Autor Wątek: Wiercenie w ramach na przydatne uchwyty  (Przeczytany 26649 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Już po nitowaniu. Nitownica z dostępem od boku spokojnie daje sobie radę z nitonakrętkami ze stali nierdzewnej.

Same nitonakrętki kupiłem na allegro, bo były radełkowane, więc potencjalnie mniejsze ryzyko przekręcania się. Dla wzmocnienia użyłem też kleju K2 metal Bond.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Znaczy kupiłeś nitownicę i jesteś teraz samowystarczalny?
Gdzie nitowałeś? w sensie miejsce na ramie? Rama alu czy stal?

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Tak, jestem samowystarczalny ;) miałem namiar na osobę, która tanio założyłaby mi nitonakrętki, ale miałem obawy, że będą aluminiowe.

Rama aluminiowa z miejscem na jeden bidon. Wierciłem pod wszystkie nitonakretki - konieczne było dodanie brakujących nitonakrętek i "przesunięcie" istniejących. Trudne było wiercenie nad przerzutką, bo nawet z nasadką kątowa brakowało miejsca.

Samodzielne mocowanie nitonakrętek nie jest trudne. U mnie tylko było trochę myślenia nad idealną pozycją. Dla dwóch bidonów ciasno, a nitonakrętka ogranicza też miejsce montażu przedniej przerzutki, więc trzeba dużo ostrożności.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

OK. Bo podejrzewam narodzenie takiej potrzeby. Zatem dopytuję. A rama alu cieniowana?

Rama akurat jest z bardzo grubych rurek.

Aha. Warto mieć izopropanol + buteleczkę z atomizerem (na allegro są takie puste do kupienis) do odtłudszczania w przypadku klejenia. Zdaje się, że warto go też mieć do odtłuszczania klocków hamulcowych i tarcz.

Nity aluminiowe też mają swoje zalety, bo w razie potrzeby da się je usunąć. Mnie się zapiekła w jedenej ramie śruba od bidonu, a nitonakrętka zaczęła kręcić. Gdyby to była stal, ani by się nie zapiekło, ani bym też nitonakrętki nie dał rady usunąć ;)

Online Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Worek to niedługo zacznie ramy spawać samemu, bo te firmowe ni cholery mu nie podchodzą  ;)

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011

Online Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
Dla dwóch bidonów ciasno, a nitonakrętka ogranicza też miejsce montażu przedniej przerzutki, więc trzeba dużo ostrożności.

Zawsze można zrezygnować z przedniej przerzutki.

8850

• Gość
Jak wyglądają w efekcie takie nitonakrętki dołożone do ramy? Prosimy o zdjęcia

Zawsze można zrezygnować z przedniej przerzutki.
W tym rowerze 12 rzędów wiele by nie wniosło w porównaniu do 2x10, a koszt spory.

Jak wyglądają w efekcie takie nitonakrętki dołożone do ramy? Prosimy o zdjęcia
Tak jak te co są normalnie w ramie, tylko nie są pomalowane. Są błyszczące o ile nie ubrudzi się ich klejem. Zdjęć nie będzie, bo mam już przykręcone koszyki :( Serio nic ciekawego.

8850

• Gość
@worek_foliowy: A czy takie nitonakrętki przejdą jak ktoś chce montować bagażnik i je przebijać na tylnim trójkącie lub na widelcu?

Dosyć podobne stosuje się chyba do mocowania górnych prętów, ale pewien nie jestem. Nie wiem też, czy typowa nitonakręteka nie jest zbyt długa. Te rurki są też przeważnie dosyć cienkie i nie wiem jaki mają zapas wytrzymałości. Bezpieczniejsze rozwiązanie to zacisk sztycy z oczkami.

Nitonakretek używałbym tylko do mocowania koszyków na bidon, koszyków na dry bagi, dokręcanego tankbaga i górnego mocowania przedniego bagażnika - czyli tam gdzie nie ma dużych obciążeń.

Offline Mężczyzna wojtas71

• Miasto: Kraków/Kielce
  • Na forum od: 20.04.2013
Nitonakretek używałbym tylko do mocowania koszyków na bidon, koszyków na dry bagi, dokręcanego tankbaga i górnego mocowania przedniego bagażnika - czyli tam gdzie nie ma dużych obciążeń.
Ja bym zastosował opaski zaciskowe metalowe stal nierdzewna zamiast przeprowadzać profanację na ramie  :icon_smile2:

Ja bym zastosował opaski zaciskowe metalowe stal nierdzewna zamiast przeprowadzać profanację na ramie  :icon_smile2:
Nie da się sprofanować Rometa.

Ja bym zastosował opaski zaciskowe metalowe stal nierdzewna zamiast przeprowadzać profanację na ramie
Profanacją jest, ze producenci oszczędzają na każdej czynności montażowej. To super sprawa, ze można sobie wykonać mocowania.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum