I właśnie skąd takie wysokie ceny tych rowerów? Fahrradmanufactur to jeszcze mógłbym zrozumieć, bo jest na XT ale Koga która jest na Alivio?
Składanie na nowych częściach, gdy nie ma się specjalnych wymagań i rower fabryczny by zadowolił, nie ma uzasadnienia ekonomicznego - chyba wyjdzie drożej (nie pamiętam czy anghan wrzucał jakieś zestawienie kosztów, ale Sedymen chyba coś o forsie wspominał).
Kup so Unibike Expedition ... A jakby się łokazalo, że nie wytrzyma trudów podróży to i szkoda ani żal nie będzie go pierdzielnąć w przydrożny rów
Mając do dyspozycji 2000€ bralbym treka 920 , za połowę tej ceny eskera 4.0 .
Alivio czy XT w spokojnej jeździe sakwiarskiej wielkiej różnicy nie uczyni.
miałem przyjemność go serwisować w tym roku i trzyma się świetnie.
Nie wiem jak ty szukasz, ale moja KogaMyata jest z 2008 r i jest w całości na XT, oczywiście takim jak wtedy było seryjnie i jest to jej fabryczne wyposażenie.
Wybierz raczej materiał ramy i geometrię a dopiero później martw się osprzętem. Alivio czy XT w spokojnej jeździe sakwiarskiej wielkiej różnicy nie uczyni.
Na tym forum zauważyłem silną tendencję do kupowania gotowców w sklepie, którą niezupełnie rozumiem, bo do prawie wszystkich sklepowców (w akceptowalnej dla mnie cenie) mam jakieś zastrzeżenia.Prawie zawsze suport, piasty, stery, manetki i rurki (sztyca i kiera) są w niższej klasie.Nawet uznane marki nie boją się utraty zaufania pakując tylną przerzutkę i korbę klasy wyższej tylko po to, by klient mniej zorientowany łatwiej się zdecydował.Pogodzenie się z gotowcami jest pewnie też spowodowane mizerną dostępnością sensownych framesetów w Polsce. To jest naprawdę dużym problemem.
/.../Jeżeli chodzi o "gotowce" to: Koga Worldtravel, Fahrradmanufactur, Trek 920, w/w budżetowe i co jeszcze? Wszystkie trekkingowe eis sprawdzą? Z tego co wyczytałem to nie za bardzo.
http://konfigurator.rotorbikes.com/REISERAD/
Fajne rzeczy, tylko wychodzi mi minimum 1500 euro za to, co bym chciał
Barbórka
Coś zaproponujesz sprawdzonego z cromo i alu? I co do ramy bez fajerwerków z kosmosu? Jaka korba, suporty, przerzutki szosowe czy może lepiej mtb, stery, hamulce tarczowe mechaniczne czy hydrauliczne, a może v-brake itd?