Autor Wątek: United Cyclists na konie  (Przeczytany 114548 razy)

Offline Mężczyzna Viracocha

• Miasto: Piemont
  • Na forum od: 11.04.2007
Odp: United Cyclists na konie
« 25 Wrz 2018, 11:53 »
Kiedyś, przypadkiem, trafiłem na stronę UC. Po obejrzeniu jakiegoś filmu nasunęło mi się jedno pytanie. Kto chce jechać na wyprawę z takim gościem, nie mówiąc już o płaceniu za to?

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 25 Wrz 2018, 11:59 »
Różne mają ludzie gusta.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 25 Wrz 2018, 12:00 »
Nie wiem, czy nieprowadzący dg rozumieją powyższy zrzut:

Marta, nie otrzymując faktury o której mowa, mogła zostać oszukana na prawie 2,000 złotych, jakie zyskałaby wrzucając wyjazd w firmowe koszta. Dokładnie tej samej kwoty Jacek nie musiał zapłacić pewnemu smutnemu urzędowi. Oj, grubo.

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna szy

« 25 Wrz 2018, 12:01 »
Kiedyś, przypadkiem, trafiłem na stronę UC. Po obejrzeniu jakiegoś filmu nasunęło mi się jedno pytanie. Kto chce jechać na wyprawę z takim gościem, nie mówiąc już o płaceniu za to?

Dobrych kilka lat temu ja byłem wśród takich osób, nawet zacząłem podzielony dzisiaj wątek. Wydaje mi się, że to jeszcze był inny klimat.

Szy.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 25 Wrz 2018, 12:02 »
Strasznie przykre, bo szkoda, gdy tak wyraziści i niesztampowo działający ludzie okazują się nie tym, kim chcieli być.
A mnie ani trochę nie jest przykro. Wystarczyły mi dwie informacje.
1. Kolega był z UC w Maroku kilka lat temu. Opowiedział mi jak prowadzący puszczał i przodem (bez mapy) a sam kręcił film reklamowy swojej firmy. Ludzie jechali do momentu kiedy już nie wiedzieli dokąd mają jechać i czekali na niego jak kołki.
2. Obejrzałem film o tym cudownym bagażniku. Film, w którym wszystkie produkty na rynku są określane prostym tekstem jako gówno. Wszyscy na świecie są durniami, albo oszustami, ale oni w końcu zrobią porządny bagażnik, który wytrzyma wszystko, będzie miał dożywotnią gwarancję z wymianą gratis w każdym miejscu świata, przystępną cenę, blablabla.

Niesmak od pierwszego spojrzenia.
Teraz nie mam wątpliwości że uzasadniony.

PS
Sądząc z postów, które pojawiły się w trakcie kiedy pisałem powyższe, niepotrzebny był Sherlock Holmes by to zauważyć. Dr Watson też by na to zwrócił uwagę.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 25 Wrz 2018, 12:05 »
Nie wiem, czy nieprowadzący dg rozumieją powyższy zrzut:

Marta, nie otrzymując faktury o której mowa, mogła zostać oszukana na prawie 2,000 złotych, jakie zyskałaby wrzucając wyjazd w firmowe koszta. Dokładnie tej samej kwoty Jacek nie musiał zapłacić pewnemu smutnemu urzędowi. Oj, grubo.

Szy.
Dlaczego Marta miałaby "wrzucać" rekreacyjny wyjazd wakacyjny w koszty firmowe?

Offline Mężczyzna szy

« 25 Wrz 2018, 12:07 »

A dlaczego nie miałaby wykorzystać tego wyjazdu na cele związane z prowadzeniem jakiejś działalności? Skoro prosi o fakturę, to domyślam się, że zamierzała ją w ten sposób wykorzystać.

Szy.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 25 Wrz 2018, 12:10 »
Po prostu wreszcie ktoś mówi ich językiem  ;)

Offline Mężczyzna RS

« 25 Wrz 2018, 12:12 »

A dlaczego nie miałaby wykorzystać tego wyjazdu na cele związane z prowadzeniem jakiejś działalności? Skoro prosi o fakturę, to domyślam się, że zamierzała ją w ten sposób wykorzystać.

Szy.
Marta pisała o jakimkolwiek potwierdzeniu wpłaty (FV, paragon, rachunek) i ja tam się nie potrafię doszukać rozczarowania, że nie mogła tego wydatku wrzucić w koszty. Widać, nie zrozumiałem.

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 25 Wrz 2018, 12:14 »
niepotrzebny był Sherlock Holmes by to zauważyć.

Ludzie są różni. Zdarzają się nawiedzeni wariaci ale pozytywni, ja miałam dośc obojętny stosunek do nich (mi tez taki styl bycia jaki prezentuje Jacek nie odpowiada i nie wybrałabym się z nim), ale jestem w stanie zrozumieć, że  niektórym to nie przeszkadza albo przynajmniej nie irytuje tak bardzo. Szum wkoło bagaznika był dość głupi, ale się nie wgłębiałam w temat. Nikogo, kto by z nimi pojechał, chyba nie znam. Ale nie dziwię się niektórym, że chcieli pojechać na takie wyprawy...
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna szy

« 25 Wrz 2018, 12:18 »
Jaki mechanizm należy zastosować, by wycieczka stała się kosztem uzyskania przychodu ?

Bycie dziennikarzem, pisarzem, fotografem, blogerem, instagramerem, ... Kimkolwiek, byle byś podczas wycieczki wykonywała czynności, które przynoszą Ci późniejsze zyski. Przecież jeśli nie faktura za wyjazd, byłyby osobne faktury za przejazdy, noclegi, żywienie, które taka Marta uzyskałaby sama.

Marta pisała o jakimkolwiek potwierdzeniu wpłaty (FV, paragon, rachunek) i ja tam się nie potrafię doszukać rozczarowania, że nie mogła tego wydatku wrzucić w koszty. Widać, nie zrozumiałem.

To mogło być cokolwiek, przecież zgadujemy. Może potrzebowała do rozliczenia "wczasów pod gruszą" w zakładzie pracy lub jakiegoś refinansowania w ramach funduszu socjalnego. Istotne jest to, że tego nie otrzymała, więc i prawdopodobnie organizator nie rozliczył się z dochodu przed US.

Szy.

Offline Mężczyzna anarchy

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 09.09.2015
« 25 Wrz 2018, 12:18 »
"Dlaczego Marta miałaby "wrzucać" rekreacyjny wyjazd wakacyjny w koszty firmowe?"

Jeśli Twoja praca zawodowa/firma którą prowadzisz jest w jakimś zakresie zgodna z wyprawą, nawet organizowaną przez innych to jak najbardziej.
Np panna Marta ma szkółkę językową, prowadzi język francuski i che poznać jego wszelkie odmiany :D
Albo ma biuro turystyczne, chce z wykorzystaniem innej firmy sprawdzić warunki, miejsce itd
Albo pisze książki lub przewodniki :) A może prowadzi mini produkcję jedzenia suszonego, liofilizowanej, odzieży sportowej, sandałów, map ;)

To są jeszcze w miarę logiczne wytłumaczenia ale gdybyście posłuchali mojej żony (prowadzi biuro księgowe) co przedsiebiorcy wymyślają byle by wrzucić w koszty materac, pralko-suszarkę albo automatyczną kosiarkę do trawy (gdy przed budynkiem jest 100%polbruku)

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« 25 Wrz 2018, 12:22 »
Na miejscu Pana poszkodowanego brałbym kasę bo to bankruci.

Offline Mężczyzna RS

« 25 Wrz 2018, 12:26 »
"Dlaczego Marta miałaby "wrzucać" rekreacyjny wyjazd wakacyjny w koszty firmowe?"

Jeśli Twoja praca zawodowa...
Ale nie mamy pojęcia o pracy Marty, nie napisała o tym ani słowa. Chodziło jej tylko o jakiekolwiek potwierdzenie wpłaty i zupełnie bez kontekstu podatkowego.

Może z tego wynikać, że ona na tym nie zyskała nic, natomiast pan Jacek nie musiał zapłacić podatku dochodowego i podatku VAT, czyli być może (bo nie wiemy jak było) oszukał nas na te kilkadziesiąt procent.
I tu się zgadzam, że jest "grubo" jak napisał szy.

Offline Mężczyzna szy

« 25 Wrz 2018, 12:30 »
Ale nie mamy pojęcia o pracy Marty, nie napisała o tym ani słowa. Chodziło jej tylko o jakiekolwiek potwierdzenie wpłaty i zupełnie bez kontekstu podatkowego.

Potwierdzenie wpłaty samo w sobie ma kontekst podatkowy dla obydwu stron transakcji.

Ale - ponieważ słusznie piszesz że zgadujemy - ja mówię 'pass' w tym temacie :]

Szy.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum