Autor Wątek: Wybór roweru crossowego  (Przeczytany 13549 razy)

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Wybór roweru crossowego
« 16 Maj 2010, 20:14 »
Cytat: "eRMD"
chcę kupić rower a wydając tyle kasy (nie ukrywam ze to dla mnie spora suma) nie będę od razu zmieniać kół. Musiał bym sie troszkę odkuć, z drugiej strony nie chce roweru do tyrania po zawodach a czegoś niezawodnego na wyprawy.

rower trekkingowy raczej nie tyrał po zawodach, nie ten typ roweru, nie ta geometria.
Widzę mało słuchasz tego, co radzą Ci tu ludzie. Chciałeś tylko potwierdzenia swojego zdania a tu klops - ludzie podpowiadają zupełnie co innego... ;)

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
Wybór roweru crossowego
« 16 Maj 2010, 20:25 »
Za 3 tyś zł złożysz bardzo dobry rower. Pod kątem jazdy z sakwami lepszy od większości gotowych rowerów. Będziesz miał lepsze koła, ale gorszy osprzęt.

Mój przepis:
Znajdź dobrą dla Ciebie ramę, najlepiej ze sztywnym widelcem. Używaną, nową, wszystko jedno. Używkę możesz wypiaskować i pomalować za małą kasę.
Szukałbym starej stalowej ramy od jakiegoś turystyka , coś jak TREK 720. Na takich rowerach raczej nikt w wyścigach nie jeździł, jest mała szansa że coś z nią będzie nie tak. Najwyżej sprzedasz i kupisz następną.
Zapleć bardzo dobre koła. Najlepsze na jakie cię stać
Kup osprzęt alivio (8rz) lub deore (9rz), ale nie droższy.
Kup bardzo dobre bagażniki.
Daj rower do złożenia do najlepszego mechanika jakiego znajdziesz, tu szczególnie możesz przepłacić.
Wydaj więcej na części, które będzie ci trudno samemu wymienić - koła, stery.

Wiem że to sporo pracy i kombinowania, ale zabawa przednia :-)
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
Wybór roweru crossowego
« 16 Maj 2010, 20:27 »
Cytat: "dudi_"
Chciałeś tylko potwierdzenia swojego zdania a tu klops - ludzie podpowiadają zupełnie co innego... ;)

Dudi, brutal jesteś. Ale zgadzam się z Tobą. 8)
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna Szeli

• Miasto: miasto Świętej Wieży
  • Na forum od: 18.03.2010
    • http://www.szeli.ayz.pl
Wybór roweru crossowego
« 16 Maj 2010, 20:54 »
cinek88 dobrze Ci radzi, a jak koniecznie chcesz kupować nowy to zmień koła, a te co były sprzedaj jako nówki skoro nie będą używane, zawsze trochę się "odkujesz" jak to ująłeś. A skoro chcesz wydać około 3 tys. na rower to złożenie nowych kół przy sprzedaży 'starych" nie będzie przy tym jakimś strasznym wydatkiem.

Słodko - gorzki smak każdej chwili poznać.

Życie to podróż, nie dom.

Offline eRMD

• Miasto: Włodawa
  • Na forum od: 14.05.2010
Wybór roweru crossowego
« 16 Maj 2010, 21:52 »
Widzę mało słuchasz tego, co radzą Ci tu ludzie

Staram sie słuchać i każdą opcje biorę pod uwagę, mam jeszcze czas coś kupić. Problem ze tego czasu może być mało by samemu składać wszystko i czekać na kolejne paczuszki.

Cytat: "cinek88"
Najwyżej sprzedasz i kupisz następną.

jakoś mi sie tak to nie uśmiecha. Jakby jeszcze była zima to może być sie tak bawił.

Jak tam meczycie te koła to pomyśle by obręcze wymienić i przy okazji szprychy i odpowiednio naciągnąć.

Chciałeś tylko potwierdzenia swojego zdania a tu klops

faktycznie jest klops bo każda inna proponowana opcja wiąże sie z kasą albo czasem. Zastanawia mnie fakt czemu to jeszcze nikt nie podsunął innego modelu w tej cenie oczywiście z uzasadnieniem wyboru.

Pozdrawiam i oczywiście za odzew dziękuje.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Wybór roweru crossowego
« 16 Maj 2010, 23:59 »
eRMD, nikt Cię tu nie "męczy". A jesli Cię ktoś niechcący zmęczył, to zawsze możesz przestać czytać. Ludzie Ci dobrze radzą, wg swojej najlepszej wiedzy (a zbiorowo mamy tu naprawdę kawał doświadczenia na koncie), a Ty z tymi radami zrobisz co zechcesz. Ostateczna decyzja jest Twoja.

Zastanawia mnie fakt czemu to jeszcze nikt nie podsunął innego modelu w tej cenie oczywiście z uzasadnieniem wyboru.

Zastanawiam mnie, że po raz wtóry chcesz, żeby ktoś postąpił dokładnie tak, jak Ty sobie wymyśliłeś, zamiast działać wg własnej inteligencji i własnego zdania. Ludzie nie są programami eRMD. I całe szczęście...
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
Wybór roweru crossowego
« 17 Maj 2010, 07:53 »
bo każda inna proponowana opcja wiąże sie z kasą albo czasem.

Jak ze wszystkim w życiu. Albo komuś zapłacisz, albo zrobisz to sam.

astanawia mnie fakt czemu to jeszcze nikt nie podsunął innego modelu w tej cenie oczywiście z uzasadnieniem wyboru.

3tyś złotych to bardzo dużo pieniędzy na rower. Gotowe rowery nie są konstruowane z myślą o turystyce i te 3 tyś można wydać lepiej, a nie na osprzęt z wyższej grupy (najlepiej wydać na bilet lotniczy w fajne miejsce) :-)

Kilka gotowców konstruowanych z myślą o sakwach:

http://www.thorncycles.co.uk/sherpa.html
http://www.trekbikes.com/us/en/bikes/road/520/520/
http://surlybikes.com/bikes/long_haul_trucker_complete/

Uzasadnienie: klasyka gatunku, rowery popularne w sakwiarskim światku na świecie. Nie w Polsce. Niestety cena wysoka i trzeba kombinować ze sprowadzeniem. Wiem, że cena wykracza poza twój zakres, linki podaję informacyjnie.

Natomiast co do tego Unibike co podałeś, to mam niższy model na podobnych kołach. Trzymają się, ale były już centrowane. Z sakwami przejechały jakieś 1400km. Niby 36 szprych ale nie jest to mistrzostwo świata.

Offline eRMD

• Miasto: Włodawa
  • Na forum od: 14.05.2010
Wybór roweru crossowego
« 17 Maj 2010, 18:07 »
Cytat: "cinek88"
(najlepiej wydać na bilet lotniczy w fajne miejsce)

hihi to na starość chyba ze wcześniej jakąś kontuzja mnie do tego zmusi. Póki noga podaje to innej opcji nie rozważam.

Wklejone rowerki naprawdę godne uwagi i zapewne juz sprawdzone. Pomyśli sie o tym za rok może dwa jak bardziej sie rozkręcę w świecie sakwiarskim.

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Wybór roweru crossowego
« 17 Maj 2010, 18:28 »
hihi to na starość chyba ze wcześniej jakąś kontuzja mnie do tego zmusi. Póki noga podaje to innej opcji nie rozważam

Dobrze gadasz! :D

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
Wybór roweru crossowego
« 22 Maj 2010, 17:07 »
Podczepie sie do tematu,
Szukam roweru dla koleżanki, ma być to rower "wyprawowy", nowy, z męską ramą, w cenie około 1700-2200.
Minimum Alivio, najlepiej Deore
Narazie jedyną sensowną ofertę jaką znalazłem to ta Merida za 1770zł

Wyprzedaże 09 sie skończyły i ciężko znaleźć jakąś ciekawą oferte, może Wam coś wpadło w oko?

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Wybór roweru crossowego
« 22 Maj 2010, 23:24 »
Meridy mają dość agresywną geometrię. Być może o taką właśnie chodzi koleżance, ale jeśli nie to proponuję to:
http://velo.com.pl/rowery/?id=454
lub któryś z niższych modeli, aczkolwiek od Reflexa w dół jest już osmiorzędowa kaseta, co przy rowerze planowanym na lata, może z czasem zacząć stwarzać trudności ze zdobyciem części zamiennych ;)

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
Wybór roweru crossowego
« 22 Maj 2010, 23:57 »
Też myślałem nad Authorami ale wydaje mi sie że w stosunku do Meridy słabo wypadają cenowo, ponoć te amortyzatory RST są dużo gorsze od Suntour'ów, authory mają też duże blaty z przodu najmniejszy 28 przez co na większych podjazdach z sakwami brakuje przełożeń. Nie rozumie też np połączenia w Refleksie przerzutki deore z manetkami alivio.

Co do tej Meridy to troche boje sie o koła czy nie będą za słabe,
Jest może na forum ktoś kto jeździ na jakiejś crossowej Meridzie?

U mnie w mieście jest jeszcze taka promocja na Kellysa http://www.mmbike.pl/sklep/product_info.php?products_id=29 ale niestety te hydrauliki ;/ oglądałem go dziś, w ramie nie ma nawet otworów na v-breki, więc chyba odpada.

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Wybór roweru crossowego
« 23 Maj 2010, 11:04 »
Cytat: "Symfonian"
Jest może na forum ktoś kto jeździ na jakiejś crossowej Meridzie?

Vilquu.

Offline Splawik4

• Miasto: podwarszawska wieś
  • Na forum od: 14.04.2010
nie ma rzeczy niemożliwych

Offline adamn

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 14.12.2009
    • http://www.facebook.com/moj.rower
Wybór roweru crossowego
« 24 Maj 2010, 16:12 »
Podłączę się pod ten temat - a co sądzicie o Authorze Airline?
http://velo.com.pl/rowery/?id=452

Przeznaczenie: turystyka (dalsza i bliższa) + dojazd do pracy.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum