Autor Wątek: Kazachstan południowo-wschodni  (Przeczytany 1422 razy)

Lester

• Gość
Kazachstan południowo-wschodni
« 19 Wrz 2018, 12:43 »
Zapraszam do obejrzenia fotorelacji z naszego wyjazdu do Kazachstanu. Większość informacji starałem się umieścić w opisach do zdjęć. Chętnie jednak odpowiem na wszystkie pytania dotyczącego naszej podróży.
Kazachstan to dobre miejsce, aby zacząć przygodę z Azją Centralną, z dawnymi postsowieckimi republikami. Nie jest on może tak spektakularny jak Kirgistan czy też tadżycki Pamir, ale bez wątpienia jest to kraj wart zobaczenia.
« Ostatnia zmiana: 20 Wrz 2018, 09:56 Lester »

Offline Mężczyzna Lupus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 01.09.2011
Odp: Kazachstan południowo-wschodni
« 19 Wrz 2018, 13:55 »
Bardzo rzetelnie opisana wyprawa, niewielu już się tak chce. Dobra robota!

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 19 Wrz 2018, 14:11 »
Lester jestem pod wrażeniem rejonu który wybrałeś.

z jednej strony fajne puste drogi i pejzaże, chyba fajni ludzie.
Ale chyba monotonnie.  I sporo takich przeskoków autem itp.
Polecałbyś więc ten rejon gdzie byłeś czy nie? Jeśli tak to dlaczego, bo na razie wyłapałem z tego dobre i tanie jedzenie oraz długi po horyzont widoki z górami.

Nie znałem Borata.

Przy okazji zauważyłem zmianę co do sposobu przemieszczania się.
Dwóch jedzie nazwijmy to klasycznie, a jeden bikepackingowo. Czy to ostatnie się sprawdziło? Pojechałbyś tak ponownie i wiozłeś wszystko co Ci potrzebne czy np. ktoś coś wiózł Twojego bo nie weszło?

Lester

• Gość
« 19 Wrz 2018, 14:42 »
Polecałbyś więc ten rejon gdzie byłeś czy nie?
Bardzo trudne pytanie i sam sobie je często zadawałem. Tak jak już napisałem wcześniej, region ten to dobry początek na poznawanie Azji Centralnej. Łatwy i raczej niedrogi przelot, życzliwi bardzo ludzie, duży poziom bezpieczeństwa. Jest to też najbogatsza i najbardziej cywilizowana była republika radziecka. Ja przygodę z tym rejonem świata zacząłem od Pamiru, potem był Kirgistan, Kazachstan na końcu. W takiej też kolejności uszeregowałbym te kraje pod względem atrakcyjności. Poprzeczka moich oczekiwań była więc zawieszona dość wysoko, trochę się więc rozczarowałem. Nie znaczy to wcale, że Kazachstan nie jest ciekawy. Wręcz przeciwnie. Jest tylko nieco odmienny. Być może dla kogoś innego to Kazachstan byłby na pierwszym miejscu. Kwestia gustu.

Dwóch jedzie nazwijmy to klasycznie, a jeden bikepackingowo. Czy to ostatnie się sprawdziło? Pojechałbyś tak ponownie i wiozłeś wszystko co Ci potrzebne czy np. ktoś coś wiózł Twojego bo nie weszło?
Ten sposób pakowania sprawdził się w moim wypadku jak najbardziej i raczej nie pojadę już nigdzie z tradycyjnymi sakwami na tego typu wyjazd (gdzie jest w dostęp do sklepów co 2-3 dni). Z synem podzieliłem się namiotem. Ja wiozłem stelaż, śledzie i szpilki on resztę. Ja woziłem za to naszą "kuchnię" - menażkę, palnik, kartusz i składane kubki. Miałem też jeszcze trochę zapasu w torbie podsiodłowej na schowanie doraźnych zakupów spożywczych.
« Ostatnia zmiana: 19 Wrz 2018, 14:54 Lester »

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 19 Wrz 2018, 18:55 »
Taki inny ten Kazachstan na Twoich zdjęciach :)

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 20 Wrz 2018, 08:33 »
Hej, chętnie bym zobaczył zdjęcia, ale galeria mi nie działa (Error 404)   :(

Lester

• Gość
« 20 Wrz 2018, 08:34 »
Dzisiaj zauważyłem, że zniknęły wszystkie moje albumy utworzone na moim koncie Google. Dostęp do zdjęć pozostał bez zmian. Stało się to po udostępnieniu albumu z Kazachstanu na moim profilu w Google+, na którym mam teraz informację, że mój profil został zawieszony na czas sprawdzania. Dostęp do relacji z Kazachstanu jest więc w tej chwili niemożliwy.
Czy ktoś z Was miał lub ma obecnie podobny problem ?

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
    • Pokój z Tobą
« 20 Wrz 2018, 08:39 »
Wciąż można  oglądać zdjęcia w aplikacji Zdjęcia na telefonach z androidem, na pc - 404.

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
« 20 Wrz 2018, 11:21 »
Niestety też error 404 ale cierpliwie czekam.

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Mężczyzna menel

• Na forum od: 25.03.2012
« 20 Wrz 2018, 12:11 »
Gugiel uznał że jesteś rasistą albo terrorystą. Albo oboma naraz.

Lester

• Gość
« 20 Wrz 2018, 13:40 »
Konto zostało odblokowane, link już działa. Czas chyba w końcu przenieść wszystkie zdjęcia na własny serwer. Szkoda byłoby tylko opisów. Bo tych to raczej automatycznie się nie przeniesie. Z tym zamiarem nosiłem się już wcześniej, dlatego na dwóch poprzednich galeriach podpisy były zintegrowane ze zdjęciami. Tym razem nie chciało mi się tego robić i dostałem nauczkę. Swoją drogą ciekawe muszą być algorytmy, na podstawie których treści są klasyfikowane jako niezgodne z zasadami Google.

Taki inny ten Kazachstan na Twoich zdjęciach
Kazachstan niejedno ma oblicze :) Poza tym to taka trochę autorska galeria. Sądzę, że z ponad 1500 zdjęć jakimi dysponowałem, mógłbym wybrać do galerii takie, które pokazałyby Kazachstan zupełnie inaczej.
« Ostatnia zmiana: 20 Wrz 2018, 14:17 Lester »

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 20 Wrz 2018, 13:42 »
Szkoda byłoby tylko opisów. Bo tych to raczej automatycznie się nie przeniesie.
Niegdyś te z picasy się przenosiły (jako zapisane w tagu Caption-Abstract). No, ale ja się wyniosłem z google dawno temu, więc nie wiem jak to teraz wygląda.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
    • Pokój z Tobą
« 20 Wrz 2018, 13:48 »
Jeśli będziesz pobierał zdjęcia przez www, to opisy powinny byc zapisane w metadanych.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum