Autor Wątek: Dookoła Polski rowerem i pieszo.  (Przeczytany 1126 razy)

Offline Mężczyzna Mayjah

• Miasto:
  • Na forum od: 19.10.2018
Dookoła Polski rowerem i pieszo.
« 19 Paź 2018, 16:41 »
Witam wszystkich serdecznie ;)
W przyszłym roku w okolicach maja mam zamiar wybrać się w podróż dookoła Polski rowerem oraz pieszo, tak jak napisałem w temacie i z racji tego chciałbym zadać kilka pytań. Drogę z Nowego Sącza do Gdańska chciałbym przejść pieszo, a z Gdańska do Sącza już przejechać rowerem, czy ta mapa będzie w porządku? https://www.google.pl/maps/@53.7897269,15.8131275,8z/data=!4m2!6m1!1sztfyhPZMxqwY.kl0uLgMnx6PE - ta mapa jest zrobiona pod rower, ale jeśli pójdę pieszo to chyba nie będzie problemu i lepszych dróg nie wymyślę? Czy pasowałoby mi kupić jakiegoś fajnego GPS'a czy zwykły w telefonie da radę? Nigdy nie robiłem naprawdę długiej trasy rowerem czy też pieszo, o co muszę obowiązkowo zadbać i o czym pamiętać?
Pozdrawiam i życzę wszystkim miłego weekendu.

8850

• Gość
Odp: Dookoła Polski rowerem i pieszo.
« 21 Paź 2018, 12:11 »
Na jakich śladach gps bazujesz robiąć tą trasę?
Jak przewidujesz czasowo pieszo i rower?
Potrafisz pakować się na lekko?
Na youtube.com chłopak z mojego regionu na lekko szybko przejechał trasę rowerem: nie potrafię się tak spakować jak on. Generalnie wiele osób jeździ dookoła PL i chodzi kwestia dobrej trasy :). Ja wybieram się na wiosnę rowerem i napisałem o tym wątek niżej.

Offline Mężczyzna Antracyt

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
« 21 Paź 2018, 18:59 »
Przed Raciborzem nie kieruj się na Nieboczowy. Nie przejedziesz tamtędy z uwagi na budowę zbiornika. Ja próbowałem w zeszłym roku i przez glinę z budowy zniszczyłem napęd i zakończyłem przedwcześnie mój wyjazd.

Ze Skoczowa możesz jechać ścieżkami rowerowymi po czeskiej stronie wzdłuż Olzy - polecam.

Zamiast jechać z Krościenka nad Dunajcem na Sromowce Wyżne polecam trasę przez Szczawnicę i czerwony klasztor po słowackiej stronie (przy okazji możesz posilić się czekoladą studencką i kofolą).

Nie wiem dlaczego ale google maps nie wyznacza tras rowerowych przez granicę.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Na forum od: 02.04.2010
« 21 Paź 2018, 19:12 »
Nie chodzi o "przez granicę", tylko o to że u naszych sąsiadów (poza Niemcami) nie działa wyznaczanie tras rowerowych w ogóle.
Tam gdzie wyznaczanie tras rowerowych działa granica nie stanowi problemu (np Polska-Niemcy, czy między krajami "starej UE")

Offline Mężczyzna Antracyt

• Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
« 21 Paź 2018, 19:15 »
Nie chodzi o "przez granicę", tylko o to że u naszych sąsiadów (poza Niemcami) nie działa wyznaczanie tras rowerowych w ogóle.

Teraz już wszystko rozumiem bo na Słowacji i w Czechach maja świetną infrastrukturę i nie chodzi w tym przypadku o skracanie trasy czy omijanie, ale właśnie o urozmaicenie i zobaczenie pięknych okolic, a przy okazji ominięcie ruchliwych tras.

Offline Mężczyzna Mayjah

• Miasto:
  • Na forum od: 19.10.2018
« 22 Paź 2018, 17:47 »
Na jakich śladach gps bazujesz robiąć tą trasę?
Jak przewidujesz czasowo pieszo i rower?
Potrafisz pakować się na lekko?
Na youtube.com chłopak z mojego regionu na lekko szybko przejechał trasę rowerem: nie potrafię się tak spakować jak on. Generalnie wiele osób jeździ dookoła PL i chodzi kwestia dobrej trasy :). Ja wybieram się na wiosnę rowerem i napisałem o tym wątek niżej.

Kupuję GPS Garmina i sobie wrzucę tą mapę co podałem w pierwszym poście do .gpx tak jak tutaj: http://gpsdlaaktywnych.pl/2017/07/przeslanie-trasy-google-maps-do-garmin/
Czasu na szczęście mam wiele, więc nie chciałbym się za bardzo spieszyć. Całościowo nie mam pojęcia ile to wyjdzie, ale dziennie 5-7h, rowerem tak samo.
Myślę, że ze spakowaniem nie było by problemu, nie lubię za dużo dźwigać i nie potrzebuję szczególnie wiele. Chociaż z drugiej strony mam zamiar spać pod namiotem, także namiot i śpiwór na pewno biorę. Wiele miejsca one może nie zajmują i nie ważą, ale jak dodam nawet te obowiązkowe rzeczy do tego, to nie wiem czy będzie to można jeszcze zaliczyć do pakowania na lekko ;) Dziękuję Ci za odpowiedź w temacie, trzymam za Ciebie kciuki na wiosnę i życzę Ci powodzenia!

Dzięki wielkie też dla Ciebie Antracyt za pomoc, wezmę Twoje wskazówki na pewno pod uwagę.

Offline Mężczyzna xsadusx

• Miasto: Czaple
  • Na forum od: 23.12.2016
« 22 Paź 2018, 18:26 »
Moi kumple kiedys zachęceni sukcesem w Harpaganie postanowili obejść Polskę w 100 dni i się udało chyba poniżej 90. Starali się nie oddalać na więcej niż 15km od tejże. Od tej wyprawy minęło 17 lat i pewnie dzisiaj wynik byłby lepszy patrząc na obecnych zawodników.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum