Autor Wątek: Bagażnik rowerowy na tylną klapę samochodu  (Przeczytany 5963 razy)

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
[To chyba gdzieś ten dział]

Cześć, z powodów zawodowych dużo jeżdżę po PL a samochód bez relingu i haka ;)
Potrzebuję zatem bagażnik na tylną klapę (Fabia III)

Ile to to musi kosztować żebym nie kupił badziewia?
300PLN? - 1000PLN?

R
… why so serious ?

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
A hak absolutnie wykluczony jest?

Offline Mężczyzna marszy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 23.07.2013
Jeździłem trochę z rowerami na klapie. Szkoda klapy i rowerów. Poważnie rozważyłbym montaż haka.

Online Bartek

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 15.11.2010
Brak relingów nie wyklucza możliwości montażu bagażnika dachowego. Dlaczego nie takie rozwiązanie?
Najwspanialsza mądrość – to poznanie samego siebie.

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
    • Robb Maciąg
A hak absolutnie wykluczony jest?

To nie moje auto
To auto firmy leasingowej ;)
… why so serious ?

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Na forum od: 11.05.2009
Kupujesz bazę na dach: https://www.interpack.eu/product-pol-6956-Bagaznik-dachowy-aluminiowy-Mont-Blanc-AMC-5122-AERO.html
I kupujesz bagażnik na rower: https://allegro.pl/bagaznik-rowerowy-uchwyt-na-dach-thule-proride-591-i7496960111.html

Bazy nie znam, ale wygląda ok. Sam bagażnik jest znany i polecany, sam używam.

Offline Mężczyzna kinioo

• Miasto: Stevenage
  • Na forum od: 28.08.2018
...kupiłem kiedys cos takiego:

https://www.saris.com/product/solo

- na autostrade bym z tym nie wyjechal;
- na 'limuzyne' bym tego nie zakladal;
- mimo skrupulatnego montownia, podkladania tu i tam porysowalem klape w kilku miejscach (a to pedalem, a to czyms tam innym).

+lekkie
+tanie
+stosunkowo latwe w instalacji

Jak szukasz czegos konkretnego to Tylko na dach lub lepiej na hak.
Sorki za brak polskich znakow...

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
    • Robb Maciąg
Kupujesz bazę na dach: https://www.interpack.eu/product-pol-6956-Bagaznik-dachowy-aluminiowy-Mont-Blanc-AMC-5122-AERO.html
I kupujesz bagażnik na rower: https://allegro.pl/bagaznik-rowerowy-uchwyt-na-dach-thule-proride-591-i7496960111.html

Bazy nie znam, ale wygląda ok. Sam bagażnik jest znany i polecany, sam używam.

Danke mein Freund :) ale ja nie mam relingów.
… why so serious ?

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
A ta "baza" to aby na pewno wymaga relingów?
Bo na moje oko to nie.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
A ta "baza" to aby na pewno wymaga relingów?
Bo na moje oko to nie.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Na forum od: 11.05.2009
To baza bez relingów, mocujesz jak w maluchu ;)

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
Robb, FABIA III ma otwory pod listwami drzwiowymi na dachu?
widać je jak otworzysz drzwi.
Pytam bo mam same uchwyty, czyli te "łapki" seata ibizy a to jest to samo co fabia, ale z nie model III, więc co by szkodziło sprawdzić. Jakby Ci pasowały to wystarczy dokupić belki do nich bez uchwytów. Musiałbyś się tylko dowiedzieć czy możesz gdzie kupić same te belki.

Jak zmieniałem auto to właśnie same "łapki" kupowałem a belki mi zostawały. Było taniej.

Łapki mogę Ci wysłać, a wcześniej jak chcesz to i zdjęcia jak to wygląda.

Marka uchwytu to ATERA
« Ostatnia zmiana: 20 Wrz 2018, 08:17 EASYRIDER77 »

Offline Mężczyzna wietrznie_młody

• Miasto: Kielce
  • Na forum od: 28.12.2015
Jak nie masz roweru karbonowego, to bierz śmiało bagażnik na tylną klapę. Ale wg mnie tylko Thule.
Montaż to 5 minut, nie potrzeba żadnych narzędzi, łatwiej założyć rower niż na dach, nie zasłania tablicy ani świateł, nie świszczy, wjedziesz spokojnie do większości garażów podziemnych, no i nie szpecisz fury belkami...
Nie zauważyłem jakichkolwiek rysek na aucie, system montażu jest fajnie pomyślany, a elementy które się stykają z lakierem są ogumowane. A jeździłem i po autostradach i po dziurach.

Tylko sprawdź sobie na ich stronie jaki konkretnie model będzie pasował do Twojej Fabii. Ewentualnie czy trzeba dokupić jakieś adaptery itd.

Ja kupiłem model powystawowy na allegro za 600 PLN rok temu. Nowy to koszt około 1 200 PLN.

Offline Mężczyzna AWIK

• Miasto: Juszkowo
  • Na forum od: 01.04.2008
A po złożeniu tylnej kanapy rower nie zmieści się w środku?

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
Jak kilka osób przede mną, polecam mimo wszystko bagażnik na dach. Relingi sprawę ułatwiają, ale nie są konieczne.
Jest to moim zdaniem rozwiązanie lepsze, bezpieczniejsze i wygodniejsze w użytkowaniu od przewożenia roweru (-ów) na klapie. Poza tym belki bazowe możesz wykorzystać także do przewiezienia boksu dachowego, nart, choinki przed Wigilią, czy też długiej paczki z regałem kupionym w Ikei.

Ja jestem fanem rozwiązań firmy Thule. Używam z dużym zadowoleniem.

Co potrzeba?

1. Stopy
2. Zestaw dopasowujący do Twojego modelu samochodu, tzw. kit
3. Belki
4. Uchwyt na rower. Tyle sztuk, ile będziesz chciał przewozić rowerów jednocześnie.

Jeśli Thule, to do Fabii bez relingów stopy Thule Rapid System 754, kit dobierzesz do swojego modelu samochodu z pomocą wyszukiwarki. Belki lepiej aluminiowe, takie z rowkiem T, np. https://www.thule.com/pl-pl/pl/roof-rack/roof-bars/thule-wingbar-969-_-969100. Belki sprzedawane są w różnych długościach. Dobierzesz też z pomocą wyszukiwarki.

Pozostaje uchwyt na rower. I tu gorąco polecam Thule OutRide, czyli uchwyt do mocowania roweru za widelec. Takie mocowanie roweru jest bardzo stabilne, rower na dachu jest niższy, więc stawia mniejsze opory. I nie trzeba go podnosić tak wysoko, jak w uchwytach dachowych, gdzie stoi na obu kołach.
Przednie koło po zdjęciu przewozisz w bagażniku lub w takim uchwycie na dachu

Takie uchwyty użytkuję od jedenastu lat. Dość intensywnie, bo "zaliczają" od kilkunastu do kilkudziesięciu przewozów rocznie. I jest to naprawdę solidny sprzęt. Po takim czasie nic im nie dolega i wyglądają prawie jak nowe. Zamocowanie lub zdjęcie roweru z uchwytu to minuta włącznie ze zdjęciem lub zamocowaniem koła.

Zarówno bagażnik bazowy, jak i uchwyt na rower, a także rower w uchwycie zabezpieczony jest zamkiem na klucz. Zamki są w komplecie, ale warto zaopatrzyć się w https://www.thule.com/pl-pl/pl/bike-rack/roof-bike-rack-accessories/thule-one-key-system-_-450800, czyli zestaw wkładek, dzięki któremu wszystkie zamki, zarówno w bagażniku bazowym, jak i w uchwycie/uchwytach można otwierać jednym kluczem.
Zestawy te są sprzedawane z różnymi ilościami wkładek. W tym przypadku potrzebne są cztery wkładki do bagażnika bazowego i po dwie do każdego uchwytu na rower.

Thule to solidne, dobrze przemyślane, ale i drogie bagażniki. Więc może używki? Np. tu ktoś sprzedaje cztery uchwyty Thule OutRide w komplecie z jakimiś belkami bazowymi.

[To chyba gdzieś ten dział]

Może lepiej temat przenieść do działu Transport roweru? Tam chyba więcej zainteresowanych osób go znajdzie.
Administracjo?
« Ostatnia zmiana: 20 Wrz 2018, 18:35 maper »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum