Autor Wątek: Fuji Touring 2017 - modyfikacje  (Przeczytany 14459 razy)

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
Odp: Fuji Touring 2017 - modyfikacje
« 15 Paź 2018, 20:07 »
(Fotki/pościki będziesz tak porcjował, kariery tu nie zrobisz. :D)
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna wulisu

• Miasto: obecnie Edynburg
  • Na forum od: 12.10.2018
« 15 Paź 2018, 20:41 »
Z telefonu szybko za duże zdjęcia żeby w jednym poście zmieścić chciałem na szybko podzielić się wrażeniami.
(Fotki/pościki będziesz tak porcjował, kariery tu nie zrobisz. :D)
Od zawsze na 2 kółkach byle się toczyć przed siebie.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 16 Paź 2018, 11:01 »
W ostatnia sobote ,z roznych przyczyn, wystartowalem na tym rowerze w wyscigu na 200km dookola Flandrii , i o ile wkurzala mnie powolnosc w przyspieszaniu (zestopniowanie ) to na podjazdach bar-endy wykazaly wyzszosc nad klamkomanetkami;)
Czyli ktoś jeszcze lubi bar endy  ;)
Trudno wracać z bar-endów do klamkomanetek Shimano. Zamiast jednym ruchem przeskoczyć 6 biegów, przy klamkomanetkach trzeba się ostro naklikać. Zwłaszcza w terenie brak mi szybkości bar-endów :|
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna altharr

• Użytkownik forum
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 03.09.2013
« 16 Paź 2018, 11:30 »
Zwłaszcza w terenie puszczanie kierownicy żeby szybko zmienić bieg jest super...

« 16 Paź 2018, 11:35 »
Nie zawsze jest taka konieczność. Nielubiana przeze mnie On One Midge pozwala na zmianę biegu bez odrywania dłoni od kierownicy.

Brak mi samej szbkości, a nie wszystkich cech tych manetek ;)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna altharr

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 03.09.2013
« 16 Paź 2018, 11:45 »
To zmieniasz kolanem? ;)
Przecież w tym układzie nie możesz jednocześnie zabezpieczyć hamulca, zmiany biegów i prowadzenia, max. 2 i to przy dużej wprawie. Do turystyki to oczywiście wystarczy, składając taki rower sam bym rozważył barendy, ale jazda w terenie, albo szybka, dynamiczna jazda szosowa to zupełnie inna bajka,więc proszę bez zbędnego dorabiania ideologii ;)
Ps. Bez urazy, imponuje mi Twój indywidualizm rowerowy, a w nim dostrzegam, że przewagę ma bardziej serce niż szkiełko i oko. Pozdrowienia

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 16 Paź 2018, 11:50 »
Zamiast jednym ruchem przeskoczyć 6 biegów, przy klamkomanetkach trzeba się ostro naklikać. Zwłaszcza w terenie brak mi szybkości bar-endów

A nie brakowalo ci z bar endami, w szybkiej akcji w terenie, mozliwosci trzymania palcow na hamulcach? Bo zachowawcza jazda ze strachu przed wypierdzielka spowalnia mnie bardziej niz machanie biegami.

Zreszta 6 biegow to raptem 2 machniecia, a i tak nie da sie tego za szybko zrobic zeby sie lancuch gdzies nie zacial.

« 16 Paź 2018, 12:37 »
To zmieniasz kolanem? ;)
Czasem się zmieniało 8)

Przecież w tym układzie nie możesz jednocześnie zabezpieczyć hamulca, zmiany biegów i prowadzenia, max. 2 i to przy dużej wprawie. Do turystyki to oczywiście wystarczy, składając taki rower sam bym rozważył barendy, ale jazda w terenie, albo szybka, dynamiczna jazda szosowa to zupełnie inna bajka,więc proszę bez zbędnego dorabiania ideologii ;)
Z On One Midge droga od klamek do manetek jest krótka, więc wystarczy lekko przesunąć dłoń. Zmiana biegu na cięższy jest bardzo szybka, bo można nacisnąć końcem dłoni zamiast przełączać palcami. Na podjazdach czasu na zmianę biegu jest więcej, poza tym sama zmiana jest krótka, bo przerzuca się o kilka biegów.

Klamkomanetki Campagnolo łączą zalety obu systemów, ale nie pasują do kierownic dirt drop (ponoć dostęp do górnego dzyndzla jest utrudniony)

Ps. Bez urazy, imponuje mi Twój indywidualizm rowerowy, a w nim dostrzegam, że przewagę ma bardziej serce niż szkiełko i oko. Pozdrowienia
Ile rowerów tyle różnych manetek, bronię bar-endów, bo są niesłusznie szkalowane Maja wady, ale mają też zalety, ale o tym mało się pisze - walczmy z uprzedzeniami! W "prawdziwym" MTB założyłem klamkomanetki, bo nie odstają. Odległość od klamek do końca kierownicy jest też akurat trudna do akceptacji.

A nie brakowalo ci z bar endami, w szybkiej akcji w terenie, mozliwosci trzymania palcow na hamulcach? Bo zachowawcza jazda ze strachu przed wypierdzielka spowalnia mnie bardziej niz machanie biegami.

Zreszta 6 biegow to raptem 2 machniecia, a i tak nie da sie tego za szybko zrobic zeby sie lancuch gdzies nie zacial.
Pisałem, że brakuje mi samej szybkości przerzucania o 6 biegów ;) Do przełajowania brałbym Campagnolo.

O ile biegów można przerzucać w klamkomanetkach Shimano? W moich starych 105 9s jeden klik = jeden bieg :/ Szczególnie irytujące jest wachlowanie dźwignią w celu wrzucenia lżejszego. Dodatkowo moim błędem był też wybór kasety 11-32 zamiast 11-36t

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Na forum od: 02.04.2010
« 16 Paź 2018, 12:48 »
Zwłaszcza w terenie puszczanie kierownicy żeby szybko zmienić bieg jest super...
Widziałeś kiedyś zawody MTB?
Wszyscy mają bar-endy  ;D

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
« 16 Paź 2018, 12:49 »
O ile biegów można przerzucać w klamkomanetkach Shimano? W moich starych 105 9s jeden klik = jeden bieg :/ Szczególnie irytujące jest wachlowanie dźwignią w celu wrzucenia lżejszego. Dodatkowo moim błędem był też wybór kasety 11-32 zamiast 11-36t

W 105 5700 (10s): 1 klik = 3 biegi w góre (na lzejsze), 1 w dol (na ciezsze).

Ale mozna w dol przerzucac maszynowo, zrzucenie 4 biegow zajmuje mi mniej niz sekunde.

« 16 Paź 2018, 13:09 »
A! ;D Nawet nie zauważyłem / zapomniałem, u mnie jest tak samo. Tylko ze względu na kąt klamek ta zmiana dźwignią jest tak nieszczęsna (przy Salsie Woodchipper), że trudno sięgnąć do końca.

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
« 16 Paź 2018, 13:20 »
Tylko ze względu na kąt klamek ta zmiana dźwignią jest tak nieszczęsna (przy Salsie Woodchipper), że trudno sięgnąć do końca.

Nie zauwazylem problemu na przesiadce na Genetic Digest, a to calkiem podobna kierownica... chociaz moze nie do konca.

http://whatbars.com/ - widziales?

« 16 Paź 2018, 13:36 »
Genialne to mało powiedziane!

Macałem kierownicę Satori, czy to samo.  Klamki układają się tak, że są przekręcone na bok. Trudno porównywać do Woodchppera, bo ustawienie klamek zależy od wielu czynników. Ja skierowałem je do środka (klamki skierowane ku sobie), bo w ten sposób dźwignie hamulcowe były ustawione w bardziej naturalnej pozycji. Za to zrzucanie biegu jest utrudnione, bo zaczyna "brakować palców".

e: W Satori to samo powinno być bardzo łatwe. Utrudnione mogłoby być wrzucanie cięższego, ale w tym przypadku ruchu jest i tak "krótki"

Myślę, że Salsa nie bez powodu wykorzystuje klamkomanetki Sram.

Offline Mężczyzna wulisu

• Miasto: obecnie Edynburg
  • Na forum od: 12.10.2018
« 16 Paź 2018, 14:03 »
Klocki przyszły, opony też dziś będą hamulce też już gotowe na wymianę  :) zatem wiem jak wyglądać będzie moje popołudnie. Chociaż jak tak patrzę na te tektro vki podobają mi się na tym rowerze zgrabne są i ładnie się komponują, deorki są jednak większe, no ale w końcu jednak skuteczność hamowania się liczy, chociaż nie wiem czy jeszcze nie zrobię próby i po przełożeniu klamek i zamiany stron, nie założę na próbę same Swissstop okładziny a potem założę deorki wtedy będę miał najlepsze porównanie. A może się okaże nie będzie na tyle znaczącej różnicy żeby je zmieniać, chociaż nie wydaje mi się.
« Ostatnia zmiana: 16 Paź 2018, 22:11 wulisu »
Od zawsze na 2 kółkach byle się toczyć przed siebie.

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
« 16 Paź 2018, 14:25 »
Onamihs, nowy gracz na rynku!

Ale klocki Sswis to chyba jednak moga byc podrobki.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum