Autor Wątek: Fuji Touring 2017 - modyfikacje  (Przeczytany 14458 razy)

Offline Mężczyzna wulisu

• Miasto: obecnie Edynburg
  • Na forum od: 12.10.2018
Odp: Fuji Touring 2017 - modyfikacje
« 12 Paź 2018, 20:11 »

(Jeśli klocki, to tylko lego.)

Shimano były z rowerami.
Przeszedłem na Kool Stop, Swissstop.
Dla mnie db. rzeczy.
Wiadomo lego to lego  ;) a jaki model Kool stop albo Swissstop polecasz? Żeby mi obręczy nie scierało za bardzo.
Od zawsze na 2 kółkach byle się toczyć przed siebie.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 12 Paź 2018, 21:31 »

A nawet dziś se w biurze filowałem na jedne - coś jakby szare lub czerniawe ... skłamać nie chcę  (takie nie na deszcz). W pn. luknąć będę mógł, zapodam. Ten Kool Stop kupowałem z 2, 3 lata temu. W tzw. międzyczasie, przypomniało mi się, kol. siara_ informował, z v-brake'ów coś tam mieli wyjść, czy jak.

Te shimanowskie właśnie twarde były, obręcze żłobiły, no i w klocek opiłek się wbił (wówczas nie sprawdzałem), nie dostrzegłem, - obręcz szybko zeszła. No ale, po prawdzie, głównie to moja wina (przyznaję - w działaniu brak mi konsekwencji) - bym nie hamował, jeszcze by długo były.

Może nie hamuj lub mniej? - nie będą się ścierały lub będą mniej.

tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
« 12 Paź 2018, 21:41 »
Piękny
… why so serious ?

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 12 Paź 2018, 22:03 »
Poza mniejszą ilością hamowania warto czyścić obręcze i klocki. Od terenowej jazdy w syfie musiałem co chwilę wygrzebywać opiłki.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna wulisu

« 12 Paź 2018, 22:48 »
Piękny
Dzięki moje oko też się nie może nacieszyć  ;)

Poza mniejszą ilością hamowania warto czyścić obręcze i klocki. Od terenowej jazdy w syfie musiałem co chwilę wygrzebywać opiłki.
nie chcę żeby ktoś pomyślał że szukam klocków z siłą hamowania tarczówek i zerowym zużyciem obręczy, ale jak wiecie są lepsze i gorsze. Chodzi o klocki które nie są za twarde ale skutecznie zadziałają w różnych warunkach, MTB nie będę uprawiał na tym rowerze więc trochę innymi kryteriami chcę dobrać klocki. No i fakt regularne czyszczenie na pewno nie zaszkodzi.
« Ostatnia zmiana: 14 Paź 2018, 14:22 Waxmund »

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
« 12 Paź 2018, 23:06 »
Dlatego ja zawsze staram się wybierać te bardziej miękkie. Stać mnie jeszcze na klocki i mogę je częściej wymieniać, a nawet zabrać ze sobą zapasowe na dłuższy wyjazd. Ewentualnie można też wybrać, często polecane, klocki wieloskładnikowe (3-compound).

Offline Mężczyzna wulisu

« 12 Paź 2018, 23:15 »
Dlatego ja zawsze staram się wybierać te bardziej miękkie. Stać mnie jeszcze na klocki i mogę je częściej wymieniać, a nawet zabrać ze sobą zapasowe na dłuższy wyjazd. Ewentualnie można też wybrać, często polecane, klocki wieloskładnikowe (3-compound).
o kosztach w ogóle nie mówię to nie problem raczej chodzi o coś dobrego wspomniałem też o tych MERIDAch one też są chyba 3 składnikowe, przyznam że materia klocków jest mi nieznana  ;) małżonka jeździ na swoim specialized już ładnych parę lat przez cały rok i jakoś obręcze mają się dobrze i nie przejmuje się specjalnie kołami, a w moim Fuji koła są zdecydowanie lepszej jakości niż jej.

Offline Mężczyzna 7milowebuty

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.01.2013
« 12 Paź 2018, 23:44 »
Używam Tektro RL520  z hamulcami V Deore i nie ma z tym żadnego problemu, działa to dobrze, i daje się regulować. Do tego czerwone klocki Clarks – siła i modulacja wydają się lepsze niż np. standardowe czarne Shimano.

Offline Mężczyzna wulisu

« 12 Paź 2018, 23:56 »
Używam Tektro RL520  z hamulcami V Deore i nie ma z tym żadnego problemu, działa to dobrze, i daje się regulować. Do tego czerwone klocki Clarks – siła i modulacja wydają się lepsze niż np. standardowe czarne Shimano.
dzięki za potwierdzenie tych RL520 i Deorek pewnie po weekendzie zmienię te klamki i tak muszę bo mam w wydaniu UK czyli odwrotnie. Klocki wezmę pod uwagę Clarki są tutaj popularne. Pozdrawiam Poznań jam rodowita pyra jest pół życia z wildy a potem Rataj  ;)

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 13 Paź 2018, 10:18 »
Czarne klocki Swissstop najmniej zużywają obręcze i nadal pięknie hamują.

Offline Mężczyzna MCsubi

« 13 Paź 2018, 10:56 »
Przecież to są do karbonu. Czarne klocki swissstop z białymi napisami. Dasz radę, sa tylko 3 kolory. Ja dopijam kawe i jade.

Offline Mężczyzna wulisu

« 13 Paź 2018, 11:12 »
Może i kolory 3 ale czarnych na stronie producenta zdecydowanie więcej a info czarne z białymi napisami to trochę mało ;)
http://www.swissstop.com/en/brakepads/rimbrakes/
Właśnie o tym mówię podawajcie linki albo nazwę bo tak to post będzie miał 100 stron o samych klockach .

Offline Mężczyzna 7milowebuty

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.01.2013
« 13 Paź 2018, 11:45 »
Klocki wezmę pod uwagę Clarki są tutaj popularne. Pozdrawiam Poznań jam rodowita pyra jest pół życia z wildy a potem Rataj  ;)
Dziękuję, również pozdrawiam! Ja pisałem o Clarks CP500 – wymienne wkładki do klocków.
Niby miękkie, ale tak na dotyk to wcale takie miękkie nie są. Ale hamują tak jakoś „miękko” tzn. dobrze.

Offline Mężczyzna MCsubi

« 13 Paź 2018, 21:40 »
wulisu, tak, to original black rx plus. Nie wiem, czy same wsuwki będą pasować do twoich hamulców, byc może musisz kupić na początek kompletne klocki.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum