Autor Wątek: Bagażnik lowrider  (Przeczytany 9076 razy)

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
Bagażnik lowrider
« 22 Mar 2010, 15:48 »
1. tak
2. tak

:-)
… why so serious ?

Offline niunias

• Miasto: Zabierzów/Kraków
  • Na forum od: 24.10.2010
Bagażnik lowrider
« 18 Lis 2010, 21:14 »
Hej, odgrzewam trochę temat  :)

Zastanawiam się nad kupnem low-ridera i chciałbym się Was zapytać. Jak myślicie, czy teoretycznie lepiej poszukać bagażnika, który można przykręcić w dwóch punktach do widelca, czy montowany na obejmy? Wydaje mi się, że przykręcany powinien lepiej się trzymać. Tylko teoretyzuję, bo nie mam w tym temacie doświadczenia.

Wyszedł nowy Racktime FRONTit http://www.racktime.com/en/lowrider/new-frontit. Produkt na razie niesprawdzony, ale marka dobra i bardzo niska waga 350g. Cena to około 28€ + wysyłka. Zastanawiam się czy może by nie spróbować  :)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Bagażnik lowrider
« 19 Lis 2010, 20:54 »
Racktime? ładna gra słów, ale pierwszy raz słyszę o tej marce. Ja bym nie eksperymentował i kupił Tubusa. Tak zresztą zrobiłem :)
Bagażnik mocowany czteropunktowo będzie trzymał potencjalnie nieco lepiej niż taki na obejmy (chyba że obejmy będą tylko na górze, wówczas powinien on być równie godny zaufania), a będzie znacznie prostszy w montażu. Jeśli tylko masz otwory w widelcu nie zastanawiaj się i bierz tubusa! :)
Jeśli chodzi o mnie, polecam model Ergo.
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline niunias

• Miasto: Zabierzów/Kraków
  • Na forum od: 24.10.2010
Bagażnik lowrider
« 20 Lis 2010, 13:50 »
Racktime jest tańszą marką Tubusa. Podział jest taki, że pod marką Tubus produkują bagażniki stalowe, a pod Racktime aluminiowe.

Jeden ich bagażnik nawet zdobył nagrodę na targach eurobike.

Jakbym był gotów wydać tyle pieniędzy ile warte są Tubus'y to nie zastanawiałbym się. na ten moment nie jestem  :)  Oszczędzam jeśli to możliwe, bo nie mam tak ważnej rzeczy jaką jest aparat fotograficzny  :?  . Aparat swoje kosztuje.

Więc pomyślałem, że skoro aluminiowe bagażniki np. Crosso się sprawdzają to taki robiony przez Tubusa powinien dać radę, a kosztuje połowę tego co stalowy. Dodatkowo jest on przykręcany w 4 punktach czyli to ma chyba na plus?

Offline Mężczyzna Medawc

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 02.12.2010
Bagażnik lowrider
« 20 Gru 2010, 01:36 »
Dorwałem massloada po niezłej cenie (rowerystylowe.pl), tyle że jest problem. Nawet największe obejmy są za krótkie: tzn. same golenie obejmują bez problemu, ale nie jestem w stanie złapać gwintu nakrętkami po wstawieniu bagażnika. Amor to Suntour Duro, średnica goleni dolnych identyczna jak w xcr/xcm. Czyżby massload to jednak nie było 100% to samo co crosso?

Offline Shelter_kc

• Miasto: Brwinów
  • Na forum od: 13.12.2010
Bagażnik lowrider
« 26 Gru 2010, 13:53 »
A czy znacie lowridera marki sport arsenal:
 http://szumgum.com/bagaznik-aluminiowy-przedni-do-widelca-amortyzowanego-expedice-sport-arsenal.html
W moim odczuciu jest bardzo stabilny. Co o nim myślicie?
Rock\'n\'roll to nie rurki z kremem.

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Bagażnik lowrider
« 28 Kwi 2011, 23:14 »
Czy do lowridera crosso/massload podpasują tylne sakwy Ortlieba, czy będą za duże?
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna bix

• ten co pojechał Mikiemu :)
  • Miasto: był Wrocław, jest zagłębie
  • Na forum od: 28.11.2010
Bagażnik lowrider
« 29 Kwi 2011, 08:59 »
arkadoo, mam nie rozpakowanego jeszcze crosso, ale jak masz chęć to w przyszłym tygodniu mógłbyś sobie na moim sprawdzić.
let's make it big :)

Offline Mężczyzna Neno

• Miasto: Zambrów
  • Na forum od: 09.01.2011
Bagażnik lowrider
« 13 Maj 2011, 10:31 »
Czy lowrider od Crosso da się zamontować do widelca z amortyzatorem ? Bo z tematu wnioskuje , że się da ale nie jest to jak by zalecane. Nie mam żadnych gwintów ( tarczowe hamulce) więc pozostają tylko i wyłącznie obejmy. Oczywiście sakwy  mogę pakować tak, że na przód z racji montażu na obejmach będę wkładał tylko lekkie rzeczy. Jak radzicie ?
Rowerek to typowe MTB, nie chce kupować drugiego roweru ( pozycje do jazdy ma jak dla mnie wygodną - muszę tylko wymienić siedzenie bo na tym wytrzymuję max 2h) , mój amortyzator to : Rock Shox Dart 3 .

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Na forum od: 11.05.2009
Bagażnik lowrider
« 16 Maj 2011, 19:50 »
Cytat: "Neno"
Bo z tematu wnioskuje , że się da ale nie jest to jak by zalecane.

Co?

Jak najbardziej, on jest wszak stworzony do tego!

Offline Mężczyzna Neno

• Miasto: Zambrów
  • Na forum od: 09.01.2011
Bagażnik lowrider
« 17 Maj 2011, 20:42 »
Byłem na przymiarce ze swoim rowerem i sprzedawca jak zobaczył amorek to powiedział, że nie poleca, żeby  raczej szukać czegoś innego na rynku ale nic nie ma ( przynajmniej nie w tej klasie cenowej) . Coś tam wspominał , że bagażnik na obejmach może "opaść", że obejmy mogą blokować pracę amorka ( aż tak mocno chyba się ich nie zaciska by deformowały lagi.. ?
Brać i nie zważać na ostrzeżenia ?

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
Bagażnik lowrider
« 18 Maj 2011, 07:24 »
Cytat: "dudi"
Jak najbardziej, on jest wszak stworzony do tego!

Ale Neno ma amortyzator bez piwotów i hamulce tarczowe. Czyli bagażnik by wisiał na samych obejmach, o czym autor pisze.
Czytamy ze zrozumieniem ;)
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Na forum od: 11.05.2009
Bagażnik lowrider
« 18 Maj 2011, 07:49 »
Cytat: "cinek"
Ale Neno ma amortyzator bez piwotów i hamulce tarczowe.

Aaa, biję się w pierś, mea cupla, nie doczytałem dokładnie. No w takim razie to nie widzę szans, rozkminialiśmy podobny przypadek z aamarcinem wracając ze zlotu do Wrocławia i nie znaleźliśmy sposobu na montaż.

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
Bagażnik lowrider
« 18 Maj 2011, 08:53 »
No w takim razie to nie widzę szans, rozkminialiśmy podobny przypadek z aamarcinem wracając ze zlotu do Wrocławia i nie znaleźliśmy sposobu na montaż.

Wbrew pozorom zawsze są szanse :wink: Mój kolega Zbyszek jeździ na wyprawy  z takim lowriderem mocowanym tylko na obejmach i jakoś nic złego się nie dzieje. Z resztą temat mocowania bagażnika do przedniego amortyzatora był już kiedyś omawiany na naszym forum łącznie ze zdjęciami ilustrującymi sposób zamocowania.
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum