Autor Wątek: Namiot ultralight z możliwością schowania roweru  (Przeczytany 33509 razy)

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Kiedyś na allegro były wynalazki wynalazki dla podróżujących motocyklistów : dwa maszty, sypialnia zajmowała trochę mniej, niż połowę szerokości, w drugą część rozkładało się na motórem. Zdroworozsądkowe podejście podpowiada msr hubba hubba nx z przedsionkiem. Dlatego, że po tym, jak autor wątku uświadomi sobie, że trzymanie namiotu w przedsionku sens ma znikomy, to wciąż będzie miał normalny, lekki namiot.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Może coś takiego:
http://www.bikecenter.pl/p39464,topeak-bikamper-namiot-rowerowy-z-wykorzystaniem-kol-i-roweru.html

O tym było już wiele razy. Generalnie krytykowany. A gdzie śpi przednie koło? Teraz wymyśliłem jeszcze taki patent. Rower kładziemy przy samym namiocie tak, ze podcodzi dołem pod tropik. Tam przyczepiamy go cienkimi linkami stalowymi do stelażu namiotu. Próba wyciągnięcia roweru pociągnie cały namiot, a linek nikt nie przetnie w nocy bo ich nie widzi bo są zaczepione pod tropikiem do roweru. Bardzo sprytne. Jestem z siebie dumny  ;D

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Ja tam używam roweru jako kotwicy, gdy wieje wiatr ;)

My home is where my bike is.

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
Teraz wymyśliłem jeszcze taki patent. Rower kładziemy przy samym namiocie tak, ze podcodzi dołem pod tropik. Tam przyczepiamy go cienkimi linkami stalowymi do stelażu namiotu. Próba wyciągnięcia roweru pociągnie cały namiot, a linek nikt nie przetnie w nocy bo ich nie widzi bo są zaczepione pod tropikiem do roweru. Bardzo sprytne. Jestem z siebie dumny  ;D

Ja robię coś podobnego cały czas. Niezależnie gdzie śpię.
Tylne koło roweru wkładam lekko pod tropikiem do przedsionka. Do koło przyczepiona jest zwijana linka. Dokładnie taka jak ta:

Ten pojemnik na linkę jest w sypialni przymknięty zamkiem.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006

Może coś takiego:
http://www.bikecenter.pl/p39464,topeak-bikamper-namiot-rowerowy-z-wykorzystaniem-kol-i-roweru.html

Teraz wymyśliłem jeszcze taki patent. Rower kładziemy przy samym namiocie tak, ze podcodzi dołem pod tropik. Tam przyczepiamy go cienkimi linkami stalowymi do stelażu namiotu. Próba wyciągnięcia roweru pociągnie cały namiot, a linek nikt nie przetnie w nocy bo ich nie widzi bo są zaczepione pod tropikiem do roweru. Bardzo sprytne. Jestem z siebie dumny  ;D

Stosuję ten pomysł od dawna. Praktycznie zawsze, gdy jeżdżę sam. Rower do namiotu przypinam sporadycznie, tylko wtedy, gdy nocuję zbyt blisko ludzi. Przeważnie tylko leży pod tropikiem. Wygląda to tak:

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Dlatego, że po tym, jak autor wątku uświadomi sobie, że trzymanie namiotu w przedsionku sens ma znikomy, to wciąż będzie miał normalny, lekki namiot.
Niewątpliwie, po co trzymać w przedsionku drugi namiot, skoro można rower? Albo imprezę zrobić, a rower wtedy poczeka na zewnątrz? I go wtedy właśnie ukradną :)
Się czepiasz się :)

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
przyczepiamy go cienkimi linkami stalowymi do stelażu namiotu. Próba wyciągnięcia roweru pociągnie cały namiot,

To może przypnij go sobie do nogi to odrazu wyjedziesz z rowerem przed namiot i złapiesz sprawcę ;D :P :icon_twisted:
Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
może jakieś pomysły na połączenie jakieś samonośnej konstrukcji np. z tarpem?

Da się, tarp na zdjęciach ma 2.5 na 3 metry i waży pół kilo. Ale to bardziej osłona przed deszczem niż namiot. Można też podwiesić moskitierę Sea to Summit, ale to wciąż nie będzie namiot. :)

Offline Mężczyzna KMarcel

• Miasto: Olsztyn
  • Na forum od: 13.06.2012
może jakieś pomysły na połączenie jakieś samonośnej konstrukcji np. z tarpem?

ale to wciąż nie będzie namiot.

Ani konstrukcja samonośna.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Ani konstrukcja samonośna.
:D Też o tym myślałem i mi wyszło, że bliżej jej jednak do samonośnej niż nie, bo rower stoi, tylko napięcie tarpa może być niewystarczające. Ale można się nim owinąć, a rower będzie nadal stał  :D

Bardzo lubię wieszać tarpy na rowerze, nawet jeden (a właściwie trzy) specjalnie do tego celu uszyłem.
Niestety nic nie wiemy o przewidywanych warunkach terenowo-pogodowych, bo autor wątku okrył tajemnicą rejon i okres działania.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Samonośny to może być jeśli będą dwa rowery :)

Offline Mężczyzna Semper

• Miasto:
  • Na forum od: 22.05.2018
@__
To może coś w stylu Tordis II? Ścianki pionowe, więc jest szansa, że zmieścisz rower.

Edit: Waga ok 2700, więc raczej nie jest to ultralight.

Offline Mężczyzna mariobernatti

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 20.12.2018
Jak sam jade to biorę Terra Nova Wild Country Zephyros 1 - 1.4 kg i mi starcza

Jak jade z dziewczyną to biorę namiot na dwa rowery do przedsionka i 4 sakwy do środka z nami.
Boi się ona o swój rowerek :)

COLEMAN CORTES 3
Tylko to nie jest ultralight  :), po wymianie śledzi i worka zeszłem do 3.8 kg

Mieliśmy go wozić po połowie, po 1.9kg, ale jakoś tak zazwyczaj wychodzi, że u mnie więcej miejsca i cały wożę :)

Offline Mężczyzna docent161

• Miasto: KWA ....
  • Na forum od: 06.05.2018
A ile masz wzrostu ?

Offline Mężczyzna __

• Miasto:
  • Na forum od: 08.12.2013
Ja ostatecznie nie znalazłem nic co by spełniało moje wymagania i nie posiadało defektów (np. MSR przecieka). Zdecyduje się więc na jedną z ultralight opcji poniżej 1 kg i do tego dołożę ultralight tarp w takim samym kolorze który będzie zabezpieczał rower ;-)

Gdyby ktoś był zainteresowany to są też dostępne takie wynalazki:
http://nsrriding.com/product/cycling-camping-tent-mtbroad/518/category/221/display/1/#prdInfo
ale w mojej ocenie do niczego się to nie nadaje.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum