Autor Wątek: Kolejny rower na wyprawy  (Przeczytany 5590 razy)

Offline Mężczyzna Piotr1975

• Miasto: Bruksela
  • Na forum od: 08.11.2017
Odp: Kolejny rower na wyprawy
« 6 Paź 2018, 18:13 »
Mając do dyspozycji 2000€ bralbym treka 920 , za połowę tej ceny eskera 4.0 .
Nieskończenie mądry jest nasz Stwórca Pan
Swoje dzieło dał obejrzeć również mnie

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 6 Paź 2018, 18:57 »
I właśnie skąd takie wysokie ceny tych rowerów? Fahrradmanufactur to jeszcze mógłbym zrozumieć, bo jest na XT ale Koga która jest na Alivio?
Nie wiem jak ty szukasz, ale moja KogaMyata jest z 2008 r i jest w całości na XT, oczywiście takim jak wtedy było seryjnie i jest to jej fabryczne wyposażenie. Rower i osprzęt działają doskonale.
Składanie na nowych częściach, gdy nie ma się specjalnych wymagań i rower fabryczny by zadowolił, nie ma uzasadnienia ekonomicznego - chyba wyjdzie drożej (nie pamiętam czy anghan wrzucał jakieś zestawienie kosztów, ale Sedymen chyba coś o forsie wspominał).
Jeżeli składamy sami to wychodzi zdecydowanie drożej. To jest droga do szukania satysfakcji a nie oszczędności. Finansowa czarna dziura :)
Kup so Unibike Expedition ... A jakby się łokazalo,  że nie wytrzyma trudów podróży to i szkoda ani żal nie będzie go pierdzielnąć w przydrożny rów
Dobra propozycja z wyjątkiem tego ostatniego. Jeździłem na Expedition i sobie chwalę. Rowerek do dzisiaj używany jest przez kolegę, fakt niezbyt intensywnie, ale miałem przyjemność go serwisować w tym roku i trzyma się świetnie.

Osobiście myślę, że za kwotę w wątku to wybór bardzo dobrych, sprawdzonych modeli turystycznych, zarówno nowych jak i używanych jest ogromny. Wybierz raczej materiał ramy i geometrię a dopiero później martw się osprzętem. Alivio czy XT w spokojnej jeździe sakwiarskiej wielkiej różnicy nie uczyni.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 6 Paź 2018, 21:14 »
Mając do dyspozycji 2000€ bralbym treka 920 , za połowę tej ceny eskera 4.0 .

Z takimi funduszami złożyłbym rower samodzielnie.
I tak zrobiłem :P

Alivio czy XT w spokojnej jeździe sakwiarskiej wielkiej różnicy nie uczyni.

Manetki to jednak wolałbym XT. Reszta - tak jak powyżej.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
« 6 Paź 2018, 23:08 »
miałem przyjemność go serwisować w tym roku i trzyma się świetnie.

Kto kolega czy rower ;D :P
Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
« 6 Paź 2018, 23:12 »
Można nawet złożyć na ramie np. Accent Nordkapp i też będzie budżetowo i da się jeździć wszystko zależy od Eli.
Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

« 6 Paź 2018, 23:12 »
Wiesz, jak już nasmarowaliśmy rower to chcieliśmy zobaczyć jak to działa na ludzi. Niestety. Następnego dnia po nasmarowaniu rower nadal miał się świetnie my wyraźnie gorzej. Trudno mi zatem jednoznacznie odpowiedzieć na Twoje pytanie.

Offline Mężczyzna morfeusz1805

• Miasto:
  • Na forum od: 05.10.2018
« 10 Paź 2018, 22:51 »
Nie wiem jak ty szukasz, ale moja KogaMyata jest z 2008 r i jest w całości na XT, oczywiście takim jak wtedy było seryjnie i jest to jej fabryczne wyposażenie.
Nie pamiętam gdzie widziałem model z Alivio ale na przykład z tego roku model  WorldTraveller jest na osprzęcie SLX.

Wybierz raczej materiał ramy i geometrię a dopiero później martw się osprzętem. Alivio czy XT w spokojnej jeździe sakwiarskiej wielkiej różnicy nie uczyni.

Coś zaproponujesz sprawdzonego z cromo i alu? I co do ramy bez fajerwerków z kosmosu? Jaka korba, suporty, przerzutki szosowe czy może lepiej  mtb, stery, hamulce tarczowe mechaniczne czy hydrauliczne, a może v-brake itd?

Jeżeli chodzi o "gotowce" to: Koga Worldtravel, Fahrradmanufactur, Trek 920,  w/w budżetowe i co jeszcze? Wszystkie trekkingowe eis sprawdzą? Z tego co wyczytałem to nie za bardzo.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 10 Paź 2018, 23:28 »
Na tym forum zauważyłem silną tendencję do kupowania gotowców w sklepie, którą niezupełnie rozumiem, bo do prawie wszystkich sklepowców (w akceptowalnej dla mnie cenie) mam jakieś zastrzeżenia.
Prawie zawsze suport, piasty, stery, manetki i rurki (sztyca i kiera) są w niższej klasie.
Nawet uznane marki nie boją się utraty zaufania pakując tylną przerzutkę i korbę klasy wyższej tylko po to, by klient mniej zorientowany łatwiej się zdecydował.

Pogodzenie się z gotowcami jest pewnie też spowodowane mizerną dostępnością sensownych framesetów w Polsce. To jest naprawdę dużym problemem.
Kolega (jest tu nawet zarejestrowany na forum) napalił się na Awola i kupił gotowego. Posprzedawał prawie wszystkie części, wsadził swoje i stwierdził, że wyszło dużo taniej niż gdyby kupił po prostu ramę.

Można też kupić używany rower i wymieniać co się nie podoba. Ja składałem sobie sam od podstaw z [mało] używanych części i wyszło mi mniej więcej w cenie typowego używanego roweru (nie w okazyjnej ofercie), ale miałem wszystko tak jak sobie wymyśliłem.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 11 Paź 2018, 09:11 »
/.../
Jeżeli chodzi o "gotowce" to: Koga Worldtravel, Fahrradmanufactur, Trek 920,  w/w budżetowe i co jeszcze? Wszystkie trekkingowe eis sprawdzą? Z tego co wyczytałem to nie za bardzo.

Tego jest cała masa /db. pojedzie prawie wszystko/:

Tu jest trochę opiniotwórcze źródło /w różnych miejscach na tę stronkę wskazują [nie wiem czemu]/:

"Najulubieńsza marka roweru na podróże 2018"
https://www.biketour-global.de/2018/06/24/das-reiserad-2018-teil-1/

(velotraum robi w 26"/27,5")

Przy okazji targów organizowane ankiety wyłaniają mniej-więc tych samych producentów (z lekką zamianą miejsc).

(No ale żadnego z tych pierwszych iluś mieć nie trzeba, by db., fajnie, długo pojeździć, jeżdżąc marzyć.)

Dla kilku z tych marek 2 tys. Euronów będzie raczej kuso lub ledwo (nie wszystko będą miały, np. błotniki). Wszystkie te rowerki są śliczniutkie, kochane. Idworx za 2 k - tylko używany, podobnie Norwid (a szkoda). Kolega z D udać się może do regionalnego sprzedawcy konkretnej marki, rowery pomacać, się śmignąć, pod zastosowanie sprawę konfekcji dokładnie obgadać. Na stronach wielu marek są konfiguratory. Te czytając, rozpoznać można jakie części w jakim wyposażeniu za jaką cenę idą, np.:

https://www.patria.net/konfigurator/

http://konfigurator.rotorbikes.com/REISERAD/

vsf jest spoko - ładny i db. Dziadek wskazał linię Expedition - to jest klasyk. Czytywałem, i vsf ramy sprzedaje osobno. Udać się należy do lokalnego sprzedawcy. Przy czym, jak wspominał worek_, okazać się może, cały rower minus części taniej wyjść może, niż rama/frameset + części.

Rozpoznawszy, co koledze podchodzi nowe, poszukać tego może w używanych.

tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 11 Paź 2018, 10:25 »
http://konfigurator.rotorbikes.com/REISERAD/
Fajne rzeczy, tylko wychodzi mi minimum 1500 euro za to, co bym chciał :)

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 11 Paź 2018, 10:50 »
Fajne rzeczy, tylko wychodzi mi minimum 1500 euro za to, co bym chciał :)

Zaraz święta jedne, Barbórka, drugie, potem trzynastka i czternastka - nie myśleć lecz brać! :)

Ta linka pełni funkcję poglądową.

Nie wiem, czy i w tej (tym konfiguratorze), w innych do-, wybierać można różne podzespoły (np. hamulce, felgi, grupy). W przypadku, jeśli wybierze się coś niekompatybilnego, pojawia się komunikat błędu - nie pajdziot. O ile się nie wie, już w ten sposób coś tam dla celu budowy roweru można rozpoznać.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 11 Paź 2018, 13:01 »
Barbórka
Barbórka kojarzy się z górnikami i geologami, a dalej z hasłem "Mente et malleo". Mente mówi, że rower za tysiaka mi wystarczy.

« 11 Paź 2018, 16:15 »
Coś zaproponujesz sprawdzonego z cromo i alu? I co do ramy bez fajerwerków z kosmosu? Jaka korba, suporty, przerzutki szosowe czy może lepiej  mtb, stery, hamulce tarczowe mechaniczne czy hydrauliczne, a może v-brake itd?

Proponuję lekturę forum.
Głównie tego działu, w którym właśnie publikujesz swój wątek.

Kilka propozycji z ostatniego czasu:
Przykład 1
Przykład 2
Przykład 3
jest tego jednak dużo więcej.

Miłej lektury, samodzielnej.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum