Autor Wątek: Miejsca obsługi rowerzystów na trasie rowerowej  (Przeczytany 20597 razy)

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
Opowiedz, proszę.

Jak się nauczę na kolarce jeździć, to Wam na zlocie zaprezentuje.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
Albo odpoczywamy w pełnym słońcu, albo w pełnym deszczu - miejsca nie zadaszone. Przynajmniej te, na które zwróciłem uwagę.
Dokładnie tak (Swarzewo - Krokowa). Ale chodziło o nawiązanie do przystanku kolejowego, a nie funkcjonalności.

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012

Wygląda śmiesznie. Pytanie jakie były alternatywy?

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Alternatywa to piękny asfalt drogi dla rowerów.

Offline Mężczyzna Waski

• Kapituła MP
  • Miasto: Lubin
  • Na forum od: 23.02.2013
Dziękuję wszystkim za mniej lub bardziej rzeczowe odpowiedzi - mam nadzieję, że będzie jakiś efekt naszych wypowiedzi. ;)
Gdyby ktoś chciał jeszcze coś dodać to temat oczywiście otwarty :)
Ktoś kiedyś może w innym rejonie kraju wygugla sobie i skorzysta :D

"Wąski. My nie możemy jechać tam bez rowerów. Jak zwierzęta. :)"
"Kolarsko jesteś taki sobie, [...]" yurek55

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Nie wiem czy o taką odpowiedź Ci chodzi, ale w zeszłym roku przejechaliśmy kilkaset kilometrów po greenvelo i mijaliśmy takie "miejsca obsługi rowerzystów", które kojarzyły się tylko z wywalaniem pieniędzy w błoto. Owszem, wiata i ławki są przydatne, ale już metalowe, grawerowane elementy z logo greenvelo trochę zalatywały. Poza tym były takie kwiatki jak dziesięć śmietników jeden obok drugiego (bynajmniej bez żadnej segregacji), umywalki bez wody, itd.

Za to coś czego zdecydowanie brakowało to lokalne mapki, najlepiej z zaznaczonymi atrakcjami, a nawet sklepami, agroturystykami, itd.

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
ja dodam tylko, że odległość od wsi i domów jest ważna z czysto rowerowego powodu: jak jestem we wsi/ miasteczku to niepotrzebna mi żadna wiata bo wolę stanąć pod sklepem. MORy z tej perspektywy powinny być mniej więcej w środku niczego.

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
  • Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 24.07.2006
Pewnie mało realne, ale proponuję taki design:

Natomiast jeśli chodzi o MORy przy Green Velo, to miałem mieszane uczucia. Z jednej strony fajnie, że były częścią planu i zatrzymywaliśmy się przy nich jak już były, ale z drugiej strony miałem wrażenie, że to trochę strata kasy, i lepiej by było te pieniądze przeznaczyć na więcej tras rowerowych.

Tak jak ktoś napisał wcześniej, jeśli jestem w mieście / wsi, to wolę się zatrzymać przy sklepie. Te po środku niczego niby bardziej przydatne, szczególnie jeśli akurat zaczyna padać i jest wiata, ale tak naprawdę w większości przypadków równie dobrze mogę sobie usiąść na trawie...

Narzędzia rowerowe same przychodzą do głowy, ale zbyt wiele widziałem już takich artykułów:
http://www.tygodniksiedlecki.com/t45942-ukradli.narzedzia.htm

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
ja dodam tylko, że odległość od wsi i domów jest ważna z czysto rowerowego powodu: jak jestem we wsi/ miasteczku to niepotrzebna mi żadna wiata bo wolę stanąć pod sklepem. MORy z tej perspektywy powinny być mniej więcej w środku niczego.
A ja nienawidzę robić śniadania na schodach sklepu albo w jego wnętrzu na stojąco podczas deszczu. Wolałbym pojechać jeszcze 5 km i usiąść w pięknych okolicznościach przyrody.
Pewnie, że MOR'y pośrodku niczego by się przydały, ale może przy wyborze lokalizacji powinno się brać pod uwagę też np. odległość do jakiejś atrakcji turystycznej.
Ważne też chyba żeby nie przegiąć w żadną stronę z odległościami pomiędzy nimi.

Narzędzia bym zostawił tzw. MPR'om.

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
  • Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 24.07.2006
Swoją drogą, z tego co pamiętam to na oficjalnej aplikacji Green Velo na Androida nie było lokalizacji MORów. Wydaje się to rzeczą oczywistą, a jednak zabrakło, no chyba że już dodali. Z tego też powodu będą w sklepie nie miałem pojęcia czy za 5km będzie MOR...

Offline Mężczyzna Piotr1975

• Miasto: Bruksela
  • Na forum od: 08.11.2017
Swoją drogą, z tego co pamiętam to na oficjalnej aplikacji Green Velo na Androida nie było lokalizacji MORów. Wydaje się to rzeczą oczywistą, a jednak zabrakło, no chyba że już dodali. Z tego też powodu będą w sklepie nie miałem pojęcia czy za 5km będzie MOR...
Dlatego ja jadąc Green velo korzystałem z ich paszportów i atlasow. Bardzo przydatna rzecz. Nie tylko pokazuje MORy ale też atrakcje turystyczne.
Nieskończenie mądry jest nasz Stwórca Pan
Swoje dzieło dał obejrzeć również mnie

Offline Mężczyzna Waski

• Kapituła MP
  • Miasto: Lubin
  • Na forum od: 23.02.2013
Nie wiem czy o taką odpowiedź Ci chodzi,

O każdą w temacie więc o Twoją jak najbardziej i piszących po Tobie też. Dzięki :)

"Wąski. My nie możemy jechać tam bez rowerów. Jak zwierzęta. :)"
"Kolarsko jesteś taki sobie, [...]" yurek55

Offline Mężczyzna Piotr1975

• Miasto: Bruksela
  • Na forum od: 08.11.2017
To ja zaszaleje, co mi brakowało na Green velo?-kibelki były, wodę miałem z sobą, miejsce noclegowe też... ale taka ładowarka do telefonu, gniazdko to był by wypas
Nieskończenie mądry jest nasz Stwórca Pan
Swoje dzieło dał obejrzeć również mnie

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
W temacie:

https://www.facebook.com/velomalopolska/videos/496443767504257/

[facebookdeskrypcja: informacja o tym, że na wszystkich Miejscach Odpoczynku Rowerzystów na "zachodnim" odcinku WTR zainstalowano rowerowe stacje naprawcze]

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....