Autor Wątek: Wiercenie w ramach na przydatne uchwyty  (Przeczytany 26652 razy)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
same nitonakrętki to są grosze, ale nitownica, którą można to zrobić kosztuje znacznie więcej. Popytaj się w warsztatach, może mają, bo kupować tego się nie opłaca na paczkę nitonakrętek. Nitownice do nitonakrętek mają wymienne końcówki, ty potrzebujesz takiej z M5.
Po drugie, otwór pod nitonakrętkę musi być równo wywiercony, a od środka nie powinien mieć żadnego zadzioru ani wióra. Inaczej będzie problem, aby mocno osadzić nitonakrętkę.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Lubię mieć w domu różne narzędzia. Ile mniej więcej kosztowałaby taką rozsądna?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
chińszczyzna 150-200zł. Raczej bierz nożycową, bo trzeba się dobrze zapierać przy tym. Rama też musi być w jakimś imadle zablokowana na czas montażu.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Yato kosztuje koło 100 zł. Spytaj @hansa, on ma takie sprzęty.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Dzięki za uświadomionie ;) Widzę, że sprawa jest trudniejsza niż by się mogło zdawać.

Co do nitownic widzę jeszcze jeden problem - musi się jeszcze zmieścić w ramie. Nożycowa muszę się okazać zbyt duża.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Antracyt

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
Przy braku miejsca można zastosować sposób domowy: https://youtu.be/-wmpASZYat8

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
To tak worek chciał robić, ale wymiękł w postanowieniu

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

• Poland on bike
Cena nitonakrętek pozwala na przeprowadzenie testów zniszczeniowych.

Ja samodzielnie wywierciłem w ramie potrzebne otwory, a wcześniej szukając nitonakrętek trafiłem w Łodzi na firmę http://www.wojtech.com.pl/ w której za darmo mi zanitowali na miejscu zakupione nitonakrętki.

Może w Krakowie jest jakiś warsztat lub sklep, który czy okazji zamontuje takie nitonakrętki?

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013

Co do nitownic widzę jeszcze jeden problem - musi się jeszcze zmieścić w ramie. Nożycowa muszę się okazać zbyt duża.

Jeszcze musi być dostęp do wiercenia.

Jak kupisz śruby o odpowiedniej twardości to sposób domowy może zadziałać.

Nitownica nie musi się zamknąć by zacisnąć. Można wszystko wyregulować.
« Ostatnia zmiana: 19 Lis 2019, 06:32 hansglopke »
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Dzięki za odpowiedzi!

Zależy mi na tym żeby zrobić porządnie, bo szkoda dziurawić ramę i dawać słabe nitonakrętki. Oryginalne są stalowe i fajnie by było gdyby nowe też były stalowe.

Zdaje się, że nie trzeba wydawać ogromnej kasy. Obie opisane jako nadające się do stalowych nitonakrętek

https://allegro.pl/oferta/nitownica-reczna-do-nitonakretek-m3-m6-c0706-8097470992

lub taka

https://allegro.pl/oferta/corona-c0709-nitownica-na-nitonakretki-m3-m6-profi-7149928886

Wbrew moim obawom jest około 14 cm przestrzeni, więc jest szansa, że zmieści się nawet nożycowa. W najgorszym przypadku jedna z nitonakrętek będzie aluminiowa. Teraz podstawowe pytanie:

Czy warto dołożyć do czegoś lepszego? Nożycowa lepsza? Poza mocowaniem nitonakrętek mógłbym też łączyć ze sobą na rurki do budowy bagażnika. Bagażnik połączony klejem akrylowy jednak okazał się nie być wystarczająco mocny (może trochę przyoszczędziłem na ilości), no i ślady kleju nie są też zbyt piękne.

• Poland on bike
Masz w Krakowie taki sklep z nitonakrętkami i narzędziami http://boltenkrakow.pl/category/stal-nierdzewna-i-ocynkowana/narzedzia może u nich dopasujesz i zamontujesz?

Sądząc po tabelkach tam zamieszczonych, można przypuszczać, że obie powinny się lepiej lub gorzej nadać do zaciskania nitonakrętek ze stali nierdzewnej.

Dostałem namiar od kolegi do osoby, która ma odpowiednie kwalifikacje i narzędzia.

Kupiłem nitownicę (taką fajną - do nitonakrętek i nitów zrywanych), bo facet, który zakłada nitonakrętki daje aluminiowe.

Z wierceniem muszę się wstrzymać, bo nie doszły jeszcze docelowe koszyki na są bidon. Wyczytałem jednak w internecie, że nitonakrętka powinna być dodatkowo przyklejona klejem dwuskładnikowym, więc chcianym taki kupić. Polecacie jakieś dobry adhezyjny klej do metalu?

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Do metali nadałyby się kleje epoksydowe i metakrylowe. Ja bym chyba użył metakrylowego, bo jest bardziej tolerancyjny na kiepskie przygotowanie powierzchni i jest bardziej elastyczny.
Przy klejach dwuskładnikowych bardzo ważne jest dokładne odmierzenie proporcji składników oraz zachowanie odpowiednich warunków. 
Od ładnych paru lat używam prawie wyłącznie klejów Megaloc (bo mam je pod nosem i łatwo mi się gada z właścicielem, a kleje są całkiem przyzwoite), ale każda uznana marka będzie dobra.
Pewnie nawet Poxipol'em się sklei, ale tutaj odmierzanie "na oko" jest bardzo słabym punktem.

Metakrylowy jest raczej klejem kohezyjnym i wymaga przeważnie (z wyjątkami) szczeliny około 1 mm. Również mam dobre doświadczenia, ale tutaj chyba trudno byłoby go dać w odpowiedniej ilości.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum