Autor Wątek: Extrawheel 2018  (Przeczytany 13656 razy)

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
Extrawheel 2018
« 8 Paź 2018, 10:58 »
Hej,

oprócz sakw są też nowe przyczepki Extrawheela - Voyager Pro:

... i Drifter...

... 8O

https://extrawheelshop.pl/category/przyczepki-rowerowe

Szy.
« Ostatnia zmiana: 8 Paź 2018, 15:47 szy »

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Extrawheel 2018
« 8 Paź 2018, 11:30 »
Projekty ciekawe, ale z cenami to sobie straszliwie popłyneli.
Przyczepki po 1150zł bez koła, z kolem prawie 1400zł, a w komplecie z sakwami ich projektu powyżej 2000zł.

To już się robi cenowy kosmos na poziomie zachodnich firm. Co takiego jest w konstrukcji tej przyczepki, że usprawiedliwia cenę ponad 1000zł za sam szkielet przyczepki?

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 8 Paź 2018, 12:55 »
1150 zł bez koła? Wcześniej było nieco ponad 600 zł. Pewnie jest do tego ciężka, bo widać znacznie wiecej metalu.

Akurat od starszej wersji jest lżejsza (1,9kg bez koła). Rozumiem, że mogłaby nieco droższa, ale poziom 1150zł to już grube przegięcie.Sakwy też ciekawe - ale ceny dużo wyższe od Ortliebów.

Troszkę chyba ktoś w tej firmie lekko odpłynął od rzeczywistości. Albo zamówienia z zagranicy stanowią ich główny zysk, bo jak na polski rynek to ceny są mocno zaporowe.

PoprostuRobson

• Gość
« 8 Paź 2018, 12:58 »
OMG siakaś cena z innej galaktyki za to orurkowane koło . Np . w znanym sklepie przyczepka do auta https://www.castorama.pl/produkty/narzedzia-i-artykuly/auto-i-garaz/przyczepy/przycz-samoch-eco-210-plus-h800.html

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 8 Paź 2018, 14:25 »
W Chinach nie ma 500+, to i przyczepki tańsze :-)

Offline Mężczyzna szy

« 29 Paź 2019, 16:09 »
Rewelacja. Opis, jak i stronka.
Pytanko odnośnie przyczepki. Rozumiem, że to extrawheel? Jak się sprawuje?

Dzięki :).

Nowy Extrawheel - bardzo poprawnie. Ale to już nie jest ten sam Extrawheel co kiedyś :), to akurat model Brave. Zmieniła się konstrukcja na większą, uchwyt, a przez to i waga. Jest szerszy błotnik (choć niepotrzebnie wygięty moim zdaniem) i większe sakwy (Nomad) dopasowane do kształtu szkieletu. Są dłuższe, co widać, więc bez problemu wchodzi do środka i średniej wielkości statyw, i dłuższe maszty namiotu.

A przede wszystkim "już" nie wpada w te słynne wibracje co ostatni Voyager. Połączenie z rowerem jest dużo sztywniejsze, nie ma żadnych luzów, wydaje się że to jeden pojazd. Na tej trasie jechałem raz 82 km/h - w poprzednim modelu bym się nie odważył, tutaj jakby tej przyczepki za mną nie było.

Szy.

PS. Plus standardowy disclaimer: jestem partnerem Extrawheela, ale opinie są wciąż tylko moje i staram się, by były uczciwe.
« Ostatnia zmiana: 29 Paź 2019, 16:15 szy »

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 29 Paź 2019, 16:37 »
Etam, Wax ze starym modelem (i to jeszcze nie Voyagerem, a tym pierwszym) to pod 90km/h na zjazdach dochodził  :lol:

Ale jak patrzę na stronę producenta - to podrożało u nich wszystko drastycznie, najtańsza przyczepka, czyli Voyager to koszt 1160zł i to bez koła, z kołem 1400zł. Przyczepek Drifter i Mate w ogóle w ich sklepie nie ma w ofercie gołych, jedynie w zestawie z sakwami i to w przypadku Driftera koszt pod 2000zł a Mate 2500zł.

Zupełnie ta firma zmieniła swój target, długo była to sensowna alternatywa cenowa dla sakw, teraz to się zrobiła wyspecjalizowana manufaktura z cenami na poziomie Apidury, bardziej chyba nastawiona na zachodni rynek, bo w Polsce z takimi cenami to zbyt będzie niewielki, ludzie tak podróżujący rzadko mają budżet na system przewożenia bagażu.

Offline Mężczyzna szy

« 29 Paź 2019, 17:31 »
teraz to się zrobiła wyspecjalizowana manufaktura z cenami na poziomie Apidury, bardziej chyba nastawiona na zachodni rynek

Eurobike miesiąc (z hakiem) temu:

(zdjęcia z cyclingabout.com).

Szy.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 29 Paź 2019, 19:12 »
Eurobike miesiąc (z hakiem) temu

Nie wiem czy to tak chwyci. Przeciętny zachodni turysta nie wozi dużo bagażu, raczej dominuje podróżowanie w miarę na lekko, uzupełniane hotelami. To i po co mu taka wielka przestrzeń bagażowa?

Przyczepki to już wydaje mi się, że odchodzą do lamusa, bikepacking je dobija. Bo kiedyś miało to głownie sens w rowerze bez mocowań pod bagażniki, a teraz bikepacking wszedł mocno w tę niszę. Ewentualnie pod elektryki, ale ludzie jeżdżący elektrykami nie robią długich tras, raczej pętle mieszkając pod dachem.

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 29 Paź 2019, 19:30 »
Rynek zweryfikuje. Natomiast mam wrażenie, że ta firma kojarzona głównie z przyczepkami próbuje ugryźć kawałek ciasta z segmantu sakwy, worki itp. Mocno wchodzą w sakwy i worki  typu drybag. Znaleźli niezłego dystrybutora, produkty są ładne, ciekawie zaprojektowane i trudno je pomylić z innymi. Jeśli za niemałą ceną pójdzie też jakość to mogą sporo ugrać.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 29 Paź 2019, 19:39 »
Ale na rynku sakw to jest z kolei wielka konkurencja, są renomowane firmy od lat produkujące taki towar i niełatwo będzie się przebić.

Zresztą ciężko tu coś wyrokować nie znając realiów finansowych takiej firmy, czy jej rosną zamówienia, czy maleją.

Offline Mężczyzna furman

« 29 Paź 2019, 19:57 »
Lekko nie jest, sukces nigdy nie jest gwarantowany. Widać jednak, że ktoś tam siedzi i myśli jak rozegrać tą całą wojnę :)
Rynek się zmienia, ludzie coraz częściej zwracają uwagę na jakość, cena przestaje być głównym powodem zakupu chociaż trzeba przyznać, że bardzo istotnym gdyż nasze płace nie zawsze pozwalają na takie "ekstrawagancje"

Zobaczymy. Warto zauważyć, że decyzja o współpracy z solidnym dystrybutorem zbiegła się w czasie z odwrotnym ruchem Crosso, po którym widać, że idzie w kierunku sprzedaży bezpośredniej poprzez internet.

Offline Mężczyzna szy

« 29 Paź 2019, 20:07 »
Warto zauważyć, że decyzja o współpracy z solidnym dystrybutorem zbiegła się w czasie z odwrotnym ruchem Crosso

Tzn. że Crosso wycofuje się ze sklepów?  :o

Szy.

Offline Mężczyzna furman

« 29 Paź 2019, 20:10 »
W sumie to nie wiadomo. W każdym razie warunki jakie oferuje swoim kontrahentom stają się dużo gorsze.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 29 Paź 2019, 21:15 »
To chyba całkiem logiczne. W sklepie stacjonarnym, rowerowym nie bywam od lat. A jeśli kupuję przez internet, to po co pośrednik w postaci sklepu internetowego firmy trzeciej?

My home is where my bike is.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum