/.../ Można się było spodziewać, że ilość opinii będzie taka jak ilość uczestników rozmowy To chyba dobrze...
Moim zdaniem najbezpieczniej jeździć w goreteksie albo innym hardshellu, takie kurtki zwykle najlepiej zabezpieczają przed żywiołem z racji dobrego kaptura i ściągaczy. I nie trzeba wozić dodatkowych ubrań w razie odwilży.
Generalnie lepiej mieć osobną warstwę zabezpieczającą przed wiatrem i osobną przed zimnem (np. bielizna merino), tę drugą można w razie zapocenia albo przemoczenia wymienić na inną, wysuszyć na grzejniku itd.
Zapocenie takiego ocieplanego windstoppera może nawet zakończyć przedwcześnie wycieczkę.
Cytat: miki150 w 3 Paź 2018, 20:36/.../Generalnie lepiej mieć osobną warstwę zabezpieczającą przed wiatrem i osobną przed zimnem Wszystko prawda. Dlatego w takiej konfiguracji jeżdżę na wycieczki.
/.../Generalnie lepiej mieć osobną warstwę zabezpieczającą przed wiatrem i osobną przed zimnem
/.../Windstoppera też bym odradzał z uwagi na grubość/wagę/objętość. Staram się unikać takich ubrań.
Wolę rozdzielać funkcjonalność - czyli osobno warstwa termiczna, osobno warstwa izolująca. Łatwiej dobierać do warunków, no i jak zamoknie/zamarznie/itp. to nie wszystko na raz. Ja generalnie jeżdżę dosyć lekko ubrany, ewentualnie ubieram się na postojach, a i to nie zawsze.
/.../ w przypadku jazdy rowerem w takich warunkach (mróz, a jeszcze + wiatr), kluczowe jest zabezpieczenie stóp, dłoni i twarzy.[/u] /.../
Nie mam niczego pod ręką. /.../
Ja nie używam takiego sprzętu bo ... jak wielu tutaj, nastawiam się na polskie zimy, czyli częste przejścia przez zero (a to najgorszy syf). /.../PABLO
Lester - ten anoraczek Ci się nosić, sąsiadom oglądać pewnie znudziło. Jeszcze pomyślą, Ci się nie wiedzie, prowokujesz lub coś. Sprawa z tych raczej trudnych, jednak może bym mógł Ci i pomóc.
Wyjątkiem będzie moja mama, która chce, bym na rower kupił ciepłą kurtkę z kożuszkiem.
Wzruszon jestem okrutnie Twoją troską i chęcią pomocy Łatoś, ale kubraczka raczej nie wymienię, bo sentymentalny jestem.
Chętnie jednak zrobiłbym to z moim 14-letnim samochodem. Tu jestem otwarty na Twoje miłosierdzie.
Taki obrazek stanął mi przed oczyma, gdy to czytałem:/.../
W mojej opinii lepszym rozwiązaniem jest ubiór na cebulkę niż kurtka ocieplana. Nie rozważasz takiego rozwiązania?
Rozważam, /.../