Autor Wątek: Buty Adidas Terrex AX2R  (Przeczytany 6094 razy)

Offline Mężczyzna Semper

• Miasto:
  • Na forum od: 22.05.2018
Buty Adidas Terrex AX2R
« 18 Paź 2018, 17:37 »
Czy te buty będą się nadawały na rower? Czy jednak bieżnik jest zbyt duży?

https://www.adidas.pl/buty-terrex-ax2r/CM7725.html?pr=product_rr&slot=1

Szukam czegoś w czym mógłbym jeździć rowerem i raz na ruski rok pochodzić po górach.
« Ostatnia zmiana: 18 Paź 2018, 18:27 Semper »

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
Odp: Buty Adidas Terrex AX2R
« 19 Paź 2018, 07:14 »
Używam jakiegoś Salomona za furę biedronek (~500), nie pamiętam jaki model.
Dla mnie ważne by: podeszwa była twarda (jeżdżę w platformach answera), były lekkie i nie ślizgały się na błotnistych podjazdach.
Zwykle starczą na jeden sezon (raz w roku, najczęściej w kwietniu, odwiedzam bociana by sprawić sobie nowe-bo piny w platformach masakrują podeszwę).

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 19 Paź 2018, 10:44 »
Wyglądają całkiem ok. U mnie na rower dobrze się sprawdzają właśnie buty do biegania w terenie, są to różne modele Kalenji. Podeszwą jest zrobiona z dużej ilości gąbki i cienkiej warstwy gumy, dzięki jest miękko, ale pedal się nie wbija w podeszwę.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Waldic

• Na forum od: 23.01.2010
« 19 Paź 2018, 11:32 »
U mnie na rower dobrze się sprawdzają właśnie buty do biegania w terenie
Kolega chce w tych butach pochodzić również po górach. Więc raczej twarda podeszwa.
Kup po prostu jakiekolwiek trekkingi, byle ci się podobały i pasowały. Ja od lat jeżdżę w Salomonach. Po górach też w nich czasami chodzę (chociaż częściej w wysokich). Na lato mam z siatką przewiewną, na chłodniejsze dni z membraną jakąś. Dają radę. Te Adidasy też pewnie będą ok

« 19 Paź 2018, 11:33 »
Czemu do chodzenia po górach musi być twarda podeszwa?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna anarchy

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 09.09.2015
« 19 Paź 2018, 11:47 »
Proponuję jednodniową wycieczkę po górach w tenisówkach na cienkiej gumowej podeszwie
Nawet nie z plecakiem 55-70l a z 30l. Po terenie skalistym.
I obiecuję - więcej tego pytania nie zadasz :)

« 19 Paź 2018, 11:52 »
Tenisówki a buty z grubą, ale miękką i podgumowaną podeszwą to inna sprawa. Pytam o te drugie, bo posiadając niby dobre buty trekkingowe (Goretex, skóra jaka itp.), wolałem zawsze założyć te do biegania.

Offline Mężczyzna Waldic

• Na forum od: 23.01.2010
« 19 Paź 2018, 12:26 »
Tu trzeba by spytać kogoś kto biega po górach. Jednak warunki w górach, szczególnie na zejściu, na kamieniach czy skałach są inne niż na leśnej ścieżce. Być może są modele butów biegowych do tego dostosowane. Nawet na pewno są, bo przecież biegają maratony po górach.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 19 Paź 2018, 12:36 »
Buty do biegania po górach mają sztywną podeszwę i dość głęboki bieżnik. W Decathlon też są takie. Salomon też coś ma w ofercie, ale tam system wiązania sznurowadeł nie przypadł mi do gustu, na wystawie większość miała go uszkodzony.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna anarchy

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 09.09.2015
« 19 Paź 2018, 18:04 »
Tenisówki a buty z grubą, ale miękką i podgumowaną podeszwą to inna sprawa. Pytam o te drugie, bo posiadając niby dobre buty trekkingowe (Goretex, skóra jaka itp.), wolałem zawsze założyć te do biegania.
Rozumiem, jednak jak byś ubrał jakieś średniej klasy buty górskie z miękką podeszwą (dobrym przykładem będą buty z decatlona, drugie "od góry") to poczujesz to samo co w tenisówkach, tylko może pod większym ciężarem lub dłużej chodząc. Stopa się męczy, naprawdę.

Dobry poszukiwany but wg mnie musi mieć przednią część podeszwy sztywną żeby odpoczywała stopa na pedale i miękki,elastyczny (to lepsze słowo) środek by spokojnie stopa pracowała przy podchodzeniu.

Tak jak chłopaki piszą - lekki letni, niski but górski. Jeśli ktoś niszczy podeszwy na pinach to szukałbym takich co mają opinię niezniszczalnych (ba, nawet śliskich na skale jak stare boreale).  Lub takich (przeciwnie do butów górskich dla biegaczy) bez drobnych rzadko rozstawionych zębów.

Ale tak tylko się mnie zdaje (patrząc na swoje jazdy i spore pchanie/noszenie roweru głównie w górach)

Offline Mężczyzna Semper

• Miasto:
« 19 Paź 2018, 21:09 »
Dzięki panowie za odpowiedzi.
I jeszcze przy okazji zapytam czy lepiej sprawdzą się w lato na rower z wyściółką gore-tex? Trochę droższe, ale to nie są buty na teraz więc mam czas poszukać okazji.

https://www.adidas.pl/buty-terrex-ax2r-gtx/CM7715.html

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 19 Paź 2018, 22:25 »
Od roku posiadam model Terrex Swift. Użytkuję tylko do normalnego chodzenia (żadnych gór czy roweru).
Z ciekawości spojrzałem (przed chwilą) na podeszwę i... jest ona (miejscami) starta do zera!
Porównaj czy mój model i ten, który ty chcesz kupić mają podeszwę z tego samego tworzywa.
Jeżeli przy normalnym użytkowaniu ściera się podeszwa przez kilka miesięcy to nie chcę nawet myśleć ile wytrzyma przy jeździe na rowerze i chodzeniu po górach.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna Semper

• Miasto:
« 19 Paź 2018, 23:37 »
Dream Maker
Możesz podać dokładny model? Z tego co widzę to jest Terrex Swift Solo, Terrex Swift R GTX,  Terrex Swift R2 GTX.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 6 Lis 2018, 20:55 »
Jeżeli przy normalnym użytkowaniu ściera się podeszwa przez kilka miesięcy to nie chcę nawet myśleć ile wytrzyma przy jeździe na rowerze i chodzeniu po górach.
Dłużej. Beton i asfalt świetnie ścierają gumę, szczególnie twarde mieszanki vibramowe, przy spokojnej jeździe stalowe piny pedałów są mniej agresywne, niż ziarna mineralne we wszelkiej maści zlepieńcach antropogenicznych.

Buty adidasa czy salomona wytrzymyją u mnie ostatnio nie dłużej niż sezon, w zasadzie krócej, niż kapcie z deca czy innych sieciówek.

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
« 7 Lis 2018, 23:10 »
Dlatego kupuję Salomony w Go Sporcie i wytrzymują trzy sezony non stop ciarane praca,rower i spacery z psem.Z deca kiedyś wziąłem na promo i poleciały w mig,a niby to samo,ale też mnie uwierały,a te z Go nigdy nie było problemu.Czemu nie mam pojęcia.
Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum