Autor Wątek: Rower Cube - Czy warto dopłacić 2000 zł za wyższy model?  (Przeczytany 9278 razy)

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych

Teraz będzie najsmaczniejsze - jak/ą? nakładkę na kierę na kierze zamocujesz /kontekst: nakładka na kierę na kierze AWOL'a/.

Jeszcze nie rozważałem, ale raczej nie będzie tak ekstrawagancko ;)

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
/.../ ekstrawagancko ;)

Nonchalant -> nonszalancko :)

(Najpopularniejsze wyrazy bliskoznaczne do słowa ekstrawagancki to: surrealistyczny, jakiego świat nie widział, udziwniony, groteskowy, wymyślny, cudaczny, frymuśny, zaskakujący, egzotyczny, dziwny, niezwykły, osobliwy, niezwyczajny, pokręcony, niespotykany, zabawny, dziwaczny, niesamowity, fikuśny, nie z tego świata, kuriozalny, przedziwny, oryginalny, karykaturalny, śmieszny, cudacki, fantazyjny, ekscentryczny, arcydziwny, nietypowy, ... .

Źródło: synonim.net)
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna byczys

Frymuśny mi się podoba  :)

Offline Mężczyzna Gavek

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 10.06.2014
Byczys nie rozważałeś składania roweru samemu ? Dopierasz co chcesz jak Ci się bardzo nie śpieszy da się znaleźć to co się naprawdę szuka. Złożyłem tak kilka rowerów dla siebie i znajomych. Zarówno cenowo jak i sprzętowo wyszło o wiele lepiej niż kupno prosto ze sklepu.   

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
Byczys nie rozważałeś składania roweru samemu ? Dopierasz co chcesz jak Ci się bardzo nie śpieszy da się znaleźć to co się naprawdę szuka. Złożyłem tak kilka rowerów dla siebie i znajomych. Zarówno cenowo jak i sprzętowo wyszło o wiele lepiej niż kupno prosto ze sklepu.
Z moim najnowszym rowerem zrobiłem tak samo. Do budowy wykorzystałem m.in. części zapasowe, albo takie które przełożyłem z innego roweru co dość znacznie obniżyło koszty. Jak się jest cierpliwym i przeszukuje często internet to można trafić na świetne okazje zakupu części.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
Frymuśny mi się podoba  :)

Tego jeszcze nie słyszał.
Wiem, obstawiam, z tą będziesz 'niezwykły', 'niesamowity', 'niespotykany'.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Długością górnej rury w Awolu się nie sugeruj. W nim w związku z tym, że kierownica jest wysoko musi być też wydłużona rama. Jesteś wyprostowany, ramiona skierowane do przodu, więc sylwetka się wydłuża.

W klasycznej szosówce rama musi być krótsza żeby dało się wygodnie korzystać z dolnego chwytu i żeby ramiona były ustawione prawie pionowo w dół.

Na 180 cm wzrostu zwykle brało się ramy 56. Więcej niż 58 bym odradzał.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna byczys

Gdy szukałem Awola, to w większości odradzano mi samodzielnie składanie. Pamiętam opinię, że składak na końcu zawsze wyjdzie drożej. Ale to było prawie 4 lata temu i może czasy się zmieniły ;)

Dodatkowo niezbyt mam czas by się w to bawić. Choć wizja dokładnie tego co bym chciał jest kusząca. W tym przypadku teoretycznie wolałbym osprzęt Sram, ale wyjdzie w praniu jak mi to podejdzie wszystko. Poza tym i trochę zbyt pstrokatym malowaniem, jest właśnie to czego szukałem :)

Tego jeszcze nie słyszał. Wiem, obstawiam, z tą będziesz 'niezwykły', 'niesamowity', 'niespotykany'.

W Awolu wyszło frymuśnie, bo musiałem zmieścić jeszcze torbę Ortlieba. Ale jest to bardzo praktyczne i to było najważniejsze - w żadne niesamowite i niespotykane rozwiązania specjalnie nie celuję :)

Na 180 cm wzrostu zwykle brało się ramy 56. Więcej niż 58 bym odradzał

Tak mi też we wszystkich kalkulatorach wychodziło. Ale też czytałem, że Cube ma trochę dziwną rozmiarówkę i 58 też teoretycznie jest OK dla mnie. Tylko taki rozmiar był dostępny i po prostu zaryzykowałem. Jeśli będzie bardzo źle, to go sprzedam i to myślę bez większej straty.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
W sumie też ma bardzo wysoką główkę, więc może być trochę większy niż doradza Ci kalkulator. Myślę, że w najgorszym przypadku skrócisz mostek o centymetr i będzie ok.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna byczys

Rower dotarł kilka dni temu, czyli po miesiącu od zamówienia. Wszystko głównie przez to, że wymiana maili z nimi wyglądała tak, że na odpowiedź każdorazowo czekałem po 3 dni. Trochę kiepsko, ale na szczęście nie paliło mi się jakoś.

Dwie krótkie przejażdżki mam za sobą, na więcej nie pozwala pogoda. Pierwsze wrażenia głównie pozytywne. Czuć dużo większą sztywność całej konstrukcji - po powrocie do Awola czułem jakby był z plasteliny ;)

Tłumienie drgań też na innym poziomie. Stalowa rama niby pracowała, ale na dziurawych drogach mimo wszystko całość wpadała w dziwny jakby rezonans i bywało kiepsko, a na maratonach karbonowi towarzysze przeważnie mi uciekali, gdy ja testowałem wytrzymałość moich plomb :) Wtedy się zastanawiałem co jest nie tak, ale teraz rozumiem jaka jest różnica. Ciężko ją opisać, ale po prostu karbon tłumi w inny sposób i przelot po kocich łbach to zupełnie inna bajka.

Niezbyt pasuje mi przesiadka z klamkomanetki SRAM na Shimano. Double Tap bardzo mi odpowiadał. Było twardo i precyzyjnie - każde kliknięcie było jednoznaczne. Tutaj czasem nie wiem czy zrzuciłem jeden  bieg, czy może dwa. Może to jeszcze kwestia regulacji i przestawienia się.

Ogolna geometria oczywiście inna - sama kierownica jest około 5 cm niżej, a odległość do siodła 1,5 cm mniejsza. Jadąc na łapach instynktownie dłonie chcą uciekać właśnie te 2 cm do tyłu. Być może kwestia przedstawienia się, ale w razie czego skrocę mostek o te 10-20 mm.

Torba Speca Burra Burra 8 litrów weszła trochę na wcisk, ale na szczęście w miarę da się używać.

Na widelcu zauważyłem drobną wadę. Jedna z nich (ta większa) to uszkodzenie lakieru, ale druga to jakby otwarty pęcherzyk i to już z pewnością wada fabryczna. Myślę jednak że to tylko kwestia estetyczna, ale zostawiam zdjęcie do oceny.

Zdziwiły mnie też niewielkie otwory na obręczach. Jeden jest na wylot, a drugi tylko lekko nawiercony w miejscu łączenia profilu.. Wygląda jak efekt jakiejś kontroli, ale ten na wylot to trochę bez sensu. Ktoś się spotkał z czymś podobnym?

Ostatnie pytanie: do czego służą te pivoty?

Offline Mężczyzna fikołek

• Miasto:
  • Na forum od: 09.05.2015
Zacna maszyna, ale szpecą te klamki szimanowskie ;)

Co do tych dziur w obręczy to na youtubie mówią, że tamtędy ma wypływać woda z komory obręczy, która może dostawać się przez nyple lub otwór na wentyl.

https://youtu.be/SsTzRha9Yd8?t=569

Offline Mężczyzna Qba

• Miasto:
  • Na forum od: 04.02.2014
Odnośnie otworów przy osiach - w Specialized Sequoia analogicznie wygląda miejsce na uchwyty do błotników. Fabrycznie nie były wkręcone. Niczego w akcesoriach przy karcie gwarancyjnej nie było?

Offline Mężczyzna m.arek

• Na forum od: 17.03.2014

Co do tych dziur w obręczy to na youtubie mówią, że tamtędy ma wypływać woda z komory obręczy, która może dostawać się przez nyple lub otwór na wentyl.

Z dziurki obok łączenia obręczy raczej woda nie wypłynie ;)

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012

Z dziurki obok łączenia obręczy raczej woda nie wypłynie ;)
Myślę, że wypłynie. Obręcz nie jest zbudowana tylko z jednego kawałka w kształcie litery V. W środku pewnie jest wzmocniona dodatkowym profilem i łączenie wypada pewnie gdzieś w okolicach tych otworów.

EDIT: Ups, nie wypłynie, bo tam nie ma dziurki.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna byczys

No to nawiercenie nie na wylot jest takie samo na obu kołach w miejscu łączenia i dla mnie wygląda jak efekt jakiejś inspekcji. Dodatkowo jest ta dziurka na wylot w innym miejscu.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum