodzi taki jeden,
który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.

(Albert Einstein)

Offline blindbob

• Miasto: krakow
  • Na forum od: 03.03.2009
amorek 28"
« 1 Kwi 2009, 19:09 »
jutro jade do serwisu w krakowie i zapytam kalego jaki wybrac amor pod 28', ciekwe co mi powie....

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
amorek 28"
« 1 Kwi 2009, 19:26 »
Cytat: "OjciecMocyMroku"
Nie będzie zjeżdżał w dół ponieważ opiera się o 2 mocowania (nie wiem do czego one służą  :? - zazanczone czerwoną strzałką).

Jeżeli ktoś wie do czego są te mocowania to proszę o info - krzycho00 natomiast możesz być pewny, że bagażnik jakoś zamocujesz i będzie pasował (np. w taki sposób)

Właśnie, mam taki sam amor i zastanawiam się nad tym samym. Jakieś pomysły?
Wracam do jeżdżenia.

Offline Svolken

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 14.03.2009
amorek 28"
« 1 Kwi 2009, 20:27 »
blindbob - kolega najpewniej powie, że Marzocchi TXC LO. Niestety na koła 28'' jest mały wybór, ale Marzo jest bardzo dobre. Ma mocowania pod tarcze jeśli o to chodzi. Wziąłem go jesienią, bo już nie mogłem patrzeć na mojego sountura z zerową płynnością skoku.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
amorek 28"
« 1 Kwi 2009, 21:22 »
A propos RST Vogue Air. Wklejam maila od gościa z precla, który ma ten amorek już od niemal roku. Może się komuś przyda. Przy okazji, wyjaśnia on, do czego można użyć tych otworów :)
(pisownia oryginalna)

">Czy są w nim górne otwory montażowe pod lowrider?

Sa; umiesczone dosc nietypowo, wymagaja podgięcia blaszki łączącej lowa z widelcem (zazwyczaj jest taka blaszka –lacznik); musiałbym to opisac bardziej szczegółowo...W każdym razie da się zrobic bez obejm.

>Czy ogólnie nadal jesteś zadowolony?

Ogolnie tak, bo lekki, sztywny bocznie (już mi hamulce nie szuraja o obrecze podczas jazdy z sakwami po wertepach) . Mam jednak zastrzezenia do jakości pracy (jestem przyzwyczajony do czulego amora AM – Foxa Vanilla, wiec rozumiesz...). Cisnienie musze trzymac mniejsze niż zalecaja w instrukcji, żeby w pracowal jako tako. Nie jest czuly, ale prace widac. Manetka blokady prymitywna w porownaniu z amorami mtb, jednakowoz przydatna.

Dzis chyba bym szukal czegos rownie lekkiego (realnie 1,7 kg! To jego ogromna zaleta) ale ze sprezyna stalowa (czulosc!). Z drugiej strony – zechce poszukac widelca sztywnego, który nie zmieni zasadniczo geometrii roweru (mam zastrzezenia do geometrii ramy – to wynika z moich doświadczeń. Producenci robia ramy crossowe i stosuja je do trekigow, a przeciez wymagania w tych dwoch dziedzinach sa zasadniczo odmienne).
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline OjciecMocyMroku

• Miasto: ...
  • Na forum od: 29.03.2009
amorek 28"
« 1 Kwi 2009, 21:41 »

(pisownia oryginalna)

">Czy są w nim górne otwory montażowe pod lowrider?

Sa; umiesczone dosc nietypowo, wymagaja podgięcia blaszki łączącej lowa z widelcem (zazwyczaj jest taka blaszka –lacznik); musiałbym to opisac bardziej szczegółowo...W każdym razie da się zrobic bez obejm.

Jakiej firmy zatem i jaki model? Raczej nie dla Crosso.
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić i przychodzi taki jeden,
który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.

(Albert Einstein)

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
amorek 28"
« 1 Kwi 2009, 23:04 »
Myślę, że chodziło mu o tubusa. Tam jest blaszka, która zdaje się pasować do opisu. Podkreślam "zdaje się", ponieważ mając tubusa z kolei tego amortyzatora nigdy nie widziałem na oczy ;)

Mogę udostępnić namiar na niego, jakby co. Zresztą sam znalazłem go guglem na preclu :)

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
amorek 28"
« 1 Kwi 2009, 23:26 »
Jakoś nie wyobrażam sobie tego podginania blaszek, chociaż bagażnika przedniego nie mam, to jeśli wyglądają te blaszki podobnie jak te w tylnym, to bałbym się to robić. A jeśli w końu pęknie? Chętnie zobaczyłbym zdjęcia takiego montowania.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
amorek 28"
« 1 Kwi 2009, 23:46 »
Dobra, napisałem do niego, jak podeśle foto, to wrzucę.

Offline blindbob

amorek 28"
« 2 Kwi 2009, 19:42 »
a wiec bylem dzis u kalego w vario bike o tu:

http://www.variobike.enic.pl/o_nas.html
http://forumrowerowe.bikeholicy.pl/vario-bike-jozefinska-4-krakow-vt26.htm

kali mowi ze na dlugie wyprawy:

- amor sprezynowy np suntour ncx d z blokada, bez kadridzu olejowego bo te sie potrafia popsuc, choc rzadko - jednak ja potrzebuje lo i manetke z blokada tak jak tu

http://www.srsuntour-cycling.com/SID=sib3cdd4fd068f775733c6a284c5de5b/index.php?screen=sh.detail&tnid=2160 .... cos za cos...

- mowi ze amor olej-powietrze z zalozenia bedzie bardziej awaryjny od sprezyn taki jak np. rst m-29  wymaga co 2-3 tys km przegladu i smarowania a u kalego serwis takowego to okolo 100zl  , na wyprawy takie wynalazki odradza

- sprawnosc amora z sakwami na przodzie jest gorsza nie ma co .....

- Marzocchi TXC LO  to powietrze - bez oleju kto wie moze lepiej sie to sprawdza....moze jest solidne i nieawaryjne....kto to wie....... ?   i drogie jest

co do innych rzeczy radzi mi jesli tarcze to jakies hydrauliki deore do 250 zl , 160mm tarcza a nie mechaniczne !!!!!

piasty nie xt 2008 bo bierznie sa kiepskie - chyba tak powiedzial...tylko starsze lx /xt lub slx nawet....

to chyba tyle

a kali to dla mnie wyrocznia :)

Offline Artur

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 13.02.2009
amorek 28"
« 2 Kwi 2009, 19:54 »
To ja trochę popolemizuję z Twoją Wyrocznią :).

Cytat: "blindbob"

kali mowi ze na dlugie wyprawy:

- amor sprezynowy np suntour ncx d z blokada, bez kadridzu olejowego bo te sie potrafia popsuc, choc rzadko - jednak ja potrzebuje lo i manetke z blokada tak jak tu

Taki typ miałem i odradzam. Amortyzator b. szybko złapał luzy, które też były na blokadzie. Sprężyna ma "symboliczną" regulację naprężenia sprężyny i jeżeli jesteś cięższy albo masz mieć bagażnik przedni to amortyzacja będzie słabo działać.

- mowi ze amor olej-powietrze z zalozenia bedzie bardziej awaryjny od sprezyn taki jak np. rst m-29  wymaga co 2-3 tys km przegladu i smarowania a u kalego serwis takowego to okolo 100zl  , na wyprawy takie wynalazki odradza

Gadałem z serwisantem, który serwisował komuś olejowo-powietrznego Suntoura po jakichś 10 tys. km i po rozebraniu okazało się, że serwisowanie nie było w zasadzie potrzebne.

- sprawnosc amora z sakwami na przodzie jest gorsza nie ma co .....

Oczywiście, tyle że w amorze powietrznym możesz go podpomować z realnym efektem.

co do innych rzeczy radzi mi jesli tarcze to jakies hydrauliki deore do 250 zl , 160mm tarcza a nie mechaniczne !!!!!

To poradę skomentuję minutą ciszy........ ;)

piasty nie xt 2008 bo bierznie sa kiepskie - chyba tak powiedzial...tylko starsze lx /xt lub slx nawet....

Ja tylko wiem o sypiących się bębenkach w FH-M770, o bieżniach nic nie słyszałem.

Offline blindbob

amorek 28"
« 2 Kwi 2009, 20:17 »
swoja droga ciekawe dlaczego ma takie zle zdanie o mechanicznych tarczowkach a lepsze o  hydraulikach shimano za 300 zl ....

mnie tez to zastanawia, mowi ze avid bb7 jest dobry ale odradza ze wzgledu na trudne serwisowanie i zapiekanie sie czegos tam...jakiejs srobki czy cos takiego

jego zdaniem moze nie rownie latwo jak  mechanika ale  przeserwisuje sie na trasie i hydraulika bez wiekszych problemow

mowi ze 1 klamke + 1 linke + 1 v-ke mozna zawsze ze soba wziasc do sakwy  na czarna godzine.......ciekawe, ciekawe........................ciekawe....

co wy na to?

[ Dodano: Czw 02 Kwi, 2009 ]
Artur mam teraz takowego suntour ncx d tylko bez blokady - u mnie dziala ok juz 7 tys km nie ma luzow - moze dlatego ze mam v-ki i jezdze po asfalcie....

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
amorek 28"
« 2 Kwi 2009, 21:08 »
ja bede montowal u siebie avidy bb5 (lu bb7 juz nie pamietam ;p).... zobaczymy jak to bedzie z serwisowaniem ;]

co do amorka, mam u siebie manitou axel comp 100mm, z taka normalna (mechaniczna ?:p) blokada skoku, i dziala bardzo ladnie...  zrobilem mu (tzn zlecilem ;p) przeglad po jakichs 8kk bo sie blokada zrypala, a poza tym to nie ma mu co zarzucic....
teraz tez na suntouraa xcr sie bedzie przymierzal [; na allegro <200zl mozna dorwac, a jesli nie potrzebna komus dluga rura sterowa to nawet <150zl sie znajdzie (nowka) [;
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline blindbob

amorek 28"
« 2 Kwi 2009, 23:41 »
jako ze hamulce to tutaj ot  

zalozylem nowy watek

http://www.podrozerowerowe.info/viewtopic.php?t=1074

[ Dodano: Sro 08 Kwi, 2009 ]
odgrzewam temat o amorkach

znalazlem taki amor jeszcze

http://www.spinner-usa.com/e/xc-2line02.htm

http://www.bikeparts.com/search_results.asp?ID=BPC126673

o ile dobrze mi sie zdaje to jest na sprezynach (jest tez wersja air ale nie o niej pisze), i ma lockout

i golenie 30 mm , wyglada lepiej niz ten

suntour http://www.srsuntour-cycling.com/SID=sic8734cadea030ae0ed2946a42065a2/index.php?screen=sh.detail&tnid=2160

co to znaczy disc (51mm IS-QR) ?? jaki max rozmiar tarczy to bedzie?

co wy na to ?

knurek

• Gość
amorek 28"
« 26 Kwi 2009, 15:11 »
A czy są jakieś porządne amorki pod stery 1" ?

Sprawdziłem te, o których piszecie powyżej, ale one są na 1 1/8" - za wyjątkiem niższych modeli Suntour'ów i RST.

Możecie coś polecić?
Nie chcę zmieniać ramy... :-)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum