Autor Wątek: Pomoc w wyborze roweru.  (Przeczytany 14763 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Pomoc w wyborze roweru.
« 19 Paź 2018, 17:16 »
Przeglądam teraz gravele, i pytanie czy te rowery nadają się typowo pod sakwy (ja wożę dwie sakwy crosso expert big około 20kg) czy do gravela lepiej pasuje bikepacking?

To zależy czy ma mocowania pod bagażnik, jak ma to spokojnie można sakw używać. Tylko w terenie sakwy zawsze będą bardziej upierdliwe niż bikepacking. Pamiętaj też, że przy wysokim wzroście i dużym rozmiarze ramy bikepacking robi się sporo bardziej efektywny, sporo więcej miejsca masz do dyspozycji, tak więc może warto i nad tym pomyśleć.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 19 Paź 2018, 18:04 »
Tu jest geometria CDF z grupą 4600:
https://me.keeeb.com/benjamin.buch/touring_bikes_and_frames/eb8e990a-bb75-4b78-8054-fe979899cb75

Nie istnieje (?) rozmiar 57 według tej tabelki. Na oko dla mnie rower z aukcji może mieć rurę podsiodłową 58 cm. W takim przypadku efektywna długość górnej rury to 57 cm

Twoja szosówka XL powinna mieć 59 cm rury podsiodłowej (oczywiście może się w różnych rocznikach trochę rozmijać..). Efektywna długość górnej rury miałaby też 59 cm.

Rower powinien być na Ciebie dobry jeśli lubisz bardziej wyprostowaną pozycję. Cena jest tak śmiesznie niska, że mógłbyś jeszcze z czystym sumieniem wydać kupę kasy na ulepszenia, gdyby okazały się konieczne. Za tyle możesz zaryzykować, w najgorszym przypadku sprzedasz w podobnej cenie jak kupiłeś.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna morfeusz1805

• Miasto:
  • Na forum od: 05.10.2018
« 5 Lis 2018, 19:53 »
Ponawiam pytanie. Wiec ktoś miał doświadczeni z Alfine 8? Warto wchodzić w tę piastę, jeżeli chodzi o ogólne odczucia podczas jazdy, trwałość, awaryjność, koszt serwisowania w porównaniu do tradycyjnych przerzutek? Rower będzie jeździł po mieście w terenie raczej nizinnym.

Offline Mężczyzna marian65

• Miasto: Gronowo Górne
  • Na forum od: 23.11.2012
« 5 Lis 2018, 20:50 »
Piastę Alfine8 założyłem za namową kolegi w październiku 2016.
 Do tej pory pokonałem rowerem z tą piastą prawie 19 tys. kilometrów.
 Jak na razie piasta nie wykazuje żadnych niepokojących objawów. Działa świetnie, jeżdżę rowerem cały rok, bez względu na pogodę. Rower służy do codziennego dojazdu do pracy, wycieczki ze znajomymi i wyprawy bliższe i dalsze z sakwami. Teren zróżnicowany, asfalt, leśne i polne dróżki. Jestem bardzo zadowolony z działania piasty.
 Decyzja o zamontowaniu jej w rowerze uważam za bardzo trafioną. Jeżeli chodzi o obsługę, to nic przy niej nie musiałem robić. Raz w roku serwisuję rower u kolegi który mi tą piastę polecił. Do tej pory jedynym kosztem była wymiana łańcucha i zębatki. Mankamentem dla mnie, jaki zauważyłem to jest bardziej kłopotliwe zdjęcie koła w przypadku złapania gumy. Co prawda wszystko zależy od wprawy.

Offline Mężczyzna morfeusz1805

• Miasto:
  • Na forum od: 05.10.2018
« 5 Lis 2018, 21:43 »
Dzięki za odzew. Czy można tę piastę używać bez napinacza i nie będzie problemów ze spadającym łańcuchem czy  innymi dolegliwościami? Chciałbym aby było jak najprościej i mniej czyszczenia.
Zmieniałeś przednia zębatkę w korbie?
Nie wiesz jak z trwałością zębatek w samej piaście i ewentualny koszt serwisu? Kolega który zaproponował nie mówił o tym? Chodzi mi głównie o wymianę zębatek w piaście, bo mniemam że sama piasta nie jest aż tak awaryjna?

Offline Mężczyzna marian65

• Miasto: Gronowo Górne
  • Na forum od: 23.11.2012
« 6 Lis 2018, 20:26 »
Ja mam napinacz założony.  Z przodu mam dwie zębatki, co daje mi 16 przełożeń.
Bez napinacza to chyba tylko w przypadku ramy z poziomymi hakami.
Wymieniana była zębatka przy piaście, koszt 25 PLN

Offline Mężczyzna wallace

• Miasto: okolice otwocka
  • Na forum od: 13.11.2012

« 15 Sty 2019, 18:26 »
Z tego co widzę wszystkie mają korbę 48/32. Będzie twardo.

Widzę dwie opcje:
- wymiana kasetę na szerszą, np 11-46. Sensowne zwłaszcza jeśli będzie napęd 11 rz.
- wymiana korby na trzyrzędową i wywalenie dużej zębatki. U mnie w ten spisób przerzutka Dura Ace 3-rz wzorowo współpracuje z klamkomanetką 105 3-rz.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

« 15 Sty 2019, 19:58 »
Jutro zapytam czy jest możliwość zamiany korby, bez konieczności wymiany manetki.

Offline Mężczyzna Qba

• Miasto:
  • Na forum od: 04.02.2014
« 15 Sty 2019, 20:32 »
W przypadku nowej 105tki nie ma możliwości założenia korby trzyrzędowej. Jedyny układ to 2x11.
Jeździłem przez pewien czas na gravelu z korbą 48/32 i kasetą 11-36 (Sora 2x9). Na płaskie tereny bardzo dobra konfiguracja.

« 15 Sty 2019, 21:10 »
Korbę trzyrzędową można założyć, tylko jedna z zębatek nie będzie obsługiwana. U siebie mam korbę Deore XT pod HT2. Korby MTB są szersze, ale dzięki pozbyciu się największej zębatki przesuniecie się wyrównuje i działa z przerzutką szosową.

U mnie klamka i przerzutka są trzyrzędowe, tak wyszło, takie akurat posiadam. Z klamką i przerzutką 2-rz też powinno działać, ale nie jestem w stanie zagwarantować.

Offline Mężczyzna Qba

• Miasto:
  • Na forum od: 04.02.2014
« 15 Sty 2019, 22:08 »
Korbę trzyrzędową można założyć, tylko jedna z zębatek nie będzie obsługiwana.
Wybacz, ale nie potrafię doszukać się sensu takiego rozwiązania.

Nie chciałbym się bawić w takie druciarstwo kupując nowy rower za większą kwotę. Polecam spróbować oryginalnej konfiguracji. Jeśli okaże się, że jest zbyt twardo można zmienić kasetę na szerszą, ewentualnie zębatki korby na 46/30. I jest pewność, że wszystko będzie ze sobą dobrze działać.

Z ww. rowerów moim zdaniem najciekawsza jest Merida Silex 400 z racji hamulców. Giant ma jakieś autorskie rozwiązania zacisków, co w perspektywie paru lat eksploatacji może się okazać problematyczne.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 15 Sty 2019, 22:12 »
Kup coś z napędem 3x11 lub 2x11 od shimano. Będzie przynajmniej kompatybilne częściowo z twoim MTB :)

My home is where my bike is.

« 15 Sty 2019, 22:45 »
Dzięki za odpowiedzi, jutro popatrzę może mają coś ciekawego.

« 15 Sty 2019, 23:57 »
Wybacz, ale nie potrafię doszukać się sensu takiego rozwiązania.

Nie chciałbym się bawić w takie druciarstwo kupując nowy rower za większą kwotę. Polecam spróbować oryginalnej konfiguracji. Jeśli okaże się, że jest zbyt twardo można zmienić kasetę na szerszą, ewentualnie zębatki korby na 46/30. I jest pewność, że wszystko będzie ze sobą dobrze działać.
Jest to rozwiązanie druciarskie, ale jeśli nie chce się tracić gęstości stopniowania nie ma innego. Wymiana zębatek na 46/30 da minimalną poprawę. Kaseta 11-46 da już rozsądny zakres przełożeń, ale kosztem stopniowania.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum