Autor Wątek: Problem z kołem tylko nie wiem jaki  (Przeczytany 1113 razy)

Offline Mężczyzna Popiel

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 01.06.2011
    • Amatorska Grupa Rowerowa Dzięcioły
Problem z kołem tylko nie wiem jaki
« 22 Paź 2018, 23:18 »
Dawno mnie tu nie było więc po dłuuuugiej przerwie - cześć wszystkim starym i nowym :)

Mam problem z nowo nabytym kołem a może z nowo nie nabytą oponą sam nie wiem. Otóż po założeniu dętki i opony a następnie próbie napompowania miejscowo mi wypycha oponę i dętka wyłazi. Nawet jak spuszczę powietrze i ułożę na nowo w obręczy to podczas pompowania znowu wyłazi i to nie koniecznie w tym samym miejscu. Raz mi wyłaziła przy wentylu, raz po przeciwnej stronie... już mi pomysłów brak co jest nie tak. Omal nie ogłuchłem jak mi uciekinier, którego nie zdążyłem spuścić walną koło uszu. Jakieś sugestie co może być grane? Walnięte koło? A może opona?  Jak szukać przyczyny i na co zwrócić uwagę. Chcę wyeliminować czynnik ludzki zanim oddam gadzinę do serwisu z którego przybyła.
Mieć rower i nie mieć roweru to już dwa rowery.
Alien... trzeci pasażer na foteliku.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
Odp: Problem z kołem tylko nie wiem jaki
« 22 Paź 2018, 23:34 »
No cześć ;)

Też kiedyś prawie straciłem słuch :n Stało się to przy zakładaniu zwykłego Schwalbe Marathon 26". Metoda na problematyczne opony jest taka żeby lekko napompować dętkę, dociskając mocno pojeździć kołem po podłodze (opona wtedy może się ułożyć i osiąść na rancie). Dopompowujesz trochę, znowu jeździsz. Tak robisz do skutku, czyli osiągnięcia oczekiwanego ciśnienia. Warto oczywiście cały czas kontrolować, czy przypadkiem coś nie wyłazi.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

piechucki

• Gość
« 23 Paź 2018, 00:04 »
Posmarować mydłem w płynie całą powierzchnię przylegania opony do obręczy z obu stron. Najwygodniej niezbyt dużym pędzelkiem. Mydła sporo, ale bez przesady. Napompować i jechać. Skuteczne, sprawdzone. Taka uroda gum.

Online Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 23 Paź 2018, 00:56 »
Ewentualnie, sprawdź rozmiar. Wax kiedyś kupił gumy w dziwnym rozmiarze (630mm?), bo były w promocji ;)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Na forum od: 20.09.2010
« 23 Paź 2018, 12:00 »
Koło możesz z zagadki łatwo wyeliminować zakładając na nie inna oponę. Ale jakby było tak walnięte że opona normalnie nie wchodzi, to raczej gołym okiem było by widać.

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 23 Paź 2018, 14:26 »
A może zacząć śledztwo od podanie modelu obręczy i rozmiaru opony ?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum