Autor Wątek: Przewodnik po Estonii  (Przeczytany 1403 razy)

Offline Mężczyzna Krakonos

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 16.03.2014
    • Życie w Namiocie
Przewodnik po Estonii
« 25 Paź 2018, 19:48 »
Po tegorocznej wyprawie rowerowej przez Republiki Bałtyckie postanowiłem podjąć się próby sporządzenia w miarę kompleksowego przewodnika, który (mam nadzieję) przyda się kolejnym osobom planującym podróż w rzeczonym kierunku. Z racji na brak wystarczającej ilości wolnego czasu planuję sprawę ugryźć stopniowo, więc co jakiś czas w tym wątku zamierzam wrzucać nowe informacje. W pierwszej kolejności biorę się za Estonię. Na sam początek garść podstawowych informacji:

Czy Estonia to dobry kierunek na rower?

Kraj nie jest duży i można tu dotrzeć za relatywnie niewielkie pieniądze (około 600-700 zł za lot w jedną stronę z rowerem - bez polowania na promocje, pewnie można i taniej). My skorzystaliśmy z okazji i odwiedziliśmy Finlandię, a potem promem przedostaliśmy się z Helsinek do Tallina (loty do Helsinek są absurdalnie tanie; koszt całości, czyli lot do Helsinek + prom = koszt lotu do Tallina)

Ważna sprawa: Estonia jest płaska. I to bardzo, ponieważ najwyższy szczyt, Suur Munamägi , wznosi się na zatrważające 318 m n.p.m. ;D Dla jednych będzie to zaleta, dla innych niekoniecznie. Mnie, przyzwyczajonego do krajobrazów bałkańskich i kaukaskich, nieco nudziła monotonna natura estońskiej prowincji. Zwłaszcza że czasem całymi godzinami widać tylko las, las, las :) Plus jest taki, że można odpocząć od miasta.

Raj dla miłośników spania pod namiotem

Jednym z najmilszych niespodzianek było dla mnie miejscowe podejście do noclegów pod chmurką. Po pierwsze, obowiązuje tu prawo freedom to roam, które zakłada, że możemy sobie rozstawić namiot gdzie chcemy, nawet na prywatnej posesji (pod warunkiem, że nikomu nie przeszkadzamy, a właściciel nie ustawił tabliczki informującej o zakazie wstępu). Trochę inaczej jest w Parkach Narodowych. Tutaj trzeba nocować w wyznaczonych miejscach, ale nie jest to problem, ponieważ...

Estońskie Lasy Państwowe (RMK) przygotowały na terenie kraju szereg pól namiotowych, z których można korzystać całkowicie za darmo. Takie campingi wyposażone są w szereg udogodnień: miejsca na ognisko, grille (!), stoliki i ławki, toalety, kosze na śmieci, często nawet wiaty na drewno z przygotowanym drewnem (!). Polecam ściągnąć na telefon apkę HikingEst (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.protor.rmk&hl=hr) gdzie znajdziecie listę tych cudów i innych atrakcji turystycznych.

Minus Estonii jest taki, że jest zimnio :/ byliśmy tam w pierwszej połowie czerwca i nie raz w namiocie przyszło mi marznąć (a zmarzluchem nie jestem). Więc wypad radzę planować w lipcu  ;D Ale za to dni są bardzo długie i można jechać przez 20 godzin dziennie, jak ktoś się uprze i nie musi spać :p

Atrakcje turystyczne

Estonię mogę polecić przede wszystkim miłośnikom dzikiej przyrody. Znajdziecie tu przepiękne parki narodowe. Ogromna część kraju porośnięta jest dzikimi lasami, a unikalnym elementem estońskiego krajobrazu są niesamowite torfowiska wysokie typu bałtyckiego.

Na ten moment udało mi się opracować mapę Parku Narodowego Lahemaa, największego z parków Estonii. Zamieszczam ją poniżej:

https://drive.google.com/open?id=19wQIXJ2fHO0u7uxdx60s5VMDLUg8iGRs&usp=sharing

Mapkę możecie dodać do swojego dysku Google, bądź pobrać plik .kml i wgrać go do nawigacji.

Przygotowałem również przewodnik po Parku Lahemaa na Życiu w Namiocie:
https://zyciewnamiocie.pl/park-narodowy-lahemaa/

Oraz opis Viru, jednego z nabardziej znanych torfowisk na terenie Parku Lahemaa:
https://zyciewnamiocie.pl/torfowisko-viru-raba-w-estonii/

Wkrótce zajmę się opracowaniem Tallina i jego najbliższyh okolic. Osoby, któe w Estonii już były, zachęcam do podzielenia się swoimi uwagami :) Mam nadzieję, że mapka się komuś przyda. 

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
Odp: Przewodnik po Estonii
« 25 Paź 2018, 19:58 »
Bardzo fajnie i czekam na więcej.

Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Mężczyzna Krakonos

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 16.03.2014
    • Życie w Namiocie
Odp: Przewodnik po Estonii
« 4 Lut 2019, 18:56 »
Cieszę się, że tekst się spodobał. Doczekałeś się ciągu dalszego :)

Teraz, zgodnie z obietnicą zajmę się Tallinem, czyli stolicą Estonii. Poniżej linkuję interaktywną mapkę. Zaznaczyłem na niej najważniejsze atrakcje turystyczne, ze szczególnym uwzględnieniem starego miasta:
https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1vhRYepVa-6jRgk3hNja6QkehlP46sexL&ll=59.43874608488457%2C24.74461267947072&z=15

Tallin zachwyca przepiękną średniowieczną starówką. Przechadzając się wzdłuż wąskich brukowanych uliczek, można podziwiać zabytkowe kamienice i świetnie zachowane mury miejskie ze strzelistymi wieżami. Szczególnie ciekawym miejscem jest pasaż św. Katarzyny. Znajdziecie tu liczne pracownie artystów i rzemieślników, których podziwiać można przy pracy. Starówka dzieli się ona na dwie części. Dolne Miasto stanowiło historyczną część mieszkalną. Znajdowały się tu kamienice, siedziby gildii, sklepy i warsztaty rzemieślnicze. Górne miasto wznosi się wysoko na wzgórzu Toompea i mieściła się tu siedziba władców. Dziś znajduje się tu m.in. budynek estońskiego parlamentu. Na terenie Górnego Miasta znajdziecie też tarasy widokowe, z których podziwiać można panoramę miasta.

Pomagając sobie rowerami, wszystkie ciekawe miejsca w obrębie stolicy Estonii można zwiedzić w ciągu jednego dnia. Na mapce zaznaczyłem też szlak, który poprowadzi Was wokół wszystkich najważniejszych zabytków starego miasta.

Jeśli chodzi o poruszanie się rowerem, to w samym centrum bicykl bardziej przeszkadza, niż pomaga. Uliczki starówki są często bardzo wąskie, a tłumy turystów utrudniają jazdę. Najwygodniej po prostu prowadzić rower. Dalej od centrum jest sporo fajnie zorganizowanych ścieżek rowerowych - chodniki są tu najczęściej wylane asfaltem i tworzą ciąg pieszo-rowerowy.

W pobliżu miasta jest kilka ciekawych miejsc, które warto odwiedzić: wodospady i urwiste klify oraz plaże. Poza tym znajdziecie też kilka darmowych kempingów RMK. Następna mapka będzie dotyczyła właśnie najbliższych okolic stolicy Estonii. Tymczasem wrzucam link do Życia w Namiocie, gdzie przygotowałem obszerny przewodnik po Tallinie:
https://zyciewnamiocie.pl/tallin-stolica-estonii/

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum