Autor Wątek: Marin Four Corners 2018 - Alternatywa  (Przeczytany 6174 razy)

Offline Mężczyzna KsD

• Miasto:
  • Na forum od: 26.02.2018
Marin Four Corners 2018 - Alternatywa
« 17 Wrz 2018, 20:11 »
Od dłuższego czasu podoba mi się Marin Four Corners 2018 - jako rower nastawiony typowo pod wyprawy rowerowe(początkowo Polska a może kiedyś za granicę). A moja dotychczasowa szosa do jeżdżenia wokół komina.

Ale naszła mnie ostatnio myśl czy napęd 3x9 w Marin Four Corners jest dobry czy jednak lepiej sprawdziłby się napęd 2x10 (wiele osób mi go poleca) I tutaj nastała chwila zwątpienia czy aby na pewno? I zacząłem szukać jakiś alternatyw w budżecie 3700zł.

Dodam, że w szosie mam taki sam napęd co w Marinie 3x9 tylko z linkami po zewnątrz. Z chęcią poznam Waszą opinię bo samemu już zgłupiałem.

Offline Mężczyzna Włod

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 04.04.2011
3na9 to uniwersalny napęd pod turystykę z większym  bagażem (i z mniejszym teę) więc biegów nie zabraknie.

Dziś to smiało możesz się rozglądać za  rocznikiem 2019

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Ja troche przypadkiem kupiłem Kone Sutrę i wróciłem do archaicznego 9b po kilkunastu latach. Nie odczuwam minusów w jeździe turystycznej, za to ceny łańcuchów, kaset i koronek do korby są śmiesznie niskie w porównaniu z szosówką.

Przy okazji zakres napędu 3x9 jest ogromny i mając 22z na korbie absolutnie nie potrzebujesz koronek powyżej 36Z w kasecie, nawet na najtwardsze i najdłuższe podjazdy. Napędu 2x10 juz nie zestawisz z tak dużym zakresem, przy zachowaniu równego stopniowania, chyba nawet dziesięciobiegowe  trekkingowe XT ma korbę wyłacznie 3x.

Offline Mężczyzna Piotr1975

• Miasto: Bruksela
  • Na forum od: 08.11.2017
tez sam rozgladam sie za czyms 2x10 , najlepiej shimano 105 , do tego chromomolibdenowa rama i mechaniczne hamulce tarczowe  ;D
Nieskończenie mądry jest nasz Stwórca Pan
Swoje dzieło dał obejrzeć również mnie

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
W październiku 2017 kupiłem rower Breezer Radar Expert https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=20189.0 wiem, że nie posiada z przodu trzech koronek, ale spisuje się dobrze. Cena jaką wynegocjowałem w rower.com.pl to 3 650 zł więc mieści się w budżecie. Ma ramę z Cro-mo, mechaniczno hydrauliczne tarcze i otwory montażowe wymagane przy turystyce rowerowej. Z czystym sumieniem mogę polecić a w razie pytań udzielić odpowiedzi.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
tez sam rozgladam sie za czyms 2x10 , najlepiej shimano 105 , do tego chromomolibdenowa rama i mechaniczne hamulce tarczowe  ;D
jeśli 105, to 2x11 obecnie

Offline Mężczyzna KsD

• Miasto:
  • Na forum od: 26.02.2018
Dziękuję Panowie za tak liczną aktywność. Ale tak jednak myślę, że zostanę jednak przy Marin Four Corners. Od samego początku on mi się podoba najbardziej. A w kwestii napędu w szosie mam sore 3x9 i żyje. Chociaż najstarsi górale głoszą, że szosa to tylko 2x10/11 bo inne to wstyd :)

A w przyszłości mogę zrobić upgrade mojej szosy w nowszą sore od Marina a do niego zakupić inny jakby aż tak mi nie pasowało. Chociaż teraz mi to pasuję bo mam zapas łańcuchów do 3x9 :)

Ogólnie co do Marina mam go wstępnie już uzgodnionego w sklepie. Ale to dopiero za kilka miesięcy luty/marzec. I ciekawi czy przy kolejnej produkcji na 2019r. naprawią tą przelotkę na dolnej rurze aby linki nie szły na przekos.

Dobra koniec moich wypocin bez ładu i składu :)

Offline Mężczyzna LXVII

• Miasto: Ostrów Wlkp.
  • Na forum od: 01.07.2015
zobacz jeszcze (jedna sztuka, a moze podpasuje rozmiar):

https://bikemia.com/rowery/4419-rower-gravel-bike-by-maxim-srebrny.html

to jest tak naprawdę Pelago Stavanger, czyli stal, Tiagra 2x10, korba Sugino!!! i Brooks na pokładzie

https://www.pelagobicycles.com/bicycles/stavanger-outback.html

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Ja złożyłem Surly Ogre na napędzie 2x11 i jestem zadowolony. Układ 28-38/42-11 daje ci taki sam zakres jak standardowe 3x9. Przełożenie 28/42 wystarczyło na góry Norwegii. Zaletą jest zdecydowanie prostsza obsługa, dużo mniej ganiania łańcucha po koronkach, brak dublujących się przełożeń. Minusem jest gorsze zestopniowanie.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna MCsubi

Układ 28-38/42-11 daje ci taki sam zakres jak standardowe 3x9. Przełożenie 28/42 wystarczyło na góry Norwegii. Zaletą jest zdecydowanie prostsza obsługa, dużo mniej ganiania łańcucha po koronkach, brak dublujących się przełożeń. Minusem jest gorsze zestopniowanie.

Jak mozna pociskać takie brednie? Twój układ ma 518 %, a standard 9s (44/22, 11-34) - 618%.

Cena kaset: CS-HG400- 59 PLN
CSM7000 11-42 - 200 PLN.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Kaseta CS-HG80, czyli klasa csm7000 - 160 złotych.

Offline Mężczyzna MCsubi

Przecież to ten sam materiał, więc gdzie ta klasa? Porównałem najtańsze kasety ( z litosciwym pominięciem 200) o identycznej trwałości.

Offline Mężczyzna Qba

• Miasto:
  • Na forum od: 04.02.2014
Dochodzi jeszcze kwestia pająka - posiadając aluminiowy bębenek CS-HG400 się nie założy, a CS-M7000 jak najbardziej. Przy takich założeniach większy sens ma porównywanie do CS-HG80.

Offline Mężczyzna MCsubi

Założy sie na pewno, najwyżej się nie zdejmie ;D ;D. Dobre piasty do turystyki nadal można kupić ze stalowym bębenkiem lub zaakceptować nacięcia, które np. na DT wcale nie prowadzą do szybkiej destrukcji, o ile kaseta jest prawidłowo dociagnięta.
Ciekawe, dlaczego nikt nie pisze o wadze ;D ;D
Sam również mam rower z korbą 2x, ale nie do turystyki wg założeń autora wątku. A już 2x11 to ni pies ni wydra - przednia przerzutka nadal pozostaje (wiec w sumie jedyna wada 3x9), a system juz drogi i problematyczny.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Napęd 3x9 do mnie nie przemawia. Mniejsza zębatka nadaje się tylko na strome podjazdy, największa daje zdecydowanie zbyt twarde przełożenia i jest praktycznie bezużyteczna. Środkowa jest za to trochę za mała

2x10 z szerszą kasetą daje dobre zestopniowanie i sensowene rozłożenie biegów. Na lekko praktycznie cały czas mogę jechać na większej przedniej zębatce.

Myślę, że 2x9 też może być ok. Zwłaszcza kiedy jeździ się sporo w terenie mniej gęste stopniowanie nie będzie zbyt odczuwalne.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum