Autor Wątek: Rower Cube - Czy warto dopłacić 2000 zł za wyższy model?  (Przeczytany 9279 razy)

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
Prośba, byście rzucili okiem na specyfikację dwóch rowerów i ocenili czy warto dopłacić 2000 zł i wziąć wyższy model, czy lepiej wziąć tańszy, bo wielkiej różnicy nie odczuję.

Pierwszy jest  na ramie karbonowej. Jest to ten, który niedawno nabył Emes:

https://www.cube.eu/2017/road-triathlon/attain/cube-attain-gtc-pro-disc-greynflashgreen-2017/

Drugi jest alu:

https://www.cube.eu/en/2017/road-triathlon/attain/cube-attain-race-disc-greynflashorange-2017/

Rożnice:

Rama carbon vs alu
Osprzęt 11rz 105 vs 10rz Tiagra (grupa niżej)
Hamulce Shimano BR-RS505 vs Shimano BR-RS405 (grupa niżej)
Cena 6450 zł vs 4450 zł
Waga 9 kg vs 9,8 kg
Wygląd kwestia gustu, ale bardziej przekonuje mnie pomarańcz w alu.

Koła, siodło, opony itp. te same.

Oczywiście skłaniałbym się ku niższej cenie - gdyby nie grała roli, to wybór byłby łatwiejszy ;)

A może komuś się rzuciło ostatnio coś ciekawego w podobnej konfiguracji i cenie? Główne kryteria - wygodna pozycja, korba kompakt + najlepiej kaseta 11-32, hamulce tarczowe, sztywne osie.

Dzięki za uwagi  :)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Ten tańszy ma zdecydowanie ładniejsze malowanie.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi

A może komuś się rzuciło ostatnio coś ciekawego w podobnej konfiguracji i cenie? Główne kryteria - wygodna pozycja, korba kompakt + najlepiej kaseta 11-32, hamulce tarczowe, sztywne osie.

Rose  - https://www.rosebikes.pl/rose-pro-sl-disc-105-2672228 (alu+widelec carbon, na 105, tarcze, kaseta 11-32, kompakt, wew. linki, opona do 28 mm) za 1600 Euro z transportem do PL

Zwróć jeszcze uwagę na długość korby. W opisie tego aluminiowego Cube jest napisane:
CRANKSET
Shimano Tiagra FC-4700, 50x34T, 170mm (50/53cm), 172,5mm (56/58cm), 175mm (60/62cm)
Na ultramaratonach jeździ się z niższą kadencją, więc zwłaszcza w tym przypadku chciałbym mieć dłuższe ramiona.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
Zwróć jeszcze uwagę na długość korby. W opisie tego aluminiowego Cube jest napisane:
CRANKSET
Shimano Tiagra FC-4700, 50x34T, 170mm (50/53cm), 172,5mm (56/58cm), 175mm (60/62cm)
Na ultramaratonach jeździ się z niższą kadencją, więc zwłaszcza w tym przypadku chciałbym mieć dłuższe ramiona.
Kadencja to kwestia indywidualna. U mnie dystans nie odgrywa roli, obroty korby zazwyczaj oscylują w okolicy 90/min, równiez w przypadku ultra.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna m.arek

• Na forum od: 17.03.2014
CRANKSET
Moje kolna na dystansie 500 km wolą ramiona 172,5mm niż 175mm

Kadencja to kwestia indywidualna. U mnie dystans nie odgrywa roli, obroty korby zazwyczaj oscylują w okolicy 90/min, równiez w przypadku ultra.
Nie mam teraz pomiaru kadencji, ale podczas szybkiej miejskiej jazdy utrzymywałem około 110 obr/min. Na trasie była już sporo niższa (trochę przekłamania wynikało z braku lekkich przełożeń). Generalnie na podjazdach kadencja spada, im bardziej jest się zmęczony, tym podjazdy bardziej się dłużą. Z tego powodu można spodziewać się, że kadencja będzie miała tendencje do zmniejszania się. Wilk też kiedyś coś wspominał, że na ultramaratonach ludzie mają tendencje do mielenia podczas końcówki trasy. Oczywiście każdy ma nieco inny styl jazdy.

Moje kolna na dystansie 500 km wolą ramiona 172,5mm niż 175mm
Z ramionami korby jak z geometrią ramy, trzeba dobrać pod siebie.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Nie są to różnice znaczące, 105 od Tiagry jakoś znacząco się nie różni, tylko ten jeden bieg więcej. Karbon żadnych cudownych właściwości nie dodaje, troszkę jest lżejszy, ale w niektórych sytuacjach może być bardziej problematyczny. Najważniejsze rozwiązania - a więc hydraulika i sztywne osie te rowery mają takie same. Dużą kasę IMO ma sens wykładać na coś co naprawdę zmieni nieco jakość - czyli lepsze koła, elektronikę itd. Tutaj za te 2tys niewiele więcej dostaniesz.

Offline Mężczyzna tomek

• Na forum od: 01.06.2014
No a ja bym jednak dołożył te 2 tysiące do karbonowej ramy i napędu 11rz.
6400 za taki rower to wciąż przyzwoita cena, choć wiadomo, że można go było kupić o tysiaka taniej ;)

Co osoba to będzie inna opinia, zdecydujesz sam.

PS: a w jakim sklepie można jeszcze dostać ten rower?

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
No a ja bym jednak dołożył te 2 tysiące do karbonowej ramy i napędu 11rz.
6400 za taki rower to wciąż przyzwoita cena, choć wiadomo, że można go było kupić o tysiaka taniej ;)
Cena jak najbardziej jest atrakcyjna; tylko pytanie ile to tak naprawdę zmienia? Ja robiłem taką przesiadkę z aluminium na karbon podobnej klasy - różnic nie czuję, może poziom lansu nieco wyższy na karbonie  ;).Takie kwestie jak sztywności ramy - to poza skrajnymi przypadkami poczują tylko osoby bardzo szybko jeżdżące, sporo ponad 30km/h, wtedy to może ma znaczenie.

Jeden bieg więcej? Warto wiedzieć, że Tiagra 11-34 ma zupełnie inny typ stopniowania niż 105. Ma początek 11-13-15, podczas gdy 105 11-32 ma 11-12-13-14.  Tak więc jeśli nie wykorzystujesz mocno tego najcięższego zakresu - to nic na tym dodatkowym biegu nie uzyskasz, bo w górnym zakresie stopniowanie będzie takie samo, a do tego 2 ząbki więcej.

Co osoba to będzie inna opinia, zdecydujesz sam.

To oczywiście kwestia czysto indywidualna, a posiadanie karbonu na pewno kusi  :P
Inna sprawa, że prawie cała światowa czołówka ultra jeździ na tytanie, nie karbonie; tylko to już zupełnie inna półka cenowa

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
Ale ten droższy lepszą grupę 105-11rzed.i carbon.Spytaj Emesa czy by się zamienił na alu ;)

W sumie poczekaj jeszcze bo robi się zastój i popyt na rowery maleje,na pewno znajdziesz coś ciekawszego w tych samych pieniądzach.Będzie na to cała zima.Pzdr.
« Ostatnia zmiana: 25 Paź 2018, 18:04 średni »
Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

Offline Mężczyzna byczys

Ten tańszy ma zdecydowanie ładniejsze malowanie.

Zgadzam się, pisałem o tym :wink:

Rose  - https://www.rosebikes.pl/rose-pro-sl-disc-105-2672228 (alu+widelec carbon, na 105, tarcze, kaseta 11-32, kompakt, wew. linki, opona do 28 mm) za 1600 Euro z transportem do PL

Fajny, tylko to juz prawie 7k wychodzi  :icon_smile: 

PS: a w jakim sklepie można jeszcze dostać ten rower?

No własnie jest tylko jedna sztuka i to w moim rozmiarze :wink:

Dużą kasę IMO ma sens wykładać na coś co naprawdę zmieni nieco jakość - czyli lepsze koła, elektronikę itd. Tutaj za te 2tys niewiele więcej dostaniesz.

Dziś przymierzałem ten tańszy w sklepie. Niby wszystko fajnie działa, ale nie przekonał mnie na tyle by brać od ręki. Mam czas :wink:

W sumie poczekaj jeszcze bo robi się zastój i popyt na rowery maleje,na pewno znajdziesz coś ciekawszego w tych samych pieniądzach.Będzie na to cała zima.Pzdr.

Niby tak, ale na tę chwilę to raczej wygląda tak, że te najciekawsze okazje mnie ominęły :wink: Emes kupił około 800zł taniej niż ja znalazłem, a ten pomarańczowy również był do wzięcia bardzo tanio, bo za około 3500 zł  :icon_eek:

http://deals.road.cc/content/huge-36-cube-attain-race-disc-road-bike-2017-319

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
Poczekaj.Nie bądź w gorącej wodzie kąpany.Mama mi zawsze powtarzała słuchaj starszych ludzi ;D

Nakreśl powoli co by Cię interesowało w tym nowym rowerze czy ma to być endurance czy typowy ścigacz no i rozmiar by się przydał,hamulce chyba tarczowe?Jakie opony max 28mm czy 32mm.I ile chcesz przeznaczyć na niego.Dużo ludzi z forum śledzi kilka sklepów w europie i w kraju więc napewno coś się trafi.Są tacy co mają zaznajomione sklepy gdzie można uzyskać niezły rabat tylko daj sobie na luz.
Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

Offline Mężczyzna byczys

Nie pali mi się z tym za bardzo, ale wiem że maszynę jaką bym sobie życzył w dobrej cenie ciężko będzie trafić.

Jak już pisałem, celowałbym w coś takiego:

- rama carbon / alu (patrząc na ceny, z tytana juz się wyleczyłem ;) )
- geometria zdecydowanie łagodna, typu endurance
- osprzęt najlepiej 105, Tiagra minimum. Bardzo mile by było widziane  Sramowskie 22 - bardzo dobrze mi się jeździ z DoubleTap
- hamulce tarczowe, sztywne osie
- korba kompakt, kaseta raczej "górska"
- opony max 28 mm będą OK, do trudniejszych zadań zostawiam Awola ;)
- rozmiar w granicach 56 cm, mam 181 cm wzrostu.

Budżet jaki chciałem przeznaczyć to około 5000 zł, ale gdyby rower był naprawdę spoko, to mógłbym dorzucić ten powiedzmy 1000 zł.

Offline Mężczyzna Pitt35

• Miasto: Puck
  • Na forum od: 21.04.2017
Budżet jaki chciałem przeznaczyć to około 5000 zł, ale gdyby rower był naprawdę spoko, to mógłbym dorzucić ten powiedzmy 1000 zł.

Dorzuć 1500 i może tego kup:
https://www.rosebikes.pl/rose-pro-cgf-105-bike-now-2651194?product_shape=shiny-UD-carbon%2Fred&article_size=59cm

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum