Autor Wątek: Kandydatura: "Beskidzka Wyrypa"  (Przeczytany 32563 razy)

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
Odp: Kandydatura: "Beskidzka Wyrypa"
« 4 Paź 2018, 12:05 »
z dobrą ekipą udało mi się przejechać całość

Szczególnie jak w grupie jest ten pierwszy z prawej ;D ;),mnie kolana tak bolały po tej trasie,a tylko autem ją jechałem :D
Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

Mariobiker

• Gość
« 4 Paź 2018, 14:58 »
Szczególnie jak w grupie jest ten pierwszy z prawej ;D

To był główny kierownik tego zamieszania  ;D

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
« 4 Paź 2018, 18:22 »
Góry wygrają w tym roku, na pewno, także jesteś jednym z faworytów.

I znowu te podjazdy, przecież to okropne! :P

Pamiętam MP z 2015 roku.
To było moje drugie "500" po łatwym Pięknym Wschodzie. Nie byłem i nie jestem kozakiem ale z dobrą ekipą udało mi się przejechać całość

Dobry był maraton. Ja bym kiedyś przejechał tę trasę. BTW Wąski był wtedy naprawdę Wąski ;)

Offline Mężczyzna Goofy601

• Miasto: Zabrze/Bielsko-Biała
  • Na forum od: 22.04.2014
    • Goofy'ego rowerem wycieczki
« 4 Paź 2018, 21:25 »
No proszę, rzeczywiście wyrypa :) Trasa pomyślana z fantazją. Wygląda groźnie ale i pięknie zarazem  ;D
Ciekaw jestem pozostałych kandydatur, bo na ten sezon mam ultimatum - maratony tak, ale jak najbliżej domu ;)
Pora zbroić się w górskie kasety  ;D

Offline Mężczyzna sombra

• Lubię ciszę... więc kręcę głównie nocą.
  • Miasto: Skierniewice
  • Na forum od: 04.11.2016
    • blog
« 4 Paź 2018, 22:45 »
Oj ja to bym się chętnie pisał na taką trasę.

Offline Mężczyzna Johnny_n

• Miasto: Bestwina
  • Na forum od: 09.05.2018
« 5 Paź 2018, 17:10 »
Jak ta trasa nie przejdzie, pójdę na skitoury...  :P
"Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie i to robi" - A.Einstein

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
Jak ta trasa nie przejdzie, pójdę na skitoury... 
Jak będą jeszcze ze trzy górskie wyrypy i podzielą głosy to w drugiej turze spotkają się  Kaszuby z Roztoczem więc już się pakuj. ;)

Offline Mężczyzna Wigor

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 19.03.2015
« 5 Paź 2018, 23:13 »
A może tak zamiast po płaskim z Żywca do Węgierskiej Górki, puścić trasę przez Stryszawę do Zawoi i dalej przez Klekociny do Koszarawy? Końcówka podjazdu z Zawoi zapewne nadal jest szutrowa, ale powiat miał tam robić asfalt.

Offline Mężczyzna Rafał Górnik

• Miasto: Ujsoły
  • Na forum od: 19.09.2016
« 7 Paź 2018, 17:19 »
A może tak zamiast po płaskim z Żywca do Węgierskiej Górki, puścić trasę przez Stryszawę do Zawoi i dalej przez Klekociny do Koszarawy? Końcówka podjazdu z Zawoi zapewne nadal jest szutrowa, ale powiat miał tam robić asfalt.

Musimy dokładnie zdefiniować pojęcie "szutrówki"  ;) Z tego co kojarzę to szutrówka powinna mieć warstwę wykończeniową z tłucznia frakcji 0-30mm. Dzisiaj zjeżdżałem z Klekocin do Zawoji... Tak to mniej więcej wygląda:
 https://drive.google.com/file/d/1Lvlx36lwmy7VnVUAOn8QvKEdykIVab4Q/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1Biutb5MdpqqCV9c8J8Lebse6Dl7Js1Wm/view?usp=sharing
Dodam, że te zdjęcia zrobiłem na tych najbardziej cywilizowanych odcinkach gdzie dało się bezpiecznie zatrzymać ;)
Droga na odcinku 3800m jest wykończona kamieniami przykrytymi zajeżdżoną warstwą błota. O ile zjechać się udało, to nie wyobrażam sobie tego manewru wykonać w drugą stronę jadąc na szosie, a w przypadku deszczu można zapomnieć o pokonaniu tego odcinka. Odnośnie położenia asfaltu to wątpliwym jest, żeby ktoś wpadł na genialny plan wykonania drogi donikąd na tak długim odcinku, a zapewne jest to droga leśna bądź gminna, więc to już totalny kosmos ;) A z Żywca do Węgierskiej Górki wcale nie jedziemy totalnie płaskim odcinkiem.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 7 Paź 2018, 17:29 »

Miał robić już od paru lat robić, ale jakoś nie robi. Jak już będzie asfalt - to jak najbardziej można rozmawiać w temacie, bo dojdzie ciekawy podjazd i ciekawa opcja w tym rejonie. Ale póki co jest typowo górska droga nie nadająca się na szosówki, więc nie ma co jej nawet rozważać.

Offline Mężczyzna Rafał Górnik

• Miasto: Ujsoły
  • Na forum od: 19.09.2016
« 7 Paź 2018, 17:32 »
Ale póki co jest typowo górska droga nie nadająca się na szosówki, więc nie ma co jej nawet rozważać.

Potwierdzam, jak tylko asfalt będzie to będzie to niczym szafa do Narnii ;)

Offline Mężczyzna Wigor

« 7 Paź 2018, 20:48 »
Jest to droga powiatowa, gdyby była gminna, to już dawno Zawoja położyłaby tam asfalt.

W zeszłym roku jechałem tam na Karpackim Hulace na oponach 23, było sucho więc bez problemu wjechałem. Widać, ze przez rok droga nieco pogorszyła się.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 7 Paź 2018, 20:53 »
Jest to droga powiatowa, gdyby była gminna, to już dawno Zawoja położyłaby tam asfalt.

Dziwne, że tego nie robią, bo byłaby to najkrótsza droga Bielsko-Zakopane (taka była idea tego projektu) - tak więc jak na ten rejon spore znaczenie komunikacyjne. Ale to już z 5 lat minęło jak się pojawiły plany - a drogi jak nie było, tak nie ma, słabiutko to świadczy o władzach powiatowych, że nie potrafią tego załatwić.

Offline Mężczyzna Wigor

« 7 Paź 2018, 21:37 »
Dzwoniłem tam w 2017r., mieli ogłaszać przetarg na projekt, może coś się ruszyło. Swoją drogą zjazd z Klekocin do Koszarawy jest bardzo wąski i stromy, nie wyobrażam tam sobie ruchu innego niż lokalny i rowerowy.

Offline Mężczyzna Goofy601

• Miasto: Zabrze/Bielsko-Biała
  • Na forum od: 22.04.2014
    • Goofy'ego rowerem wycieczki
« 10 Paź 2018, 21:08 »

W mojej subiektywnej ocenie (a nie jestem wytrawnym góralem szosowym mimo, że mieszkam w tej okolicy ;) ) dodając do siebie interwałowy odcinek Stryszawa - Łękawica,  Pewel i Trzebinię na końcu wymagającej trasy 500 jest to wystarczająco dużo wrażeń. Widoki stamtąd są wspaniałe, ale dobrze by zawodnicy widzieli jeszcze coś na oczy :P Płasko na tym odcinku jest dopiero między Cięciną a Węgierską Górką. A do bazy już tylko podjazd.

Od Juszczyny jest piękny dłuuugi zjazd.

Od siebie dodam, że ten kawałek Stryszawa-Łękawica potrafi nieźle zmęczyć psychicznie. Asfalt średni, trawersujemy zbocze i co chwile zjazd do potoczka i podjazd z powrotem, zjazd do potoczka i ostro w górę... i tak z kilkanaście razy :P

Ale i tak ta trasa bardzo mi się podoba  ;D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum