Nie kumam.Przejechałem 2 lata w podróży na starym cromo i nigdy mnie nie obchodziło ile co waży ...
... tarcza wymusza jednak jakąć sztywność(by nie ocierało) i wnosi ogromny moment gnący (czego nie było przy hamulcu szczękowym mocowanym 1 cm poniżej łożyska)...
Ja na starość mam masę w d.... , ale jednak technicznie stalowy widelec waży już tyle, co dobrej klasy stalowa rama.
Ze 2x jechałem kawałek na Surlym i jak nie zauważam różni między szosami alu/stal/karbon, to na Surlym do tej pory pamiętam że mnie porządnie wytrzęsło... Nie wiem jak można w toto się pakować...
No i właśnie dlatego nie kumasz, bo nie masz skali odniesienia
Robb - stare cr-mo to często "dobre cr-mo"
Alek, ale Gienki tak mają. Oni mają "wygodne ramy" ... tak jakoś (i wiele osób to potwierdza), czy starsze modele na reynoldsie czy na tym obecnej stali mjolnir.(w domu stoi od dawna jeden gienek 29" i jest wiele, wiele wygodniejszy od kilku współczesnych innych stalówek 29")
... Współczesny zgodnie z normami wyprodukowany wideł Salsy 29" który zmieści 2,4 oponę i naprawdę wytrzyma wiele w terenie waży realnie 1,1kg z przyciętą rurą...