Autor Wątek: Ubezpieczenie turystyczne  (Przeczytany 18309 razy)

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
Odp: Ubezpieczenie turystyczne
« 5 Lis 2018, 19:05 »
Członkami w gipsie? ;)
Z ubezpieczeniem to chyba tak nie działa, że można na to samo ryzyko mieć kilka polis. Tzn. mieć może i można, ale odszkodowanie i tak będzie wypłacone tylko z jednej.
Tak mi się przynajmniej wydaje.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 5 Lis 2018, 20:05 »
Zgadza się

Offline Mateusz

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 13.06.2010
« 5 Lis 2018, 20:21 »
Ja mam Global Rescue i Euro 26 / Planeta Młodych w wersji sport. Z GR nie korzystałem jeszcze, więc nie mogę wiele napisać. Kosztowało ponad 800eur. W E26 mieliśmy razem z Aga zwroty za różne rzeczy: hospitalizacji w Maroku i na Kubie, ewakuację górską na Kilimanjaro, awaryjny powrót samolotem z Rosji - zawsze bez problemów niezależnie od ubezpieczyciela (Signal Iduna i AXA). Z EKUZ korzystaliśmy w Hiszpanii podczadbwizyty z dzieckiem. Działa

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Mayabeque, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
« 5 Lis 2018, 20:26 »
Członkami w gipsie? ;)
Z ubezpieczeniem to chyba tak nie działa, że można na to samo ryzyko mieć kilka polis. Tzn. mieć może i można, ale odszkodowanie i tak będzie wypłacone tylko z jednej.
Ostatnio rozmawiałem o tym ze znajomym, który jest agentem ubezpieczeniowym. Firmy z tej branży mają mechanizmy, które zapobiegają takim wyłudzeniom.

Offline Mateusz

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 13.06.2010
« 5 Lis 2018, 22:48 »
Tak.

Offline Mężczyzna 365

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 27.02.2018
« 10 Lis 2018, 09:09 »
Członkami w gipsie? ;)
Ostatnio rozmawiałem o tym ze znajomym, który jest agentem ubezpieczeniowym. Firmy z tej branży mają mechanizmy, które zapobiegają takim wyłudzeniom.
No właśnie chyba nie do końca tak jest. Jeśli chodzi o ubezpieczenia majątkowe to na pewno ale zdrowotne to co innego. Możesz mieć "grupówkę" w pracy, indywidualne szkodowe i z obydwu dostać kasę.
Ale tą informację jeszcze potwierdzę u ubezpieczycieli, bo na 100% nie jestem pewien.
Paweł.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 11 Sie 2020, 02:41 »
Jakie ubezpieczenie należy wykupić w przypadku wyjazdu zagranicznego? (czyli poza ue) Co jest potrzebne, żeby nie narobić problemu rodzinie w razie zgonu / nie zbankrutować jeśli akurat uda się przeżyć? Ile kosztuje? Czemu tak drogo?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna bepa66

• Miasto: Kielce
  • Na forum od: 18.04.2019
« 11 Sie 2020, 11:58 »
Np. Bezpieczny Powrot od PZU (kilka watkow nizej jest watek szczegolowy jesli chodzi o to ubezpieczenie).
Ewentualnie Planeta Mlodych - aczkolwiek to podrozalo mocno w tym roku.

Ja do tej pory korzystalem z tych dwoch powyzszych.

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
« 12 Sie 2020, 23:27 »
Jakie ubezpieczenie należy wykupić w przypadku wyjazdu zagranicznego? (czyli poza ue) Co jest potrzebne, żeby nie narobić problemu rodzinie w razie zgonu / nie zbankrutować jeśli akurat uda się przeżyć? Ile kosztuje? Czemu tak drogo?

Każde przekroczenie granicy RP to wyjazd zagraniczny i zalecam kupienie sobie wtedy dodatkowego ubezpieczenia.

Zależy gdzie chcesz jechać i na ile. Na razie w ubezpieczeniach podróżnych się niewiele zmieniło czyli dalej drogo :D

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 30 Lis 2020, 16:13 »
Czy standardowe ubezpieczenia podróżne zakładają, że jestem ubezpieczony w NFZ? Co jeśli ktoś wyjeżdża z Polski na stałe i, dajmy na to, szuka pracy w Szwecji, czy wystarcza zwykłe ubezpieczenie podróżne, np Warta Travel?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 30 Lis 2020, 17:44 »
Dopóki nie podejmiesz pracy za granicą, to starcza EKUZ.

Jestem ciekaw jak prawnie wygląda inny przypadek, praca zdalna poza krajem ubezpieczenia zdrowotnego.

My home is where my bike is.

Offline miki150

• Użytkownik forum
« 30 Lis 2020, 20:30 »
A EKUZ nie działa tylko jeśli jest się ubezpieczonym w NFZ?

Offline Mężczyzna Sebastian

• Na forum od: 22.03.2015
    • Dzieciaki w Plecaki
« 30 Lis 2020, 20:34 »
Jeśli opłaca się składki zdrowotne lub jest jest się przypisanym do składek żony, męża itp. Wtedy jesteś objęty ubezpieczeniem zdrowotnym i masz prawo otrzymać EKUZ i świadczenia zdrowotne.

Dodatkowe ubezpieczenie, prywatne, nie ma nic do tego.

Offline miki150

• Użytkownik forum
« 30 Lis 2020, 20:57 »
Moje pytanie dotyczy sytuacji, w której nie mam ubezpieczenia w NFZ. Czy prywatne ubezpieczenie podróżne nadal będzie w pełni działać? Co jeśli zechcą ściągnąć mnie do Polski na leczenie?

Offline Mężczyzna Sebastian

• Na forum od: 22.03.2015
    • Dzieciaki w Plecaki
« 30 Lis 2020, 21:02 »
Wszystko zależy od OWU czyli Ogólnych Warunkach Ubezpieczenia. Nie pamiętam jednak żeby w ubezpieczeniu, które wykupywałem były takie ograniczenia.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum