Autor Wątek: Rower Cube - Czy warto dopłacić 2000 zł za wyższy model?  (Przeczytany 9283 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Ten rower nie ma tarcz, co zwiększa koszty eksploatacji. Gdybym miał składać lekki rower, to wolałbym tarcze + carbonowe obręcze.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Żeby się nie okazało, że te obręcze są tańsze od tarcz. Przynajmniej na takie wyglądają.
Ale opony bardzo dobre, nawet siodełko i łańcuch bez lipy. Jeżeli ktoś trawi estetykę Rose, to rower ciekawy.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Dorzuć 1500 i może tego kup:
https://www.rosebikes.pl/rose-pro-cgf-105-bike-now-2651194?product_shape=shiny-UD-carbon%2Fred&article_size=59cm

Tylko ma ten "cudowny" pomysł z tylnym hamulcem montowanym na dole, dla mnie zupełna porażka. Syfić to się będzie trzy razy tak jak tradycyjne montowanie, a wygoda regulacji tez beznadziejna.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
/.../ Inna sprawa, że prawie cała światowa czołówka ultra jeździ na tytanie, nie karbonie; tylko to już zupełnie inna półka cenowa

Bo najbardziej odpowiedni, czy, m.in., bo są sponsorowani przez producentów rowerów tytanowych?
Pytam z zainteresowania.

'Kiś czas temu yoshko kupił, przesłał mi chyba "road", numer poświęcony kolarkom z tytanu. Wówczas rozważałem zakup tytanowej szosy gatunku endu, gdzieś trochę taką się przejechałem. Bez wyjątku jakoś najlepiej nie wypadły, m.in. miały mieć miękki suport. Cena ramy na wymiar z tytanu odpowiada mniej-więc cenie ramy z db. stali. 
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Bo najbardziej odpowiedni, czy, m.in., bo są sponsorowani przez producentów rowerów tytanowych?
Pytam z zainteresowania.

Pewnie to też ma wpływ. Ale też na pewno nie jeździliby na czymś co by im osiągi pogarszało. Tytan dobrze tłumi, jest sztywny prawie jak karbon. No i jest to metal, więc od karbonu trochę trwalszy, pewniejsze takie sprawy jak otwory montażowe i w przeciwieństwie do stali nie rdzewieje i jest też od niej lżejszy. W skrócie to już rower na długie lata

Wówczas rozważałem zakup tytanowej szosy gatunku endu, gdzieś trochę taką się przejechałem. Bez wyjątku jakoś najlepiej nie wypadły, m.in. miały mieć miękki suport. Cena ramy na wymiar z tytanu odpowiada mniej-więc cenie ramy z db. stali.

Nie znam się na tyle na ramach z tytanu, ale pewnie jak wszystko - wiele zależy od wykonania. Są dziadowskie rowery z każdego materiału, podobnie jak i świetne nawet z przestarzałych w światku rowerowym materiałów jak stal. Ale generalnie te opinie co widziałem - są bardzo pozytywne.

• Skup i ubój. Rozbiór.
/.../ Ale też na pewno nie jeździliby na czymś co by im osiągi pogarszało. /.../

Oczywiście.

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
Nie pali mi się z tym za bardzo, ale wiem że maszynę jaką bym sobie życzył w dobrej cenie ciężko będzie trafić.

Jak już pisałem, celowałbym w coś takiego:

- rama carbon / alu (patrząc na ceny, z tytana juz się wyleczyłem ;) )
- geometria zdecydowanie łagodna, typu endurance
- osprzęt najlepiej 105, Tiagra minimum. Bardzo mile by było widziane  Sramowskie 22 - bardzo dobrze mi się jeździ z DoubleTap
- hamulce tarczowe, sztywne osie
- korba kompakt, kaseta raczej "górska"
- opony max 28 mm będą OK, do trudniejszych zadań zostawiam Awola ;)
- rozmiar w granicach 56 cm, mam 181 cm wzrostu.

Budżet jaki chciałem przeznaczyć to około 5000 zł, ale gdyby rower był naprawdę spoko, to mógłbym dorzucić ten powiedzmy 1000 zł.

Na Twoim miejscu nie śpieszyłbym się. W zimie i tak nie pojeździłbyś nowym nabytkiem. Poczekałbym kilka tygodni/miesięcy obserwując rynek, moim zdaniem powinno trafić się jeszcze coś ciekawego. Poza tym być może odłożysz coś jeszcze i w Twoim zasięgu znajdzie się jakiś lepszy rower.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016
https://allegro.pl/nowy-trek-domane-s-4-2017-carbon-54cm-wroclaw-i7612285458.html
Może mają jakieś endurance w rozmiarze 56?
Cena zacna, trzeba by tylko dopytać czemu brak gwarancji..
"Never argue with idiots"

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
Dzięki za sugestie i wskazówki. Poczekam jeszcze, poszukam. Na AWOLA czekałem 7 miesięcy zanim w końcu trafiłem dobrą ofertę. Było to wtedy 2700 zł za prawie nowy rower z zaplecionym już dynamem, który katalogowo kosztował 8k zł. Więc okazja super i nie żałuję żadnej wydanej złotówki na niego ;)

Jeśli ktoś na coś trafi, to będę wdzięczny na namiary.

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
Jak będzie super okazja, to może się trafić parę osób, którym rozmiar 56 też podchodzi  ;D

Offline Mężczyzna byczys

Przy AWOLu byłem pierwszym chętnym, a link dostałem tu na forum ;D

Offline Mężczyzna byczys

Ten z kolei może nie oferuje w tej cenie tyle co inne modele potrafią, ale zwyczajnie mi się mega podoba:

https://www.westbrookcycles.co.uk/bergamont-grandurance-expert-gravel-bike-2018-p330798

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
Ten z kolei może nie oferuje w tej cenie tyle co inne modele potrafią, ale zwyczajnie mi się mega podoba:

https://www.westbrookcycles.co.uk/bergamont-grandurance-expert-gravel-bike-2018-p330798

Ładny, choć w podobnej cenie można już dostać rower z wyższą grupą. Tyle, że jest to typowa szosa, gdzie Bergamont jest bardziej wszechstronny https://www.rutlandcycling.com/bikes/road-bikes/giant-tcr-advanced-2-disc-2018-carbon-road-bike-black_381989
W tym sklepie rower kupował Emes, tak że dostawca sprawdzony.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna byczys

Ładny, choć w podobnej cenie można już dostać rower z wyższą grupą. Tyle, że jest to typowa szosa, gdzie Bergamont jest bardziej wszechstronny https://www.rutlandcycling.com/bikes/road-bikes/giant-tcr-advanced-2-disc-2018-carbon-road-bike-black_381989
W tym sklepie rower kupował Emes, tak że dostawca sprawdzony.

Widziałem, widziałem. Śledzę ostatnio wiele sklepów. Ale dzięki, bo przy okazji podanego przez Ciebie linka, zerknąłem czy  nie dorzucili czegoś nowego i o dziwo akurat pojawiła się jeszcze jedna sztuka tego emesowego Cube:

https://www.rutlandcycling.com/bikes/road-bikes/cube-attain-gtc-pro-disc-2017-carbon-road-bike-grey_373882

Wprawdzie w rozmiarze 58, ale wg ich rozpiski powinno być jak najbardziej ok przy moim wzroście 181 cm:

175-180 cm   55-58 cm
180-185 cm   58-61 cm

Gdy przymierzałem niedawno w w sklepie podobnego Cube rozm 56 (w który celowałem), to wydawał mi się trochę ciasny, ale myślałem że to takie wrażenie po przesiadce z długieeeego Awola. No i zawsze to więcej miejsca w trójkącie ramy na jakieś torby ;)

Mam też nadzieję że będzie w porządku i że nie jest to jakiś felerny zwrot. Choć sklep wygląda na zaufany i chyba bubla nie wyślą. No i jest jeszcze ryzyko, że to jakaś pomyłka, że nagle wyskoczyli z tym rowerem.

Z wysyłką do PL wyszło ok 5600 zł.

No a ja bym jednak dołożył te 2 tysiące do karbonowej ramy i napędu 11rz.
6400 za taki rower to wciąż przyzwoita cena, choć wiadomo, że można go było kupić o tysiaka taniej ;)

Co osoba to będzie inna opinia, zdecydujesz sam.

PS: a w jakim sklepie można jeszcze dostać ten rower?

Tutaj rozważałem zakup gdyby ktoś był chętne na zakup w PL:

https://skiteam.pl/rowery/9305-rower-cube-877200-attain-gtc-pro-disc.html

Dostępny w sklepie w Poznaniu.

« Ostatnia zmiana: 9 Lis 2018, 06:47 byczys »

• Skup i ubój. Rozbiór.

Teraz będzie najsmaczniejsze - jak/ą? nakładkę na kierę na kierze zamocujesz /kontekst: nakładka na kierę na kierze AWOL'a/.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum