Autor Wątek: Mondraker - walały mi się części, więc złożyłem rower  (Przeczytany 19799 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Po rozbiórce "Krowy" / Rometa zostało sporo części. W większości zostały wykorzystane do udanej transplantacji.

Zmieniłem:
- ramę - jest o rozmiar większa i 5 cm dłuższa, ma też wewnętrzne prowadzenie pancerzy.. Oczek do montażowych trochę mniej, ale dolne przynajmniej są.
- mostek - skrócony ze 105 mm na 60 mm
- przednią przerzutkę z Deore XT na Dura Ace, dzięki temu nie ma problemu kompatybilności z szosowymi klamkomanetkami
- sztycę Specialized na jakąś retro w rozmiarze 27.2, właściwie to jest złożona z dwóch :P
- zacisk sztycy został ten sam, dodrukowałem odpowiednią przejściówkę.. działa!
- pancerze przerzutkowe na czarne - teraz są pełnej długości
- chyba tyle

Skrócenie mostka o 43% zdecydowanie poprawiło skrętność roweru. Polecam!

OSPRZĘT:

Rama: Mondraker Leader RR 29" rozmiar 19"
Widelec: Reba RLT 2011 Dual Air 100 mm, Tapered, oś 20 mm
Stery: mieszane..
Klamkomanetki: Shimano 105 ST5510 3/9
Przerzutka tył: Deore XT M772 36/22t
Przerzutka przód: Shimano Dura Ace 3s
Korba: Deore XT M762
Hamulce: Avid BB7 Road 180/160
Koła: Giant S-XC2 29", piasta przednia DT Swiss 370 QR20
Opony: Nobby Nic 2,25" drutowane
Suport: nieznany, kupiony z ramą - czarny
Kaseta: 11-32t 9s HG61(?)
Łańcuch: jakiś 10s
Kierownica: Salsa Woodchipper, owijka korkowa z aliexpress
Sztyca: znaleziona w pudle 27.2
Zacisk: M-Wave z oczkami
Mostek: 60 mm z aliexpress
Podładki: carbon z aliexpress
Siodło: Brooks B17 Standard
Pedały: platformy Deore XT

Waga bez akcesoriów około 13,2 kg
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Najlepiej do tego pasuje świniak  :D

My home is where my bike is.

Zamontowany z dedykacją dla Wilka :icon_twisted:
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Włod

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 04.04.2011
Do czego ten pokrak ma służyć?

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Jak to do czego, do wszystkiego!

Brzydal  :icon_twisted:

Mariobiker

• Gość
Koromysło jak się patrzy.:P

Offline Snufkin

• Miasto: ... tu i tam ...zalezy,gdzie sie doturlam...
  • Na forum od: 23.10.2018
Ciekawa kombinacja ;D
Uwielbiam stan bycia w drodze...

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
czemu łańcuch 10 a kaseta 9?

poza tym co masz tam na widelcu, słabo widać? Mocowania?
Korba została 3 rzędowa czy tylko była 3 rzędowa?

Do czego ten pokrak ma służyć?
Jak to do czego, do wszystkiego!

Brzydal  :icon_twisted:
Rower bardzo buntuje się gdy próbuję jechać na nim asfaltem. Agresywnie huczy, wyraźnie daje znaki niezadowolenia. Zawsze ściąga mnie w teren :/

Mam zamiar wyprodukować do niego torby i jeździć po lasach / górach. Dzięki zmianie ramy na rozmiar większą będę mógł jeszcze założyć podłużną torbę pod górną rurę.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
Dziwnie wygląda baranek wyżej niż siodełko. Ale co kto lubi :) Myślę, że wyprzedzasz trendy. Byś tylko jakąś chwytną nazwę dla marketingu wymyślił ;)
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

czemu łańcuch 10 a kaseta 9?

poza tym co masz tam na widelcu, słabo widać? Mocowania?
Korba została 3 rzędowa czy tylko była 3 rzędowa?
Łańcuch 10-rz po prostu miałem w pudle. Nie widzę różnicy w działaniu.

Korba była trzyrzędowa. W poprzednim rowerze miałem klamkomanetki szosowe i przerzutkę przednią Deore XT. Żeby zmienić bieg o 1 potrzebne były dwa kliknięcia (różnica w uciągu), więc nie dałoby się nawet korzystać ze wszystkich trzech. Aktualnie mam szosową przerzutkę Dura Ace 3s na dolny ciąg, więc mógłbym korzystać z trzech blatów (o ile przerzutka by sięgnęła). Przy klockowanych oponach 29" 32t z przodu to i tak spory nadmiar..

To coś z przodu to mocowania do koszyczków / bagażniczków na przednie sakwy. Kto był na zlocie ten widział idąc do kuchni :P Mam pewne pomysły na zmiany, ale projekt został tymczasowo zamrożony.

Dziwnie wygląda baranek wyżej niż siodełko. Ale co kto lubi :) Myślę, że wyprzedzasz trendy. Byś tylko jakąś chwytną nazwę dla marketingu wymyślił ;)

Nic nowego :P Nawet kierownica ta sama. Siodło niżej niż kierownica, bo zawsze mam nisko ustawione.

Była też wersja z amortyzatorem, ale już nie ma. Można sobie wsadzić, bo widelec ma odpowiednią długość.

Budują rower wzorowałem się na tym modelu. Różnica polega na tym, że w analogicznym rozmiarze mój ma górną rurę dłuższą o 6,5 cm ::)

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Mnie nadgarstki już bolą na sam widok kierownicy z takim kątem w dolnym chwycie. Ale ja w sprawie trendów, to najlepiej czuję się w pierwszej połowie lat 90 ;D

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Nie dalbym rady na takim kacie w dropach jak w Fargo.

Probowalem, dobrze ze Genetica dalo sie ustawic niemal poziomo, jest teraz bardzo wygodnie. Ale byla tragedia, po 5 km nie dawalem rady.

Mnie nadgarstki już bolą na sam widok kierownicy z takim kątem w dolnym chwycie. Ale ja w sprawie trendów, to najlepiej czuję się w pierwszej połowie lat 90 ;D

Moje wrażenie jest takie, że ustawili tak do zdjęcia, bo wtedy klamkomanetki są w normalnej pozycji. Daje to złudzenie, że chwyt na klamkach jest używalny. Nie powinien być :P

Te rowery są bardzo krótkie. W rozmiar 18" (przeznaczonym dla osób o wzroście 180 cm) górna rura ma efektywną długość 565 mm + 60 mm efektywnej długości mostka (jest pod kątem). Do tego jeszcze dochodzi wysoka główka, więc nieco uzasadnia to nietypowy kąt ustawienia kierownicy.. ale dalej to przesada :D

Nie dalbym rady na takim kacie w dropach jak w Fargo.

Probowalem, dobrze ze Genetica dalo sie ustawic niemal poziomo, jest teraz bardzo wygodnie. Ale byla tragedia, po 5 km nie dawalem rady.
Salsa Woodchipper to jedna z najwygodniejszych kierownic jakie używałem, ale tak samo wymaga wypłaszczenia. To co jest na moich zdjęciach dalej wymaga drobnej korekty.

Offline Mężczyzna altharr

• Użytkownik forum
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 03.09.2013
Ja pomimo szczerych chęci nie rozumiem tej kategorii rowerów, to tak jakby pozbawić obie kategorie zalet i połączyć ich wady. Rama mtb zaprojektowana pod krótki mostek i szeroką kierownicę, które dają zwrotność i pewność prowadzenia w terenie, jest łączona z barankiem, który w terenie sprawdza się dużo gorzej a jego dolny chwyt, który miał dać pozycję aero umieszczony zostaje na wysokości pępka kierowcy... Taka maszyna w terenie jest mniej dzielna niż HT mtb a na asfalcie nawet nie ma startu do gravela, wątpię by wogole była szybsza od zwykłego HT.
O co tu chodzi Panie Worku?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum