Autor Wątek: Jak działa obliczanie profilu trasy w Maps.me  (Przeczytany 1299 razy)

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
Podczas podróży moja żona codziennie analizuje profil trasy rowerowej, który mamy do pokonania kolejnego dnia w programie Mapa.me. Szybko jednak zauważyliśmy niespójność w podanych przez Maps.me metrach podjazdu.

Sprawdzając profil na odcinku 200km dostajemy powiedzmy 1000m, a jak sprawdzimy odcinków 50km to suma podjazdów wyniesie 1500m. Skąd takie różnice?

Jedyne co przychodzi mi do głowy to fakt, że na różnych powiększeniach program operuje na innych danych. Takich różnić to się jednak nie spodziewałem.

Może ktoś zna której temat i wynika to już z samego formatu OSM.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Może ktoś zna której temat i wynika to już z samego formatu OSM.
Projekt OSM nie zawiera danych wysokościowych, ani nie zajmuje się tym tematem.

Dane wysokości są zapewne z projektu SRTM. Nie znam silnika obliczającego w maps.me, ale pewnie to ograniczenie wynikające z konieczności zwrócenia wyniku w rozsądnym czasie.

P.S. ja tam bym patrzył tylko ile i jakiej wysokości hopki są przed wami. Istnienie "zmarszczek" bym pomijał :)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
P.S. ja tam bym patrzył tylko ile i jakiej wysokości hopki są przed wami. Istnienie "zmarszczek" bym pomijał :)

Tylko gdyby dało się łatwo te wysokości odczytać to byśmy się w profile nie bawili;)

Sprawdź to: https://play.google.com/store/apps/details?id=net.httpsbikeroll.bikeroll

To chyba trzeba neta?

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
  • Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 24.07.2006
Trzeba trzeba, założyłem, że macie jakąś lokalną kartę sim z netem ;-)

8850

• Gość
Sprawdź mapy.cz jako aplikacja lub na www.mapy.cz (przejdź na język angielski na dole) też operują na openstreetmap i mają profile rower mtb i rower szosa. Zobacz tam czy tam nie ma tego błędu. Ja zrezygnowałem z maps.me jako niedopracowana aplikacja względem mapy.cz ktora plasuje się 2 poziomy wyzęj i też jest bezpłatna.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum