Autor Wątek: Szlak Orlich Gniazd - Jesień 2018  (Przeczytany 1194 razy)

Offline Mężczyzna dzesio

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 11.02.2014
Szlak Orlich Gniazd - Jesień 2018
« 21 Paź 2018, 17:38 »
Wlasnie  siedzimy w przedziale pociągu,  wracamy z jurajskiej przygody.

Startowalismy dzień wcześniej o 5:20 kiedy to wysiedzlismy z pociągu po nocce w fotelu. W planach było przejechanie szlaku orlich gniazd szlakiem pieszym, co w dużej mierze udało się zrealizować. Niestety pogoda nie była zbyt łaskawa i od godziny około 15 srogo lało. Wtedy od okolic Pilicy pocisnelismy asfaltamy co by jak najszybciej dojechać do Podlesic gdzie czekała na nas kwatera. Dotarlismy dość mocno wychodzeni i przemoczeni. Drugi dzień to poranny serwis maszyn. Smarowanie, regulacja przerzutek i prowizoryczne mocowanie sakwy kolegi od dziś nosi drugie imię Janusz 'rowerowy Janusz' - kupił sakwy za 70 zł z nadzieją że przetwają. 8:00 rano pada, ale nic pojechaliśmy. Po pół godziny napęd wygląda tak samo jak niedawno przed czyszczeniem serwisowym. Nie ma nic gorszego jak lepki piasek po deszczu, nasze napędy nieźle dostały w kość. Czas naglił bo odjazd pociągu po 14 więc i tego dnia pojechaliśmy skrótowo po asfaltach. No nic trzeba będzie tutaj wrócić.

Bardzo fajny wyjazd mimo kapryśnej pogody. Piękne okolice, widoki działające na wyobraźnię z majestatycznie zamkami w tle, puszcze bukowe z czerwonymi dywanami, lasy świerkowe, zjazdy i podjazdy a czasem wypychy po górę. Ale widoki z doliny prądnika chyba wygrywają. Szlak godny polecenia.

Symboliczny start spod zamku na wawelu:

Symboliczną meta na Jasnej Górze:

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Odp: Szlak Orlich Gniazd - Jesień 2018
« 21 Paź 2018, 18:31 »
... Nie ma nic gorszego jak lepki piasek po deszczu, nasze napędy nieźle dostały w kość. Czas naglił bo odjazd pociągu po 14 więc i tego dnia pojechaliśmy skrótowo po asfaltach. No nic trzeba będzie tutaj wrócić...
Fajnie, że udało się dojechać.
Ja wczoraj przeżywałem to samo. Piasek mokry na wierzchu, głębiej suchy po długim okresie suszy i bardzo pylisty, klejący. Po paru minutach już czułem i słyszałem chrobotanie napędu. Okropne.
Pomiędzy Podlesicami a Częstochową jest jeszcze parę miejsc wartych obejrzenia. Świetnym momentem jest okres bezlistny, tak niedoceniany. Późna jesień i wczesna wiosna pokazują Jurę zupełnie inną.
Przy śnieżnej zimie, szlak pieszy jest męczący i chyba lepiej go przejść bez roweru niż z rowerem  :)

Offline Mężczyzna dzesio

Odp: Szlak Orlich Gniazd - Jesień 2018
« 21 Paź 2018, 19:42 »
No napewno tam jeszcze wrócę bo jak widać można się zamknąć w jeden weekend razem z dojazdem pociagiem. Jeszcze chocialbym zobaczyć dwa zamki, które pominelismy na trasie w tym jeden z najładniejszych - Ogrodzieniec.
Co do objazdu zimowego widziałem na forum, że są tacy co zimą jeździli po Jurze.

Offline Mężczyzna dzesio

Offline Mężczyzna Marmar873

• Miasto: śląsk
  • Na forum od: 16.03.2019
Witam.

Widzę ze w zeszłym roku zrealizowaliście temat który mam zaplanowany na koniec maja tego roku. Zamierzam ruszyć tak jak wy Z Krakowa.
W planie mam nocleg w namiocie. Tylko nie wiem czy pole czy na dziko jeszcze. Spotkaliście sie z jakąś rozwiniętą infrastrukturą w tym temacie?
Może jakieś sugestie bądź porady - będą mile widziane:)

Pozdrawiam.

Offline Mężczyzna dzesio

Tym razem przejazd śladem kolegi "Podjazdy"
Startowaliśmy w Krakowie a meta w Częstochowie, super trasa z wieloma atrakcjami i punktami widokowymi - polecam!

https://www.gpsies.com/map.do?fileId=cdmpxjlzhagkecva

https://photos.google.com/share/AF1QipNeuExI2rCSmUVuoJhXpkZfq4NeNs9rzfY7ahWi2kZFoKZKs5_PVbH8XLlhkMrh1Q?key=eUM2QlR2MUZrbG1jbDNjUDBKeEtfMHhZLWIyczR3

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum