Autor Wątek: Chromowomolibdenowy wyprawowiec z napedem 2x10  (Przeczytany 7147 razy)

Offline Mężczyzna Piotr1975

• Miasto: Bruksela
  • Na forum od: 08.11.2017
Witam, od dluzszego czasu szukam gravela z rama ze stali chromomolibdenowej , z napedem 2x10, mechanicznymi tarczami hamulcowymi. Wszystko co znajduje w interesujacym mnie przedziale cenowym ( ok 5-6tys to albo 2x9 albo alu+karbon ).
Niestety ciezko cos fajnego znalezc , pomozecie ?
Nieskończenie mądry jest nasz Stwórca Pan
Swoje dzieło dał obejrzeć również mnie

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Author Ronin, Marin Four Corners? No chyba, że za mało fajne są ;) Jeszcze jest Kona Rove ST, ale ona jest 1x11. I Kona Sutra, która jest 3x9
« Ostatnia zmiana: 30 Wrz 2018, 22:37 dudi »

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
« Ostatnia zmiana: 30 Wrz 2018, 23:16 Robb »
… why so serious ?

Offline Mężczyzna Piotr1975

• Miasto: Bruksela
  • Na forum od: 08.11.2017
Ronin spelnia wymagania , niestety malowanie sprawia ze musialbym znalezc jakies "dekatyzowane spodnie ;) Co do Marina czy Kony to albo 1x albo 3x ...
Nieskończenie mądry jest nasz Stwórca Pan
Swoje dzieło dał obejrzeć również mnie

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
    • Robb Maciąg
malowanie sprawia ze musialbym znalezc jakies "dekatyzowane spodnie ;)
?

2018 jest pięknie bordowy ;)
https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=21012.0
… why so serious ?

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Ogromnym minusem Genesisów jest ich dostępność w PL. Jak rok temu się napaliłem na ściągnięcie CdF 20 w lipcu, to sporo gimnastyki zajęło mi odkręcanie płatności paypalem i odzyskanie prowizji (okazało się, że nie jest dostępny pomimo innej informacji na stronie). No i przymierzyć nie można na miejscu niestety.

A malowanie Roninów jest z*jebiste ;) Chociaż tegoroczny kolor mi się nie podoba już (sorry Robb :P)

Poza tym nie skreślałbym roweru, na którym potencjalnie może Ci się fajnie jeździć tylko przez to, że z przodu ma nie tak, jak sobie wymarzyłeś - bo napęd to kwestia wymienna, a rama (i jej wygoda) zostają zazwyczaj na długie lata.
« Ostatnia zmiana: 1 Paź 2018, 09:47 Waxmund »

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Tylko zmiana z 3×9 na 2x10 jest na tyle kosztowna ( korba, przerzutka, manetki (w wersji na baranka zwłaszcza), kaseta,łańcuch), że stawia takie rzeźby pod znakiem zapytania. W tej sytuacji xhyba lepiej kupić ramę (np. SUTRA) i robić ulepa po swojemu. Albo kupic Marina i za zaoszczędzone kilka kPLN polubic potrojną korbę.
Za podwojny budzet masz np. Treka 920,ale alu lub Cinelli Gea.

Offline Mężczyzna anarchy

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 09.09.2015
Esker 4.0 na 2019r od krossa.
Będzie poniżej pięciu tysięcy, mocne obręcze, dobre opony na początek, napęd 2x10 , bardzo dużo miejsca na oponę. Z minusów na szybko - hamulce można by zmienić z "piątek" na "siódemki" i kierownica mogła by być bardziej "gravelowa" (ale mało który w Pl gravel może pochwalić się porządnym wiosłem).

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
    • Robb Maciąg
A malowanie Roninów jest z*jebiste ;) Chociaż tegoroczny kolor mi się nie podoba już (sorry Robb :P)

Miedziane jest suuuuper.

Ale buddyjskie bordo jest już zaj*biste :-P
« Ostatnia zmiana: 1 Paź 2018, 13:26 Waxmund »
… why so serious ?

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Ronin spelnia wymagania , niestety malowanie sprawia ze musialbym znalezc jakies "dekatyzowane spodnie ;) ...
Dodaj 300-800 zeta i będziesz miał malowanie jakie chcesz. Będzie lepsze niż oryginalne, bo będzie też stanowiło warstwę ochronną dla stali  ;)
Nie wiem jak jest teraz, ale w starym Roninie mocno mnie zastanawiał cholernie ciężki widelec i wrażenie, że jego kołnierz jest zupełnie niespasowany z główką ramy. A może to stery dawali jakieś dziwne...

Offline Mężczyzna MCsubi

Wszystkie stalowe widelce na koła 29 i do hamulca tarczowego muszą byc niestety ciężkie.

Offline Mężczyzna anarchy

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 09.09.2015
Zapomniałeś dodać "seryjne"  ;)

ps: pytanie oczywiście o granicę ciężkości - bo jeśli porównywać do węgla do rzeczywiście każda stal będzie kowadłem. Bardzo często nie ze względu na mocowanie tarczy ale na sterówkę (kawał solidnej, żelazny rury)

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
    • Robb Maciąg
Wszystkie stalowe widelce na koła 29 i do hamulca tarczowego muszą byc niestety ciężkie.
Nie kumam.
Przejechałem 2 lata w podróży na starym cromo i nigdy mnie nie obchodziło ile co waży ...
… why so serious ?

Offline Mężczyzna MCsubi

Ja na starość mam masę w d.... , ale jednak technicznie stalowy widelec waży już tyle, co dobrej klasy stalowa rama. Dlatego stalówki Cinelli, Ritchey itd. mają już widelce węglowe.
W szosie można było wycieniować widelec stalowy nawet do 600 - 700g, ale tarcza wymusza jednak jakąć sztywność(by nie ocierało) i wnosi ogromny moment gnący (czego nie było przy hamulcu szczękowym mocowanym 1 cm poniżej łożyska). Do tego doszła norma ISO, która wymaga sporych zapasów bezpieczeństwa dla widelca. Więc oczywiście można zrobic lekki widelec "nieseryjny", widziałem nawet dzieło uznanego kiedyś budowniczego, który po prostu dolutował mocowanie zacisku do widelca pod hamulec szczękowy - wszak za zęby nie płaci :lol:
« Ostatnia zmiana: 1 Paź 2018, 22:39 MCsubi »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum