Autor Wątek: Fuji Touring 2017 - modyfikacje  (Przeczytany 14463 razy)

Offline Mężczyzna wulisu

• Miasto: obecnie Edynburg
  • Na forum od: 12.10.2018
Odp: Fuji Touring 2017 - modyfikacje
« 28 Paź 2018, 11:00 »
Cieszę się że cię zmobilizowałem  :D ;) ale powiedz jeszcze o jakich klamkach mówisz tych tektro czy Sora które z którymi wymieniłeś ?
Mam te klamki w swoim rowerze (zmobilizowałeś mnie żeby zrobić podmianę). Nie są duże, cudów bym się nie spodziewał, ale kształt jest sensowny i całkiem przyzwoicie się je trzyma.
Od zawsze na 2 kółkach byle się toczyć przed siebie.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 28 Paź 2018, 20:04 »
Zmiana z Tektro RL340 na RL520.

Jak coś używałem jeszcze w swojej karierze klamkomanetek 105, Campagnolo Mirage, Modolo Morphos i starych klamek hamulcowych 105
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 28 Paź 2018, 20:17 »
Dla moich łap nie ma żadnych klamkomanetek ani samych dźwigni hamulcowych, które komfortem zbliżałyby się do tych:
https://www.trpcycling.com/product/rrl-alloy/

Najwygodniejszą klamkomanetką natomiast jest Force 10S, pierwsza w historii klamkomanetka Srama.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 28 Paź 2018, 22:00 »
Jeśli dobrze pamiętam jechałem na rowerze kolegi z tymi TRP. Komfort podobny do RL340. TRP trochę mniejsze, ale lepiej wyprofilowane. Miałeś okazję porównywać?

SRAM tylko zmacałem. Żadne klamkomanetki nie dorównują im kształtem.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna MCsubi

« 28 Paź 2018, 22:44 »
Rrl dużo wygodniej się hamuje z chwytu na manetce i mają zadarty przód,przez co w porównanie z 340 są 3 pozycje dla dłoni: na łapie ( jak na km Shimano, w środku,jak na Campie i dzięki zadartemu przodowi można oprzeć dół dłoni na klamkach i złapaś jak za rogi. A grabie mam raczej duże.
Poza tym ładniej układają się na grubej/ podwójnej owijce.

Offline Mężczyzna wulisu

« 1 Lis 2018, 22:16 »
Okładziny zmienione zostawiłem tektro vki żeby zobaczyć czy jest odczuwalna różnica, zmiana jest widoczna i to bardzo, kolejny etap przełożę później z Deore vkami i zobaczę czy dalej się coś zmieni.
Kolejna rzecz obniżyłem kierownicę w dół minimalnie i klamki też odrobinę się podniosły do góry, wydaje mi się że teraz dłonie też lepiej leżą, ale ciągle mam wrażenie twardości pod ręką, może owijjka też na to wpływa, będą stopniowo poprawiał szczegóły żeby znaleźć idealne położenie.

Offline Mężczyzna MCsubi

« 1 Lis 2018, 22:21 »
W dawnych czasach nawijało się podwojne owijki,są tez wkładki żelowe ( np. Fizik). Z czasem łapy się przyzwyczają.

Offline Mężczyzna wulisu

« 2 Lis 2018, 00:24 »
Na drugim rowerze mam kierownicę od Marina Four Corners gravelową z klamkami Sora 3500 i syntetyczną owijką , całość jest o wiele cieńsza niż w tym fuji z owijką korkową i jakoś mi się lepiej jeździ, może też dlatego że mam raczej drobne ręce i tej grubej tak nie obejmuję, ale wiadomo trzeba dać sobie czas żeby się przyzwyczaić .
Za mało jeszcze wyjeździłem na tym fuji żeby wyciągać pochopne wnioski , na razie delikatne zmiany góra -dół i obserwacja . Co zauważyłem to kiedy się przesiadam z gravela na fuji to brakuje mi tego rozgiecia na boki jakoś w dolnym chwycie pod górkę lepiej mi się jeździ , musiałbym poszukać takiej kierownicy szosowej z lekkim odgieciem jakieś 4 stopnie może.
Kierownica w fuji to Oval Concepts 310 Ergo a w moim treku to Marin Butted Alloy, Compact 12º Flared , jak widzicie są to 2 zupełnie różne kierownice . Fajnie jest pojeździć na obu żeby mieć lepsze porównanie.
W dawnych czasach nawijało się podwojne owijki,są tez wkładki żelowe ( np. Fizik). Z czasem łapy się przyzwyczają.

Offline Mężczyzna wulisu

« 7 Lis 2018, 10:05 »
Trochę pojeździłem I łapki się przyzwyczaiły teraz dziwnie się wraca na drugi rower na Fuji-ku zdecydowanie jazda jest przyjemniejsza. A hamulce są teraz super okładziny się bardziej dotarły.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum