Autor Wątek: sakwy i plecak na "kombinowaną"wycieczkę rowerowo  (Przeczytany 7762 razy)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Cytat: "michał gustaw"
Cytat: "Daniel"
Obejrzyj jeszcze, czy masz górne mocowania (na rurkach idących od rury podsiodłowej).

nie ma niestety górnych mocowań:/czy to duży problem?

Niekoniecznie. Powinieneś mieć otwór w poprzeczce łączącej obie górne rurki tylnego trójkąta. Ten otwór jest w wielu ramach i:
- albo jest "pionowy" i wówczas służy do montażu błotnika
- albo jest "poziomy" i wówczas służy do montażu jednoosiowego hamulca szosowego typu "suwmiarka".

Ty zapewne masz hamulce innego typu (V?), więc tego otworu nie używasz, a tymczasem nadaje się on całkiem nieźle do przymocowania blaszki, która stabilizuje od góry bagażnik :)
Wiele bagażników ma tę blaszkę dołączoną w komplecie. Ale najlepiej by było, jakby Ci w serwisie na to spojrzeli, bo na odległość ciężko się tłumaczy, a z reguły wystarczy jeden rzut oka i już wiadomo, jak można/ trzeba zamontować bagażnik :)

Jesli zaś chodzi o montaż kijów trekingowych do bagażnika, to widziałbym to tak, żeby je albo przymocować jakimiś obejmami, albo po prostu drutem. Przypuszczam, że powinny wytrzymać, ale musiałbyś to sprawdzić przed wyjazdem. J
Patent Robertacb wydaje się jeszcze bardziej sensowny, bo w małym stopniu zwiększa opory powietrza, chociaż przy bocznym wietrze może być nieprzyjemnie, a tak czy owak może Cię "bujać" z powodu wysoko położonego środka ciężkości.
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline toosh

• Miasto: Żywiec
  • Na forum od: 14.02.2009
    • http://toosh88.blogspot.com/
Cytat: "aard"
Cytat: "michał gustaw"
Cytat: "Daniel"
Obejrzyj jeszcze, czy masz górne mocowania (na rurkach idących od rury podsiodłowej).

nie ma niestety górnych mocowań:/czy to duży problem?

Niekoniecznie. Powinieneś mieć otwór w poprzeczce łączącej obie górne rurki tylnego trójkąta. Ten otwór jest w wielu ramach i:
- albo jest "pionowy" i wówczas służy do montażu błotnika
- albo jest "poziomy" i wówczas służy do montażu jednoosiowego hamulca szosowego typu "suwmiarka".

Ew. można użyć uchwytów do rur, moje montuję do sztycy, bo są duże na rurki trójkąta. Na dłuższe wyprawy albo pod cięższy bagaż lepiej zamocować je do trójkąta. http://lh6.ggpht.com/_sHFKeCTO4xk/S60iilvWVwI/AAAAAAAAEdo/DpImzOX0598/s720/DSCF1557.jpgp
www.toosh88.blogspot.com "prawie ULTRALIGHT"

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
Podczepię się pod temat

Kilka dni temu sprawiłem sobie plecak, który w większości przypadków będzie mi służył jako worek transportowy.
Zależało mi aby mieć takie coś 2w1- wyjechać gdzieś z sakwami a jak trzeba będzie w międzyczasie pospacerować kilka dni to przepakować niezbędne rzeczy z sakw do plecaka i dalej cieszyć się z obecności z naturą :)
Plecak ma pojemność aż 80 litrów i wygląda tak:

Natomiast gdy robię z niego worek transportowy to zmniejszam go do 60 litrów i wówczas wygląda tak:

Plecak ma rolowane zapięcie. Takie jak w sakwach Crosso Dry, z tą jednak różnicą, że tu rogi plecaka po zwinięciu nie łączy się ze sobą. Po bokach są specjalne klamerki do których przyczepia się te rogi (widać to na zdjęciu). Dzięki temu przylegają one do plecaka zamiast sterczeć do góry. 
Plecak (w odróżnieniu od worków) nie jest okrągły - ma kształt spłaszczonej elipsy, a co za tym idzie większą powierzchnią styka się z bagażnikiem i sakwami (cz. jest stabilniejszy)
Z racji jego wysokości minusem wydaje się być wyciąganie rzeczy z jego dolnej części.

Wiosną wybieram się na pierwszą zagraniczną wycieczkę i wówczas będę mógł coś więcej o tym wynalazku napisać.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Pomysł fajny, chociaż obstawiam, że jako plecak będzie to mocno niewygodne. Ale wciąż o niebo wygodniejsze do noszenia niż sakwa ;)
Powodzenia! :)

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Przy takim rozmiarze powinien być jakiś pas biodrowy. Ortlieb ma szelki, które można doczepić do sakwy i wtedy mamy plecak, oczywiście mniejszy niż twój.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Do worka Crosso Expert też można szelki dokupić, z tym że też też jest mniejszy - ma 50 litrów (zgodnie ze stroną Crosso).

Nawiasem mówiąc, to ja bym na tył błotnik założył, po błotnym odcinku albo drodze po świeżo przepędzonych krowach nie chciałbym tego na plecy zakładać ;)

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
A nie lepiej zwykły plecak na bagażnik przyczepić?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Pewnie problem tkwi w tym, że zwykły plecak ma tyle pasków, że właściwe ich splątanie przed przyczepieniem zajmuje masę czasu (żeby żaden nie wpadł w szprychy). Bądź co bądź wór w tym ustawieniu trzeba zdejmować dość często.

My home is where my bike is.

Offline Dream Maker

obstawiam, że jako plecak będzie to mocno niewygodne

Tam nie będę nosił wielkich ciężarów - karimata, śpiwór, trochę ciuchów i ewentualnie namiot.  Tak więc przez kilka dni da się wytrzymać  ;)

Przy takim rozmiarze powinien być jakiś pas biodrowy.
Ortlieb ma szelki, które można doczepić do sakwy

Plecak jest adresowany przed wszystkim do osób uprawiających sporty wodne (nurkowie, kajakarze itp.) a im pas biodrowy nie jest potrzebny. 
Mam sakwy Crosso Dry a do nich nie da się doczepić szelek. Poza tym chodzi mi o wór transportowy, a Ortlieb tu odpada u mnie ze względów finansowych  :(

Do worka Crosso Expert też można szelki dokupić
Nawiasem mówiąc, to ja bym na tył błotnik założył

Jakoś szelki Crosso nie wzbudzają mojego zaufania. Wydają mi się mało wygodne  :(
A błotniki sobie sprawię (bardziej w celach estetycznych niż praktycznych  :) )

Najpierw trzeba mieć zwykły plecak  ;D  Poza tym typowe plecaki są zbyt długie aby je przewozić na bagażniku. A ja (jak już wcześniej wspomniałem) będę używał go w 99.9% jako worek transportowy a tylko w sporadycznych przypadkach jako plecak.

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
No i gitara! :)
Pomarudziliśmy, pomarudzilismy, a Ty masz wewnętrznie spójną koncepcję i chwała Ci za to :)
A jak wrócisz z pierwszej kombinowanej wyprawy, to opowiedz, jak się workoplecak sprawdził w obu rolach :)

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Dream Maker

Fajne, ale małe. I ma zapięcia na zamek. A tego w sakwach unikam jak ognia.
Ale jak ktoś jest mało wybredny to... czemu nie?  :)

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
A ciekawe, jak Michałowi Gustawowi poszła wyprawa. Coś zamilkł :(

Offline Dream Maker

Również jestem ciekawy

Off topic: dlaczego on ma pod nickiem "gość"? Można pisać na forum nie będąc zarejestrowanym?

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Nie można. Wtedy był zarejestrowany. Teraz nie jest już użytkownikiem forum (albo się wyrejestrował, albo został automatycznie usunięty po kilku/nastu miesiącach braku aktywności)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum