Autor Wątek: 3Peaks Bike Race 2019  (Przeczytany 9639 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: 3Peaks Bike Race 2019
« 10 Sie 2019, 11:56 »
Fiona 3961km/38870m
Jarosław 2091km/25210m
 ;)
Atrakcyjności trasy nie porównuję.

To zależy z czego liczysz. By to rzeczowo porównać to musiałbyś samodzielnie wytyczyć każdą trasę w tym samym programie do planowania i na tej samej mapie, odliczając przy tym liczne w Apach tunele. Bo porównywanie tego na zasadzie odczytu ze Stravy to jest mało miarodajne, każde urządzenie trochę inaczej zlicza podjazdy.

Offline Mężczyzna KrzysiekW

• Na forum od: 19.09.2018
« 12 Sie 2019, 12:25 »
Z drugiej strony zwycięzca przejechał 2122km, a w pionie miał 18385m: https://www.strava.com/activities/2562315774

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 12 Sie 2019, 12:53 »
Napisałbyś Krzyśku jak Ci się jechało, czy polecasz itp.? Impreza wydaje się na pierwszy rzut oka bardzom interesująca.

« 12 Sie 2019, 14:19 »
Impreza fajna, na pewno inna liga niż Transcontinental, ale jakiś etap w przygotowaniach to jest :)
Z założenia wybierałem mało ruchliwe drogi, a przez Austrię - to co wypluło mi rwgps, bo nie ma tam StreetView. Wyprowadzało mnie to często na drogi rowerowe, szutry i nieprzejezdne drogi.
Ja z jednej strony jechałem mało mało efektywnie - dużo więcej przewyższeń, z drugiej strony jazda była bardzo przyjemna i o dziwo często spotykałem innych uczestników wyścigu. Jak się okazało wiele osób jechało dłuższe trasy i większe przewyższenia niż było trzeba :). Ta obwawa przd ruchliwymi dorgami była mocno na wyrost. Około połowa (w tym ja) wybrało Stelvio od Prato , czyli dalej i więcej podjazdu, żeby tylko zmierzyć się z tym prawilnym Stelvio. Organizacja spoko, zdjęcia miały być robione przez orga, były takie sobie. Organizator załatwiał kartony za 12E na mecie, także jakaś pomoc była.
Co do trasy - mi się podobało, pewnie koneserzy wybrali by lepiej, ale bez wątpienia atutem tegorocznej edycji były Pireneje przez Andorę i przejazd przez Katalonię i Monseratt - tego akurat w Transcontinental jeszcze nie było. Na pewno dłuższe parkoury też byłyby dodatkową atrakcją.
Na pewno dużo się nauczyłem (szczególnie jak nie planować trasy jak się jedzie na wynik) i przeżyłem super przygodę.
Za rok meta ma być w Nicei, a ostatnim punktem kontrolnym ma być Mount Ventux.

« 12 Sie 2019, 14:46 »
Dzięki!
Ta obwawa przd ruchliwymi dorgami była mocno na wyrost.
Możesz rozwinąć? Tak porównując do naszych krajówek...

Offline Mężczyzna rybadigital

• 2021 MRDP ukończyciel
  • Miasto: Polska
  • Na forum od: 30.09.2016
« 12 Sie 2019, 14:57 »
A i jeszcze jakie noclegi wybierałeś ? Planowałeś wcześniej na etapie układania trasy , czy tak trochę na goraco po trasie ?

« 12 Sie 2019, 15:34 »
To co wydawało mi się ruchliwą drogą, było zazwyczaj naszą drogą wojewódzką, poza tym te drogi były szerokie, a kultura przy wyprzedzaniu wysoka. Wyjątkiem był przejazd przy jeziorze Como, tam na gazetę cały czas, ale pewnie to też kwestia pory dnia.
Spałem w płachcie. W Austrii i we Włoszech te drogi rowerowe, którymi jechałem były często znacznie odsunięte od normalnych dróg. A dodatkowo trafiały się tam bardzo wygodne ławeczki. Także warunki luksusowe - cicho i wygodnie. Dwa razy się złamałem i wybrałem hostel/hotel. Raz bo w okolicach Turynu było 30 stopni o północy, a i komarów mnóstwo, także w płachcie bym się ugotował. A drugi to po deszczowym przejeździe przez Pireneje, po tym jak trochę mnie wytelepało bo na przełęczach były 4 stopnie. W nocy na dole miało być 12 stopni i w mokrych ciuchach bym zmarzł.

Offline Mężczyzna Vir

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 18.01.2017
« 12 Sie 2019, 17:11 »
Fiona 3961km/38870m
Jarosław 2091km/25210m
 ;)
O atrakcyjności nie będę się wypowiadał, bo na obu trasach można byłoby zobaczyć wiele pięknych i niezwykłych miejsc.

Mi na podstawie Garmina wyszło mi 2132,3 km i 22532 m przewyższenia.

Trasę w trakcie lekko zmodyfikowałem (wjazd do Innsbrucku po ścieżce rowerowej i gdzieś we Francji kawałek po nowej ścieżce).
Za to zauważyłem, że rwgps nie uwzględniał tuneli, stąd spora różnica przewyższeń.

Ogólnie trasa zróżnicowana od nudnych odcinków (od Como do Turynu z drogą między polami ryżowymi i środkowy kawałek Francji) po piękne Alpy, Pireneje czy Prowansja. W tej ostatniej chyba jako jedyny pojechałem przez środek, lokalnymi drogami ze znikomym ruchem.

To co mi doskwierało to skrajne warunki pogodowe - na wstępie +36 st i duchota, kolejnego dnia +10 st i 6h ulewy a później znów +35 st, na podjeździe pod Stelvio było +38 st i pełne słońce (wypiłem 8l wody), a na górze +30 st - byłem tak rozgrzany, że chłodziłem się jeszcze jadąc przez 7h. Środek Włoch to temp do +38 st i bezchmurnie. Szczyt temperaturowy przyszedł we Francji +39 st. Dzień z początkiem Pirenejów był idealny - pochmurno i do +25 st, ale wieczorem przyszły burze z gradem i temp spadła do +10 st. Najgorzej było w Andorze - prawie cały czas lawo i temp na przełęczach +4 st (na chwilę w samym mieście wyszło słońce i zrobiło się +20 st.)

Na minus wyścigu wskazałbym lekko olewającego głównego organizatora - to się tyczy mety, gdzie jak dojechałem to przywitali mnie tylko inni uczestnicy, a Krzysiek musiał się doprosić by zrobić mu finiszowe zdjęcie.
Jednak uczestnicy z nawiązką zacierają wszystkie minusy.
Ogólnie wyścig do polecenia :)

A jeszcze było pytanie o noclegi - u mnie wyszło: 2 noce bez snu, 1 na campingu, 2 na dziko (w tym ta z najlepszą miejscówką na ławce przy jeziorze Como) i 3 noce w hotelu (w tym 2 przymusowe - po totalnej zlewie). Przy bezdeszczowym przejeździe spokojnie można jechać ze spaniem na dziko.

« 12 Sie 2019, 21:30 »
Upał to chyba najgorszy wróg przy długotrwałym wysiłku. Trzeba było prawdopodobnie "sięgnąć głęboko" ;)

« 13 Sie 2019, 10:40 »
Co do upałów to trochę aklimatyzacja pomaga. Podobno sauna przed wyjazdem działa. Mi też dużo dawały godzinne drzemki w czasie największych upałów.

Offline Mężczyzna Vir

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 18.01.2017
« 13 Sie 2019, 11:51 »
Upał to chyba najgorszy wróg przy długotrwałym wysiłku. Trzeba było prawdopodobnie "sięgnąć głęboko" ;)
Na początku narzekałem na upały, ale po pogodzie w Andorze to już wolałem jazdę w nich niż zgrzytanie zębami z zimna ;)

• 2021 MRDP ukończyciel
« 13 Sie 2019, 16:35 »
A napiszcie , co nieco jak już na mecie i poźniej. Skoro transportu bagaży nie było , mieliście cywilki z sobą , czy od razu udaliście się na shopping ? Korzystaliście z tego komercyjnego kartonu na transport roweru, czy może wsparliście się rodziną ?
No i tak dla uzupełnienia napiszcie jak koszty po trasie ? Rozumiem ,że skoro Szwajcarii w śladzie nie było  , to raczej obyło się bez sprzedaży nerki :) ..

« 13 Sie 2019, 17:38 »
Kartony kupiliśmy od organizatora po 12E, potem kupiliśmy w jakimś chińskim sklepie folię bombelkową i zapakowaliśmy nasze rowery. Powrót wizzairem - rower to dodatkowe 30E. Większość ludzi jechało bez ciuchów, tylko kupowali po przyjeżdzie do Barcelony. Ja miałem japonki z decathlonu, spodenki do biegania i koszulkę lnianą. Cały zestaw cywilny ważył ok 400g. Jakiś poważniejszy wyścig jechałbym bez tego.
Koszty: nie podsumowywałem tego, ogólnie ceny w Austrii, Włoszech, Andorze i Hiszpanii są bardzo podobne. We Francji jest drożej. Wodę zazwyczaj się nabierało z kraników. Jak się kupowało w marketach to dało się żyć. Ceny w maksie razy 2 bym powiedział. Spanie na dziko też pomagało redukować koszty :). Raz zapłaciłem za hotel 40E pod Tyrolem, a raz 60E w Hiszpanii.

Offline Mężczyzna Mortifer

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 01.08.2016
« 14 Sie 2019, 13:04 »
Fiona 3961km/38870m
Jarosław 2091km/25210m
 ;)

To zależy z czego liczysz. By to rzeczowo porównać to musiałbyś samodzielnie wytyczyć każdą trasę w tym samym programie do planowania i na tej samej mapie, odliczając przy tym liczne w Apach tunele. Bo porównywanie tego na zasadzie odczytu ze Stravy to jest mało miarodajne, każde urządzenie trochę inaczej zlicza podjazdy.
Życie pokazało, że miałeś rację.
Fionę miałem ze stravy, a ślad Jarka z planów w RWGPS. Jego garmin pokazał już dużo mniej, bo 22532.
Nie sądziłem, że różnice mogą być aż tak duże.

• 2021 MRDP ukończyciel
« 22 Sie 2019, 18:42 »
3PBR 2020  : Wiedeń , Grosslockner , Przełęcz Sanetsch (Szwajcaria) , Mount Ventoux i stąd obowiązkowy segment ku Nicei .  Szczegóły od września ...

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum