Coś konkretnego masz, się przełam.
"... aż takiej oddychalności" raczej
No wszystko fajnie, tylko u nas zimowe wyjazdy na rower to zwykle częste przejścia przez zero, opady deszczu/mokrego śniegu itp.
Membrana na mrozie u nas dobrze działa [...] Nie zauważyłem pogorszenia oddychalności przy -20
Ja zauważyłem wielokrotnie. Wewnętrzna strona kurtki (m.in. Gore-Tex XCR, Gore-Tex Paclite, Gore-Tex Active Shell) była pokryta warstwą lodu. Nie sądzę aby przez ten lód kurtka "oddychała" bez pogorszenia oddychalności.
Podobnie jak PABLO nie wydaje mi się, by rowerowe ciuszki były dobrym wyjściem.
Moim zdaniem najbezpieczniej jeździć w goreteksie [...] Generalnie lepiej mieć osobną warstwę zabezpieczającą przed wiatrem i osobną przed zimnem
[...] o gore-texie. A ten ma zauważalnie gorszą oddychalność niż windstopper [...] Gore-tex w temperaturach circa -20'C to już była sztywna blacha, cała wewnętrzna część kurtki zalodzona zamarzniętym potem. A z windstopperem ten problem był sporo mniejszy
Chyba brałbym coś membranowego, bo jak podjazdy napisał, polskie zimy zwykle nie są ekstremalne, a na temperatury okołozerowe, wszelkie goreteksy powinny się dość dobrze spisać.yprawę po Antarktydzie.
Wbijając "anorak", cenowo przystępne rzeczy nie wyskakiwały. Zechciałbyś, PABLO, 'kiś poglądowy przykład zapodać?
Czyli można śmiało Łatosiowi napisać, że co by nie kupił, to będzie zadowolony.
Ale pytanie nie jest co brać na polskie zimy, tylko co brać na ostry mróz.
M.in. właśnie dlatego, na warunki z tytułu wątku, odradziłem kurtkę z membraną. Windstoppera też bym odradzał z uwagi na grubość/wagę/objętość. Staram się unikać takich ubrań. Wolę rozdzielać funkcjonalność - czyli osobno warstwa termiczna, osobno warstwa izolująca. Łatwiej dobierać do warunków, no i jak zamoknie/zamarznie/itp. to nie wszystko na raz. Ja generalnie jeżdżę dosyć lekko ubrany, ewentualnie ubieram się na postojach, a i to nie zawsze.
Czyli można śmiało Łatosiowi napisać, że co by nie kupił, to będzie zadowolony. Można się było spodziewać, że ilość opinii będzie taka jak ilość uczestników rozmowy To chyba dobrze...