Autor Wątek: Dookoła kraju wg. trasy Maratonu Rowerowego Dookoła Polski  (Przeczytany 16021 razy)

8850

• Gość
Chcę objechać nasz kraj dookoła wzdłuż granic i pomyślałem o gotowym śladzie trasy GPS wg. MRDP (Maraton Rowerowy Dookoła Polski), mam pytania:
1. czy ta trasa z udostępnionym śladem z roku 2017 jest OK bez większych problemów?  http://mrdp.pl/trasa-2017-wersja-ostateczna . Wersji 2018 nie ma, dlaczego? Jest tylko 2018 zachód a mnie interesują 4 kierunki
2. ta trasa jest czasówką czyli turystycznie jako trasa jest bardzo słaba? Interesuje mnie pokonanie trasy w miarę szybko z ew. drobnym zwiedzaniem (oglądanie czegoś na zewnątrz),
3. Priorytetem będzie czas 90%, zwiedzanie 10%, bez obozowania i gotowania, namiotu nie zabieram, W nocy będę spał, chciałbym jechać 10-12 godzin dziennie, czy w 3 tygodnie na trekingu z sakwami objadę?

4. Co warto w niej zmodyfikować? Najprawd. wjadę w nią na południu i chyba najlepiej zgodnie z kierunkiem wskazówek zegara (chyba że wiatry na pomorzu przeszkadzają wiejąc w twarz i lepiej zrobić odwrotnie)
5. Jeśli ktoś zna uczsetnika wyścigu który jechał śladem i używał smartfona do tego celu to na jakiej aplikacji jechał?
6. Czy ktoś spotkał się w sieci z innym śladem gps podobnym do tego?

EDYCJA POSTU: wakacje 2019:
Objechałem dookoła Polskę mniej więcej wzdłuż granic samotnie na trekingu z sakwami w 24 dni ruszając na początku wakacji w tym roku bazując na trasie MRDP, ale dla wygody trasy jechałem też Czechami, Słowacja i Niemcami. Wyszło ok. 3250 km z Helem. Zabawa i przygoda przednia :). Jedna z najfajniejszych przygód w życiu.

Statystyki i ślady .gpx całości oraz z podziałem na dni orzejechanych km(można wyeksportować ze strony) są tutaj i zawierają również ślady gdzie szukałem noclegu czy wizytę w sklepach (do odfiltrowania):
http://www.tinyurl.com/dookolapolski
.

« Ostatnia zmiana: 21 Lip 2019, 22:29 8850 »

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
1. czy ta trasa z udostępnionym śladem z roku 2017 jest OK bez większych problemów?
Tzn?

4. Jeśli ktoś zna uczsetnika wyścigu który jechał śladem i używał smartfona do tego celu to na jakiej aplikacji jechał?
Tzn? Dużo jest różnych aplikacji, każdy używa takiej jaka mu się podoba. Są wątki o tym osobne, trasa raczej nie wpływa na wybór aplikacji.

5. Czy ktoś spotkał się w sieci z innym śladem gps podobnym do tego?
Tzn? Trasa wokół Polski nie jest opatentowana ::) Jest pełno różnych wariantów.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Gerwazy

• Użytkownik forum
  • Miasto: Polska
  • Na forum od: 13.10.2016
...Wersji 2018 nie ma, dlaczego? Jest tylko 2018 zachód a mnie interesują 4 kierunki...

Może dlatego, że wyścig ten odbywa się raz na 4 lata a ostatnia edycja miała miejsce w zeszłym roku.

...Jeśli ktoś zna uczsetnika wyścigu który jechał śladem i używał smartfona do tego celu to na jakiej aplikacji jechał?

Osobiście nie znam ale trasę tą turystycznie jechał Sierra - zobacz ten wątek: https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=20650.msg399792#msg399792

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
2. ta trasa jest czasówką czyli turystycznie jako trasa jest bardzo słaba? Interesuje mnie pokonanie trasy w miarę szybko z ew. drobnym zwiedzaniem (oglądanie czegoś na zewnątrz),

Turystycznie jest dobra, choć parę modyfikacji by nie zaszkodziło, w miarę chęci na zwiedzanie. Co do samej jakości jazdy, to tak:

1. Odcinek Głuchołazy - Złoty Stok na pewno lepiej objechać przez Czechy niż polskimi krajówkami.
2. DW102 i DK11 na północy to ruchliwe i nieprzyjemne drogi. Warto poszukać alternatywy. W sezonie warto też pomyśleć czy chcemy pchać się przez nadmorskie kurorty.
3. Przejazd przez Szczecin jest taki sobie. Ta część miasta jest nieciekawa a ruchliwa. Lepiej się zdecydować i albo zajrzeć do centrum albo ominąć całość, razem z Gryfinem.
4. Odcinek przez Trójmiasto to osobna historia. Przede wszystkim jest nielegalny, poza tym nieprzyjemny. Unikać.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
4. Odcinek przez Trójmiasto to osobna historia. Przede wszystkim jest nielegalny, poza tym nieprzyjemny. Unikać.
Nielegalny, ale tylko fragmentami, poza tym, czy tam, gdzie były zakazy, nie było DDR?

Na pewno jednak można przygotować taki przejazd przez Trójmiasto dużo lepiej i dużo ciekawiej.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
Na którymś odcinku, chyba Gdynia-Sopot, był zakaz dla rowerów a wzdłuż drogi żadnej ścieżki.

Da się to na pewno rozegrać i bezpieczniej i ciekawiej. Tylko podjazdów przybędzie bo teren do płaskich nie należy.

Offline Mężczyzna Antracyt

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
Ja jadę na raty tą trasą od czterech lat. Swoje przejazdy opisuję na www.polandonbike.pl chociażby po to żeby kiedyś powtórzyć na raz lub skorzystać z atrakcji znalezionych po drodze.

Dzięki temu już w te wakacje odwiedziłem wschód Polski żeby z rodziną pozwiedzać i odpocząć.

Modyfikację trasy robię zawsze na żywo po konsultacji przy sklepie z tubylcami na krótkich przystankach.

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
Osobiście nie znam ale trasę tą turystycznie jechał Sierra - zobacz ten wątek: https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=20650.msg399792#msg399792
[/quote]

Wywołany do tablicy, dam i od siebie kilka wskazówek:
Staraj się omijać dróg prowadzących do przejść granicznych.
Jeśli nie straszne Ci szutry, to nic nie zmieniaj.
My to zrobiliśmy w siedemnaście dni, jadąc max do 300 kaemów dziennie (w górach znacznie mniej-ale jeśli chcesz pooglądać miłe dla oka panoramy, to raczej nie jedź wówczas nocą).
Noclegi wyszukiwane wg aplikacji meteor24 (obieraliśmy punkt docelowy etapu i tam w okolicach szukaliśmy miejsca na lulu).
Jeśli masz sporo czasu, to górą (Elbląg-Sejny) pojedź po GreenVelo (wiernie śladem tego szlaku).
Na wschodniej ścianie GV, jest znacznie nudniejsza, a poza tym omija bardzo wiele ciekawych miejsc-wartych odwiedzenia.
Do południowej części nie mam zastrzeżeń-choć nie jest łatwo.
Na zachodniej ścianie trochę kostki i długie leśne proste, po raczej kiepskiej jakości asfaltach.
Na pewno odpuściłbym powrót od Świnoujścia. Lepszym, ciekawszym wariantem jest jazda bliżej krawędzi Bałtyku. Jeśli chodzi o ostatni etap, to sugeruję Naszą trasę. Jazda przez Trójmiasto, to bardzo średni pomysł. Jechaliśmy z całą grupą (kiedy byłem na starcie Prawdziwego MRDP 2017) i raczej zdecydowanie odradzam.
P.S.
Naszym śladem się nie sugeruj, bo to był pomysł Kasi, by pojechać wiernie śladem Tego Niezwykłego Rowerowego Wyzwania i który udało się zrealizować.
Baw się dobrze.
W linku który zapodał Kolega @Gerwazy, masz ślad, trochę fotek i opis wrażeń.
Jeśli miałbyś jakieś pytania, służę pomocą.     

Offline Mężczyzna Antracyt

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
Ja odcinek przez Trójmiasto zrobiłem podczas mojego drugiego etapu trochę inaczej.
Dzień wcześniej przyjechałem do Gdańska do Schroniska Młodzieżowego, a następnego dnia pociągiem ruszyłem na start do Helu. Więc odcinek miejski pokonałem bez obciążenia ścieżkami rowerowymi możliwie blisko morza. Dzięki temu zyskałem nocleg w cywilizowanych warunkach tuż przy gdańskiej starówce.

Możecie dojechać rowerami do Władysławowa i skorzystać z mojego planu.

W gdańsku polecam też jedzonko w http://www.barturystyczny.pl/

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
Jazda przez Trójmiasto, to bardzo średni pomysł. Jechaliśmy z całą grupą (kiedy byłem na starcie Prawdziwego MRDP 2017) i raczej zdecydowanie odradzam.

(piszę posta jeszcze raz, poprzedniego usunąłem)

Może nie znam kontekstu Waszych takich wypowiedzi, bo długo tu nie zaglądałem, ale przecież trasa przez Trójmiasto wcale nie musi być "przebijaniem się". A przejazd nadmorską drogą rowerową od granic Gdyni do samego centrum Gdańska (chyba 100% po ddr-ach) na trasie dookoła Polski powinien być jedną z niewątpliwych atrakcji, lub przynajmniej być potraktowany jako "rowerowa rzecz do zaliczenia", jako jedyna trasa o takim charakterze w Polsce.

Mocno mi się wydaje, że przynajmniej od centrum Gdyni taka jazda już jest możliwa. A jeśli nie od samego centrum, to bankowo od Gdyni-Kolibki.

Precyzując - mam na myśli sprawny, atrakcyjny krajobrazowo i krajoznawczo przejazd turystyczny z sakwami, nie napieranie na czas wzdłuż głównych arterii.

A ostatni etap z Nowego Portu na Główne Miasto w Gdańsku (przypominam, że Stare Miasto w Gdańsku jest gdzie indziej, niż myśli 90% turystów) można uatrakcyjnić sobie rejsem tramwajem wodnym i rzutem oka na portowe klimaty Gdańska.

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Niektórzy po prostu nienawidzą jeździć po mieście z sakwami. Na przykład ja ;)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna szy

Ja odcinek przez Trójmiasto zrobiłem podczas mojego drugiego etapu trochę inaczej.

Moim zdaniem zupełnie niepotrzebnie ściąłeś końcówkę omijając Nowy Port. Zjechałeś w zwykłe miasto, zamiast trzymać się morza, przejechać przez starą dzielnicę ze starą latarnią morską, ujściem Martwej Wisły do morza, gdzie czasem można trafić na ciekawe jednostki wpływające do portu i podjechać rowerem aż do jednej z portowych główek po nowej promenadzie, widokiem na Westerplatte, widokiem na piękne Wisłoujście, gdzie właśnie można zapakować się na tramwaj wodny i przez port popłynąć do miasta, wysiadając na Długim Pobrzeżu, bardzo niedaleko schroniska o którym piszesz.

:)

Szy.

Offline Mężczyzna szy

Niektórzy po prostu nienawidzą jeździć po mieście z sakwami. Na przykład ja ;)

Kumam, kumam, ale ta trasa to właśnie ucieczka od miasta. Większość tego jedziesz sobie ddr-em wzdłuż pasa wydm, w tym może i połowę przez lasy nadmorskie i duży Park Reagana. To miejsce gdzie codziennie setki ludzi biegają, jeżdżą na rowerze, na rolkach, itp - jeszcze niedawno wielki dziki obszar, a w ostatnich latach zagospodarowany na świetny, rekreacyjny park.

Szy.

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org

jedziesz sobie ddr-em [...] To miejsce gdzie codziennie setki ludzi biegają, jeżdżą na rowerze, na rolkach, itp - jeszcze niedawno wielki dziki obszar, a w ostatnich latach zagospodarowany na świetny, rekreacyjny park.

Ta rekomendacja przekonuje mnie, aby ominąć to miejsce najbliższą ... ulicą.

PABLO

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum