Autor Wątek: Fuji Touring 2017 - modyfikacje  (Przeczytany 14465 razy)

Offline Mężczyzna wulisu

• Miasto: obecnie Edynburg
  • Na forum od: 12.10.2018
Fuji Touring 2017 - modyfikacje
« 12 Paź 2018, 11:11 »
Witam
No I po długich poszukiwaniach udało mi się w końcu upolować pięknego Fuji w tym zielonym kolorze  :D
Jest to rower z przeznaczeniem tylko na wyprawy czy długie wycieczki z z sakwami takie jest założenie od początku, do szaleństw po leśnych ścieżkach czy lekkim górzystym terenie mam drugi rower przerobiony na gravela .
Pomyślałem sobie o małych zmianach jak np : wymiana błotników na SKS Longboard czarne i opony albo 35 albo 38 mm w przypadku tego Fuji 38 mm to max z błotnikami.
Miałem ponad 12 letnią przerwę w jeżdżeniu z sakwami z racji że 2 synów wcześniej się urodziło i nie było kiedy. Teraz już mogę z nimi jeździć a starszy spokojnie przejeżdża 60-70 km więc czas wrócić do podróżowania rowerowego.
Obecnie mam opony 700x32c i na asfalcie jest dobrze cicho i szybko na tyle na ile da się tym rowerem rozpędzić, pytanie do was czy brać odrazy opony 38 będzie większy komfort przy pokonywaniu wszelkich dziur czy jeżdżeniu po kiepskich drogach, byłem w lesie i po ubitej nawierzczni było ok ale lekko miękki teren i czuć że rower już się zapada wychodzą wtedy te 32 mm opony. Osobiście skłaniam się ku 700x38 ale z drugiej strony nie ma to być rower grawelowy więc może 700x35 wystarczą ? Jak się wtedy rower zachowa jak dołożę do tego obciążenie ?
Od tego jakiej wielkości opony kupię uzależniam też wybór błotników czy mają się skończyć do opon max 35 czy szersze do 38 lubię mieć błotniki idealnie spasowane.
Kolejna rzecz jakie bycie polecili klocki kupiłem też nowe Deore V - ki żeby wymienić te tektro mini  , szukam klocków na zimę chyba że są jakieś sprawdzone na cały rok.
To tyle na początku będę tutaj zamieszczał wszelkie pomysły, zmiany czy zdjęcia.
Pozdrawiam

Przykładowy fuji z oponami 38 i błotnikami wygląda bosko.
« Ostatnia zmiana: 14 Paź 2018, 14:20 Waxmund »
Od zawsze na 2 kółkach byle się toczyć przed siebie.

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
Odp: Fuji Touring 2017 - modyfikacje
« 12 Paź 2018, 11:18 »
Piękny! Ile waży?

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline Mężczyzna wulisu

« 12 Paź 2018, 11:21 »
Piękny! Ile waży?
Jeszcze nie wiem nie miałem okazji swojego ważyć.

Z tego co podaje producent to Chyba około 13.5 kg ale biorąc pod uwagę błotniki, uchwyty, lampki, koszyki na bidony pod 15 kg pewnie podejdzie. Czyli raczej taki standard w przypadku stalowych touring ów.
« Ostatnia zmiana: 14 Paź 2018, 14:20 Waxmund »

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 12 Paź 2018, 11:46 »
Mam stalową szosę z oponami Shwalbe Marathon 32 mm. Taki rozmiar idealnie sprawdza się do turystyki bez bagażu. Często zjeżdżam z asfaltu i nawet znośnie sobie radzi. Wcześniej używałem 25 mm i było mniej znośnie

Pod sakwy jednak sugerowałbym coś szerszego. 38 mm zdaje się być rozsądne.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Piotr1975

• Miasto: Bruksela
  • Na forum od: 08.11.2017
« 12 Paź 2018, 11:59 »
Tylko czy na pewno się opłaca ? Sam mam ten rower na oponach schwalbe g-one all round w rozmiarze 35mm . 38mm wejdzie raczej na styk. Co przy błocie ewentualnie biciu kola może być problemem.
Nieskończenie mądry jest nasz Stwórca Pan
Swoje dzieło dał obejrzeć również mnie

Offline Mężczyzna wulisu

« 12 Paź 2018, 13:08 »
Tylko czy na pewno się opłaca ? Sam mam ten rower na oponach schwalbe g-one all round w rozmiarze 35mm . 38mm wejdzie raczej na styk. Co przy błocie ewentualnie biciu kola może być problemem.
Ciekawe co piszesz bo na anglojęzycznych forach ludzie piszą że nie ma problemu z oponami 38mm jak załączone zdjęcie jednego z użytkowników. Rozumiem że nie miałeś okazji jeszcze sprawdzić osobiście?

Offline Mężczyzna Piotr1975

• Miasto: Bruksela
  • Na forum od: 08.11.2017
« 12 Paź 2018, 13:18 »
Postaram się wrzucić wieczorem zdjęcie. Moje opony Schwalbe są nieco szersze od deklarowanych 35mm . Tak jak pisałem, 38mm wejdzie ale przy lekkim biciu kola będzie obcierala
Nieskończenie mądry jest nasz Stwórca Pan
Swoje dzieło dał obejrzeć również mnie

Offline Mężczyzna wulisu

« 12 Paź 2018, 13:23 »
Postaram się wrzucić wieczorem zdjęcie. Moje opony Schwalbe są nieco szersze od deklarowanych 35mm . Tak jak pisałem, 38mm wejdzie ale przy lekkim biciu kola będzie obcierala
jakbyś mógł pokazać to na zdjęciu byłoby super. Myślę że oprócz szerokości dochodzi jeszcze kwestia rodzaju bieżnika bo takie schwalbe smart sam pomimo deklarowanej szerokości maja na brzegu wysoką kostkę i to może przeszkadzać w tylnych widełkach, ale opona tej samej szerokości z bardziej łagodnym bieznikiem może już być ok. Kompromisem może się wydawać continental tour ride 700x37c
Spróbuję na anglojęzycznych forach zapytać użītkowników tego fuji zobaczymy a może tutaj się ktoś znajdzie kto przerabiał temat.

« 12 Paź 2018, 13:27 »
Zmierz sobie ile masz aktualnie luzu. Raczej będziesz chciał mieć te 4 mm luzu z obu stron zachowane Pamiętaj też, że opony czasem nie trzymają deklarowanej szerokości, bo ta też zależy od obręczy.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna wulisu

« 12 Paź 2018, 14:36 »
Zmierz sobie ile masz aktualnie luzu. Raczej będziesz chciał mieć te 4 mm luzu z obu stron zachowane Pamiętaj też, że opony czasem nie trzymają deklarowanej szerokości, bo ta też zależy od obręczy.
Skłaniam się ku tym Continental 37 albo jeszcze Rozważę schwalbe marathon gt 365 700x35c w teorii powinny się zmieścić te 37 mają niski bieżnik skoro ludzie na tym samym rowerze jeździ na 38 no to chyba tragedii nie ma. Myślę że zaryzykuje ostatecznie małżonka będzie miała nowe opony  ;)

Offline Mężczyzna wulisu

« 12 Paź 2018, 17:13 »
Panowie nastąpiła mała pomyłka na jednej ze stron było źle napisane te opony nie są w rozmiarze 700x37c tylko 700x35C poza tym po dłuższym przemyśleniu i moich doświadczeniach z Continental które szybko zajechałem, skłaniam się ku Schwalbe Marathon Mondial, używam zwykłych Marathonów od lat i w sumie zawsze byłem z nich zadowolony , myślałem jeszcze o GT 365 ale są cięższe a do zadań specjalnych w terenie mam drugi rower na 700x40c Schwalbe Sam i sprawdzają się dobrze na moje potrzeby, tak więc myślę że te Mondiale będą idealnym kompromisem.

No I już opony zamówione w przyszłym tygodniu zmiana ogumienia a potem dalsze próby i jakiś dalszy wyjazd w niedzielę spróbuję gdzieś dalej pojechać albo we wtorek jakieś 60-70 km żeby przetestować .

Ok temat opon mamy rozwiązany. Obecnie mam hamulce oryginalne tektro klamki też mam tektro ale poprzedni właściciel zmienił je na jakieś mniejsze shimano spróbuję znaleźć jakieś oznaczenie na nich, pytanie czy te oryginalne tektro RL520 są waszym zdaniem wystarczające czy może jest coś lepszego bardziej wygodnego? Jak tak to za czym się rozglądać. Pojeżdżę na tych tektro v-kach a potem albo po zimie zmienię na Deore które już kupiłem. I kolejna rzecz jakie dobre klocki byście polecili nie wiem czy jest coś na wszystkie pory roku czy lepiej coś na zimę i na lato osobno. Podajcie proszę wasze propozycje waszym doświadczeniem poparte. Na razie to tyle   cdn..
« Ostatnia zmiana: 14 Paź 2018, 14:21 Waxmund »

« 12 Paź 2018, 19:33 »
RL520 posiadam od około czterech lat, ale jeszcze nie używałem ;) Aktualnie w dwóch rowerach mam założone RL340. Zdają się mieć wygodniejszy (większy) korpus. Niestety nie zawsze udaje się zgrać uciąg linki z hamulcami i bywa, że rower słabo hamuje. Pod tym względem retro klamki od Shimano były lepsze.

Dla Ciebie jedyną alternatywą są Dia Compe i Cane Creek, które wygodniejsze raczej nie będą.

Offline Mężczyzna wulisu

« 12 Paź 2018, 19:40 »
RL520 posiadam od około czterech lat, ale jeszcze nie używałem ;) Aktualnie w dwóch rowerach mam założone RL340. Zdają się mieć wygodniejszy (większy) korpus. Niestety nie zawsze udaje się zgrać uciąg linki z hamulcami i bywa, że rower słabo hamuje. Pod tym względem retro klamki od Shimano były lepsze.

Dla Ciebie jedyną alternatywą są Dia Compe i Cane Creek, które wygodniejsze raczej nie będą.
no to może te shimano co mam są jakimś starszym modelem, w porównaniu do tych rl 520 tektro są mniejsze ale nie mam porównania jak z ciągiem linki ale zakładam że skoro fabrycznie były zamontowane i sporo ludzi przejechało na nich pół świata to tragiczne chyba nie są, pytanie czy z moimi Deore v-Kami się zgrają. A jakie klocki polecacie? Nie szukam klocków żeby stawać na przednim kole czy do ostrego jeżdżenia po górach MTB takie żeby miały dobrą modulacje były ciche i nie scierały mocno obręczy. Ludzie polecali MERIDA BS-MD003 ale zdaje się to są już starsze modele teraz inne nowsze i nie bardzo mam rozeznanie jakich szukać. Jeżdżę w terenie gdzie mam dużo pod górki i z górki.

« 12 Paź 2018, 20:00 »
Tylko RL520 (i klony), jakiś model Cane Creek i Dia Compe działają z v-brake. Klamki Shimano są pod Canti.

Klocki kupuję byle tanie, więc nie poradzę.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 12 Paź 2018, 20:05 »

(Jeśli klocki, to tylko lego.)

Shimano były z rowerami.
Przeszedłem na Kool Stop, Swissstop.
Dla mnie db. rzeczy.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum